Apa yang Menyebabkan Seseorang Mempunyai Pelbagai Keperibadian?

Jakarta - Keperibadian berbilang atau gangguan keperibadian pelbagai , adalah gangguan mental yang rumit, yang menyebabkan penghidapnya mempunyai dua atau lebih keperibadian yang berbeza. Kemudian, keperibadian pada gilirannya akan mengambil alih kesedaran penderita.

Orang yang mempunyai pelbagai keperibadian boleh kehilangan kawalan terhadap pemikiran, ingatan, perasaan, tindakan, dan kesedaran mengenai identiti mereka. Biasanya, identiti atau keperibadian lain mempunyai nama, perangai, dan imej diri berbeza. Apa yang menyebabkan seseorang mempunyai pelbagai keperibadian?

Baca juga: Mitos dan Fakta Keperibadian Pelbagai

Punca Keperibadian Pelbagai

Sehingga kini, tidak diketahui secara pasti penyebab berlakunya pelbagai keperibadian dalam diri seseorang. Walaupun begitu, ada banyak faktor yang mencetuskan terjadinya gangguan ini, seperti pengalaman traumatik, terutama pada masa kanak-kanak.

Pengalaman trauma mungkin termasuk penyiksaan, penderaan fizikal atau emosi, dan gangguan seksual. Kerana pengalamannya sangat buruk, seseorang kemudian membuat mekanisme pertahanan diri, dengan membentuk keperibadian lain di luar kesadarannya. Ini bertujuan untuk membebaskan mereka dari trauma besar yang mereka alami.

Apakah Gejala Keperibadian Pelbagai?

Ciri utama orang dengan pelbagai keperibadian adalah kemunculan dua atau lebih keperibadian atau identiti yang berbeza. Keperibadian atau identiti pada gilirannya akan mengawal orang yang menanggungnya.

Baca juga: 5 Gangguan Keperibadian dengan Kegelisahan Berlebihan

Setiap keperibadian mempunyai nama, pola pikir, kebiasaan, gaya bercakap, ciri fizikal, dan juga gaya penulisan yang berbeza. Tanda-tanda kemurungan, kegelisahan yang berlebihan, sering merasa bersalah, menjadi agresif dapat muncul. Selain itu, halusinasi audio dan visual juga mungkin.

Semasa kecil, orang yang mempunyai pelbagai keperibadian juga cenderung mempunyai masalah tingkah laku dan sukar memberi tumpuan di sekolah. Perubahan mood, serangan panik, fobia, gangguan makan, gangguan tidur (seperti insomnia dan tidur berjalan), sakit kepala yang berlebihan, dan disfungsi ereksi juga biasanya menyertai gangguan ini.

Di samping itu, masalah dari segi ingatan juga sering dihadapi, terutama kenangan yang berkaitan dengan peristiwa semasa dan masa lalu, orang yang terlibat, tempat, dan masa. Setiap keperibadian juga mungkin mempunyai kenangan yang berbeza.

Ketika keperibadian pasif mengambil alih, ingatan yang muncul biasanya samar-samar atau bahkan bertentangan dengan peristiwa asalnya. Sementara itu, keperibadian yang lebih dominan akan mempunyai ingatan yang lebih lengkap mengenai sesuatu peristiwa. Akibatnya, penghidapnya sering tidak ingat mengapa dia berada di sana pada waktu dan tempat tertentu.

Kemunculan setiap keperibadian biasanya berlaku kerana ada pencetus. Apabila seseorang keperibadian mengambil alih, keperibadian yang dominan ini mungkin mengabaikan keperibadian yang lain atau bahkan mengalami konflik tersendiri. Peralihan dari satu keperibadian ke keperibadian yang lain biasanya dipicu oleh tekanan psikososial.

Baca juga: Bolehkah Latihan Meminimumkan Gangguan Keperibadian?

Adakah Terdapat Terapi untuk Penderitaan Pelbagai Orang?

Rawatan untuk orang yang mempunyai pelbagai keperibadian boleh memakan masa yang lama, sehingga bertahun-tahun. Beberapa jenis terapi yang sering disyorkan untuk orang dengan pelbagai keperibadian adalah:

  • Psikoterapi. Terapi ini boleh berlangsung selama lima hingga tujuh tahun. Tujuannya adalah untuk 'menyatukan' beberapa keperibadian yang ada, sehingga mereka menjadi satu keperibadian yang bersatu. Terapi ini dapat membantu penderita menangani trauma yang mencetuskan kemunculan keperibadian lain.
  • Terapi keluarga. Terapi ini dilakukan untuk memberi lebih banyak penjelasan kepada keluarga mengenai gangguan keperibadian. Dengan melibatkan keluarga, ahli terapi akan dapat mengetahui perubahan apa yang akan berlaku dan memerhatikan tanda-tanda atau gejala perubahan keperibadian.
  • Dadah. Walaupun tidak ada ubat khusus yang dapat menyembuhkan keperibadian pelbagai orang, gejala yang muncul seperti kegelisahan dan kemurungan yang berlebihan dapat disembuhkan dengan ubat antidepresan.

Itu sedikit penjelasan mengenai pelbagai keperibadian. Sekiranya anda atau orang terdekat anda mengalami gangguan ini, segera muat turun permohonan untuk membuat temu janji dengan psikologi atau psikiatri di hospital, untuk mendapatkan rawatan.

Rujukan:
Psikologi Hari Ini. Diakses pada tahun 2020. Gangguan Identiti Disosiatif (Gangguan Keperibadian Pelbagai).
Fikiran Sangat Baik. Diakses pada tahun 2020. Apa itu Dissociative Identity Disorder (DID)?
Pusat Psik. Diakses pada tahun 2020. Gangguan Identiti Disosiatif.