Jangan Abaikan Kesan Kopi terhadap Kesihatan Jantung

Jakarta - Kopi adalah minuman berkafein yang digemari ramai orang. Walaupun terdapat banyak manfaat kopi yang dapat diambil jika anda mengonsumsinya secara teratur, kesan kopi terhadap kesihatan jantung tidak dapat diabaikan, kerana seseorang dapat mengalami peningkatan kadar jantung setelah memakannya. Inilah penjelasan penuh mengenai kesan kopi terhadap kesihatan jantung!

Baca juga: Adakah terdapat kesan negatif daripada minum kopi terlalu banyak?

Apakah Kesan Negatif Kopi untuk Kesihatan Jantung?

Seperti yang dijelaskan sebelumnya, kopi mengandungi perangsang semula jadi kerana kafein di dalamnya. Beberapa waktu setelah memakannya, anda akan merasa bahawa anda menjadi lebih bersemangat, tidak mengantuk, dan mempunyai daya tumpuan yang tinggi. Perkara-perkara ini boleh berlaku kerana kesan kafein yang boleh mempengaruhi kerja jantung, otak, dan otot di dalam badan.

Namun, kesan kopi terhadap kesihatan jantung tidak dapat diabaikan. Apabila dimakan dalam waktu dan keadaan badan yang tidak mungkin, akan berlaku peningkatan kadar denyutan jantung yang ditandai dengan berdebar-debar dada. Reaksi itu sendiri akan berbeza bagi setiap orang. Pada sesetengah orang, mereka tidak mengalami peningkatan kadar denyutan jantung atau kesan lain setelah memakan kafein.

Kesan kopi terhadap kesihatan jantung sendiri bergantung pada seberapa kerap dan berapa banyak yang anda minum kafein dalam sehari. Sekiranya anda tidak terbiasa memakannya, seseorang mungkin mengalami berdebar-debar jantung (jantung berdebar) yang dipicu oleh pelepasan hormon norepinefrin yang menghasilkan kesan merangsang yang serupa dengan hormon adrenalin.

Bukan hanya itu, kafein juga dapat meningkatkan jumlah kalsium dalam sel jantung yang boleh mempengaruhi aktiviti jantung dalam mengepam darah ke seluruh badan. Walaupun keadaan ini bukan keadaan berbahaya, jika ia berulang kali, anda perlu memeriksa diri anda di hospital terdekat untuk mengetahui keadaan sebenar kesihatan jantung anda.

Baca juga: Apa Yang Terjadi Pada Tubuh Sekiranya Anda Mengonsumsi Kopi Pagi

Apakah Faedah Kopi untuk Kesihatan Tubuh?

Apabila anda mengonsumsi kopi dalam dos yang tepat, anda boleh mendapatkan pelbagai kelebihan kopi. Untuk mendapatkan faedahnya, anda harus mengonsumsi kopi hitam tanpa gula, kerana mengandungi kepekatan antioksidan yang tinggi yang baik untuk kesihatan tubuh.

Selain mengandungi perangsang semula jadi, minum kopi secara berkala dapat membuat anda terjaga walaupun badan anda berasa letih. Kopi sesuai untuk dimakan bagi seseorang yang mengejar tarikh akhir kerja, sehingga mereka dapat lebih fokus. Berikut adalah kelebihan kopi untuk kesihatan tubuh:

  • Membantu Menurunkan Berat Badan

Sekiranya diminum secara berkala, kopi tanpa gula dapat membantu membakar lemak dengan meningkatkan metabolisme badan. Kafein dapat membantu proses pembakaran lemak dengan meningkatkan kadar metabolisme badan sebanyak 3-11 persen.

  • Meningkatkan Ingatan

Manfaat kopi yang lain adalah membantu meningkatkan ingatan dengan membantu otak untuk terus aktif. Otak yang tetap aktif akan mengurangkan risiko penyakit Alzheimer dan demensia yang berkaitan dengan pelupa. Apabila diminum secara berkala, kopi dapat mengurangi risiko menderita kedua penyakit sebanyak 65 persen.

  • Kurangkan Risiko Diabetes

Manfaat kopi yang seterusnya adalah mengurangkan risiko diabetes jenis 2. Ingat, kopi yang disyorkan adalah kopi bebas gula, kerana orang dengan keadaan ini tidak dapat mengeluarkan insulin yang cukup dalam tubuh untuk memproses gula berlebihan. Orang yang menghidap diabetes yang mengambil kopi dengan gula akan menyebabkan penambahan gula dalam darah.

  • Menurunkan Risiko Penyakit Parkinson

Manfaat kopi yang lain ialah mengurangkan risiko penyakit Parkinson dengan meningkatkan kadar dopamin dalam badan. Penyakit Parkinson akan mempengaruhi kerja sel saraf di otak untuk menghasilkan dopamin, yang merupakan neurotransmitter yang bertanggungjawab untuk menghantar isyarat antara sel saraf otak.

Baca juga: Minum Kopi ketika Sakit, Apa Kesannya?

Walaupun dalam beberapa keadaan kesan kopi terhadap kesihatan jantung tidak dapat dielakkan, Anda juga dapat merasakan serangkaian manfaat kopi jika anda meminumnya dengan betul dan tidak berlebihan. Semoga berjaya!

Rujukan:

WebMD. Diakses pada tahun 2020. Bagaimana kafein menyebabkan jantung anda berdegup kencang?

Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2020. 13 Manfaat Kopi dari Kesihatan, Berdasarkan Sains.