Perlu dilakukan mengikut usia, ini adalah 6 rawatan kecantikan untuk remaja

, Jakarta - Semua wanita ingin kelihatan cantik, termasuk wanita muda yang masih dalam proses membesar. Adalah biasa bagi wanita remaja untuk mencantikkan diri. Rawatan kecantikan untuk wanita muda ini boleh merangkumi wajah, kulit, dan badan.

Gadis remaja tidak boleh menggunakan produk kecantikan dengan cuai, kerana boleh menyebabkan penyakit kulit. Selain itu, setiap orang mempunyai jenis kulit yang berbeza dan rawatan harus dilakukan mengikut jenis kulit dan usia. Anda juga perlu berhati-hati dalam memilih rawatan kecantikan semasa anda remaja. Baca ulasan di sini!

Baca juga: 10 Langkah Penjagaan Kulit Wanita Korea

Rawatan Kecantikan Remaja yang sesuai dengan usia

Masa remaja adalah saat ketika seseorang telah menyedari betapa pentingnya penampilan. Pada seorang wanita, dia mula memasuki dunia yang berkaitan dengan solek, kecantikan, dan perawatan kulit. Rawatan kecantikan remaja ini tidak boleh dilakukan secara sembarangan dan mesti disesuaikan dengan usia.

Walaupun usia anda sama dan menjalani akil baligh bersama, ada kemungkinan jenis kulit anda berbeza antara satu sama lain. Kosmetik yang digunakan oleh rakan mungkin tidak sesuai dengan anda dan sebaliknya. Oleh itu, ketahui petua untuk penjagaan kecantikan remaja, yang merangkumi:

  1. Cuba Sebelum Anda Membeli

Ramai orang memejamkan mata ketika melihat item potongan atau promosi. Walau bagaimanapun, produk tersebut mungkin tidak sesuai untuk kulit anda. Oleh itu, sebelum membeli item yang belum pernah digunakan, ada baiknya anda mencubanya terlebih dahulu untuk mengetahui sama ada ia sesuai untuk kulit.

  1. Sesuaikan dengan Jenis Kulit

Salah satu perkara yang perlu dipertimbangkan untuk penjagaan kecantikan remaja adalah menyesuaikan produk yang anda beli dengan jenis kulit anda. Jenis kulit terbahagi kepada kulit normal, kulit kering, dan kulit berminyak. Anda harus menyesuaikan produk yang anda gunakan agar tidak memberi kesan negatif.

Baca juga: 7 Penjagaan Kulit Untuk Membuat Wajah Anda Segar Sebelum Berfungsi

  1. Tanggalkan Makeup Sebelum Tidur

Satu perkara yang pasti dalam penjagaan kecantikan remaja adalah dengan selalu menanggalkan solek sebelum anda tidur. Anda harus menanggalkan alat solek supaya kotoran dan minyak yang melekat di wajah anda tidak memberi kesan buruk. Sekiranya anda melakukannya, anda mungkin mengalami jerawat atau ruam di wajah anda.

  1. Jaga Kebersihan Tangan

Anda boleh menjaga kebersihan tangan sebelum menyentuh wajah atau produk solek untuk melindunginya dari kotoran dan kuman. Juga, cuba membersihkan objek yang mungkin melekat di wajah anda secara berkala, seperti telefon anda. Kerana anda mungkin tidak menyangka kuman dan kotoran itu berasal.

Baca juga: 5 Rawatan Kecantikan Wanita Setiap Hari

  1. Gunakan Pelindung Matahari

Agar kulit anda tidak menjadi gelap dan tetap sihat. Dengan menggunakan pelindung matahari atau pelindung matahari , anda boleh membantu mencegah jerawat menjadi gelap. Cuba pastikan produk pelindung matahari anda bebas minyak. Sekiranya anda ingin menentukan pelindung matahari yang sesuai dengan jenis kulit anda, anda boleh berbincang secara langsung dengan doktor pakar melalui aplikasi tersebut . Mudah, tinggal sahaja muat turun aplikasi dalam telefon pintar awak, ya!

  1. Gosok dengan Berus Lembut

Anda juga dapat mengekalkan kecantikan kulit anda dengan menggosok wajah anda dengan sikat lembut. Ia dapat menyingkirkan sel kulit mati dan meningkatkan pertumbuhan semula sel. Anda boleh menggunakan gula sebagai sikat buatan kerana ia lembut pada kulit.

Rujukan:
Gaya Gila. Diakses pada 2019.25 Petua Kecantikan Yang Penting Dan Ringkas Untuk Gadis Remaja Tampil Tidak Berkesan
Kesihatan Setiap Hari. Diakses pada tahun 2019. Penjagaan Kulit untuk Kulit Remaja