Berapa jam bayi perlu tidur?

Jakarta- Tidur adalah cara terbaik untuk merehatkan badan setelah melakukan aktiviti seharian yang sibuk. Bagi orang dewasa, tempoh tidur yang disyorkan adalah tujuh hingga lapan jam setiap malam.

Bukan hanya orang dewasa, kanak-kanak hingga bayi yang baru lahir juga memerlukan tidur. Sebenarnya, bayi biasanya menghabiskan lebih banyak masa untuk tidur. Ini berlaku kerana bayi yang baru lahir tidak dapat melakukan sebarang aktiviti. Jadi dia hanya akan menghabiskan masa tidur dan kadang-kadang menangis. Tetapi sebenarnya berapa jam bayi perlu tidur dalam satu hari?

Jawapannya berbeza untuk setiap peringkat usia bayi, bergantung pada keperluan badan dan aktiviti si kecil. Inilah penjelasan mengenai berapa lama bayi tidur mengikut usia.

  1. 0-3 bulan

Pada masa ini bayi benar-benar menghabiskan lebih banyak masa untuk tidur. Dalam masa 24 jam, bayi dapat menghabiskan sekitar 18 jam tidur. Namun, corak tidur yang dialami oleh bayi pada usia ini cukup unik. Biasanya bayi tidak akan tidur lebih dari tiga jam pada satu masa. Anak kecil anda mungkin hanya akan tidur dua jam sebelum akhirnya menangis, selepas itu mereka akan kembali tidur.

Gangguan corak tidur bayi biasanya juga berlaku kerana pengaruh pergerakan mata yang cepat (REM). Keadaan ini berlaku sebagai bentuk penyesuaian terhadap perubahan yang berlaku di otak bayi.

  1. 3-6 bulan

Apabila memasuki usia tiga hingga enam bulan, jangka waktu tidur bayi biasanya akan menjadi lebih pendek. Dalam satu hari, si kecil akan menghabiskan waktu sekitar tiga hingga empat jam tidur pada siang hari, sementara waktu yang diperlukan untuk tidur pada waktu malam adalah sekitar 10 hingga 11 jam.

  1. 6-9 bulan

Corak tidur bayi sekali lagi akan mengalami perubahan pada fasa ini. Apabila memasuki usia 6-9 bulan, bayi akan membahagikan waktu tidur mereka pada waktu siang dan malam. Anak kecil anda akan tidur selama tujuh jam pada siang hari dan tujuh jam pada waktu malam. Jadi bayi akan menghabiskan 14 jam sehari untuk tidur.

Tetapi ibu tidak boleh terkejut jika di tengah tidurnya, si kecil mungkin bangun dan menangis. Ini adalah cara bayi memberi isyarat bahawa dia lapar atau dahaga.

  1. 9-12 bulan

Memasuki usia ini, kanak-kanak mungkin merasa sukar dan enggan tidur pada waktu siang. Tidur pun, mungkin hanya untuk waktu yang singkat. Ibu tidak perlu gusar atau takut bahawa bayi tidak mendapat tidur yang cukup. Tidur sangat penting untuk perkembangan anak, tetapi bayi juga perlu melakukan beberapa perkara lain selain tidur.

Pada usia 9-12 bulan, bayi memerlukan 11 hingga 12 jam tidur. Ibu bapa harus memperhatikan corak tidur anak dan membantunya menjalankan corak secara konsisten mengikut keperluannya. Kerana dengan waktu tidur yang konsisten, bayi akan merasa lebih mudah untuk tidur pada waktu malam.

Membiasakan diri dengan waktu tidur biasa juga akan mengurangkan risiko anak-anak mengalami gangguan tidur alias insomnia ketika mereka dewasa. Sekiranya suatu hari ibu mendapati bayi sukar tidur, atau tidur di bawah waktu standard yang diperlukan, cuba periksa keadaannya.

Mungkin si kecil anda dahaga, lapar, sejuk atau terlalu panas. Atau mungkin ada yang tidak kena dengan keadaan badan bayi. Sekiranya anda mendapati sesuatu yang pelik dan perlu berbincang dengan doktor, gunakan aplikasinya hanya. Doktor ada 24 jam dan bersedia memberi nasihat kepada ibu melalui Panggilan Suara / Video dan Sembang. Membeli produk kesihatan lebih mudah dengan . Ayuh, muat turun sekarang di App Store dan Google Play.