Mengekalkan Makanan Yang Sihat semasa Berpuasa

, Jakarta - Diet adalah satu perkara yang pasti akan berubah semasa berpuasa. Kerana, ketika berpuasa anda harus membataskan dan tidak makan atau minum dalam waktu tertentu. Namun, itu tidak bermaksud bahawa diet yang sihat tidak dapat diterapkan selama berpuasa. Ingin tahu bagaimana menjaga pemakanan yang sihat ketika berpuasa?

Dalam keadaan normal, biasanya jadual makan harian adalah sarapan pagi, makan tengah hari, dan kemudian makan malam. Namun, pada bulan puasa, waktu makan akan berubah menjadi makan sahur pada awal pagi, kemudian tidak makan dan minum hingga waktu maghrib. Oleh itu, penting untuk menyesuaikan diri dengan perubahan yang berlaku agar puasa dapat berjalan dengan lancar.

Baca juga: Ini adalah 5 pengambilan penting yang mesti ada ketika berpuasa

Corak Makan Sihat ketika Berpuasa

Terdapat beberapa perkara yang perlu dipertimbangkan dalam melaksanakan diet yang sihat ketika berpuasa. Adalah sangat penting untuk memilih jenis makanan yang tepat, semasa sahur atau iftar. Ini penting dilakukan untuk menjaga kecergasan fizikal dan tidak mudah lapar semasa melakukan aktiviti ketika berpuasa. Jenis makanan dan pengambilan nutrien berikut disyorkan untuk dimakan!

  • Corak Makan Sihat di Suhoor

Pada waktu subuh, pilih jenis makanan yang boleh bertahan lama dalam badan. Anda boleh memilih makanan seimbang dari segi nutrien, iaitu makanan yang mengandungi karbohidrat, protein, dan lemak. Pengambilan makanan ini dapat membantu mengekalkan kadar gula darah yang stabil semasa berpuasa, jadi anda tidak mudah lapar. Di samping itu, anda harus mengelakkan atau membatasi makanan goreng supaya anda tidak mudah lapar.

Sebaliknya, cubalah memproses makanan sahur dengan mengukus atau mendidihnya. Makanan yang digoreng atau digoreng boleh membuat anda cepat haus dan badan menjadi lemah. Selepas makan besar, anda juga boleh menyelesaikannya dengan memakan buah. Kandungan gula semulajadi buah dapat mengekalkan tubuh yang sihat dan kadar gula darah yang stabil semasa berpuasa.

Baca juga: Bangun Sahur Ingin tepat waktu, inilah caranya

Selain makanan berkhasiat, jangan lupa minum banyak air. Semasa makan sahur, disarankan untuk mengambil sekurang-kurangnya dua gelas air. Penting untuk memastikan badan sentiasa terhidrat semasa berpuasa. Agar badan tidak merasa lemah, anda harus mengelakkan tidur selepas sahur. Kebiasaan ini juga boleh mencetuskan peningkatan asid perut dan menyebabkan gangguan pencernaan.

  • Corak Makan Sihat Ketika Berbuka Puasa

Selain sahur, pola makan yang sihat juga mesti diterapkan pada waktu berbuka puasa. Kerana tidak jarang ketika berbuka puasa seseorang akan menjadi "gila" setelah seharian tidak makan dan minum. Walau bagaimanapun, ini harus dielakkan. Berikut adalah diet yang disyorkan ketika berbuka puasa:

Buka perlahan-lahan. Mulakan dengan makanan ringan manis, terutama dari buah-buahan seperti kurma, tembikai, tembikai, dan jeruk. Ini dilakukan untuk meningkatkan kadar gula dalam darah yang turun semasa berpuasa. Juga penting untuk mengelakkan makan berlebihan, kerana ini dapat meningkatkan risiko gangguan pencernaan dan memicu rasa mengantuk dan kemalasan.

Semasa berbuka puasa, anda harus mengelakkan makan makanan berat dengan segera kerana ini dapat memberi beban tambahan kepada pencernaan. Ini boleh menyebabkan perut terasa kembung dan memulas. Apabila tiba masanya untuk berbuka puasa, mulailah dengan minum air, diselingi dengan makanan ringan atau takjil, kemudian makan dengan banyak setelah berhenti sebentar. Semasa berbuka puasa, disyorkan untuk minum sekurang-kurangnya empat gelas air.

Baca juga: Asid Perut, Penyakit Zat Yang Muncul Semasa Puasa

Sekiranya anda memerlukan nasihat mengenai pengambilan pemakanan dan petua mengenai pola makan yang sihat semasa berpuasa, cuba hubungi pakar pemakanan di . Lebih mudah untuk menghubungi pakar melalui Video / Panggilan suara atau Berbual . Ayuh, muat turun sekarang di App Store dan Google Play!

Rujukan:
Yayasan Pemakanan Inggeris. Diakses pada tahun 2021. Ramadan yang sihat.
Klinik Cleveland Abu Dhabi. Diakses pada tahun 2021. Buat pilihan yang sihat setelah berbuka puasa dan lihat faedahnya.
WHO. Diakses pada tahun 2021. Kekal sihat sepanjang bulan Ramadhan.