Adakah Pencegahan Hipotiroidisme Yang Boleh Dilakukan?

, Jakarta - Beberapa orang mungkin lebih biasa dengan hipotiroidisme dan hipertiroidisme daripada krisis tiroid. Krisis tiroid adalah keadaan hipertiroidisme yang tidak dirawat dengan segera atau mendapat rawatan yang tidak sesuai. Akibatnya, kelenjar tiroid menghasilkan terlalu banyak hormon tiroid yang boleh menyebabkan kegagalan jantung akut dan penumpukan cecair di paru-paru.

Baca juga: 7 Tanda Seseorang Mengalami Krisis Tiroid

Sebilangan gejala krisis tiroid sebenarnya serupa dengan keadaan perubatan lain, seperti demam tinggi, berpeluh berterusan, cirit-birit dan lain-lain. Sekiranya anda mengalami gejala ini, segera berjumpa doktor memastikan. Jangan lupa untuk muat turun permohonan di sini. Kerana, krisis tiroid disebabkan oleh keadaan hipertiroidisme, pencegahannya sama dengan merawat atau mencegah hipertiroidisme.

Langkah Pencegahan Krisis Tiroid

1. Elakkan Pengambilan Makanan Goitrogenik yang berlebihan

Anda mungkin tertanya-tanya apa itu goitrogen. Goitrogen adalah zat yang terdapat dalam beberapa makanan yang mempunyai kesan anti-tiroid. Makanan ini boleh mengganggu keberkesanan ubat-ubatan atau rawatan tiroid yang sedang anda ambil. Contoh makanan yang mengandungi goitrogenik adalah brokoli, kembang kol, kubis, kangkung, beriberi, ubi kayu dan teh hijau.

Pelbagai makanan di atas mempunyai faedah kesihatan. Oleh itu, orang yang menderita hipertiroidisme tidak dilarang memakannya tetapi mengatur jumlahnya agar tidak berlebihan dan cara memproses makanan, sehingga zat goitrogenik berkurang atau hilang. Contohnya, memotong makanan, kemudian mendidih hingga mendidih, sehingga kadar zat goitrogenik dikurangkan.

2. Berhenti Merokok

Merokok sering dikaitkan dengan pelbagai masalah kesihatan, termasuk penyakit tiroid. Kerana, kandungan tembakau dan produk pembakarannya mengandungi banyak toksin yang membahayakan tiroid. Salah satu kandungan rokok, iaitu: thiosianat , dianggap mengganggu penyerapan iodin. Sekiranya ini berlaku, maka penghasilan hormon tiroid akan terhambat dan dapat memperburuk penyakit tiroid yang ada.

Baca juga: Inilah Cara Mendiagnosis Pengesanan Krisis Tiroid

Selain itu, merokok juga boleh menyebabkan peningkatan tahap tiroksin dan tahap hormon perangsang tiroid yang lebih rendah. Oleh itu, anda harus cuba berhenti merokok mulai sekarang untuk mengelakkan komplikasi pada masa akan datang.

3. Peraturan Semasa Mengambil Dadah Tiroid

Bagi individu yang suka mengambil kopi, mungkin sukar untuk melepaskan kebiasaan kopi. Walau bagaimanapun, jika anda telah didiagnosis dengan penyakit tiroid, anda harus mula mengurangkan tabiat ini. Sebabnya, kafein yang terdapat dalam kopi juga boleh mengganggu penyerapan ubat tiroid.

Semasa anda ingin minum kopi, pastikan anda berehat sekurang-kurangnya satu jam selepas mengambil ubat. Tujuannya adalah agar ubat tiroid yang dimakan diserap oleh usus dengan baik. Bukan hanya kopi, ini juga berlaku untuk jenis makanan atau minuman lain yang mengandung kafein. Selain kafein, kedelai, beberapa ubat dan makanan yang mengandungi kalsium, serat, zat besi perlu diberi rehat jika anda mengambil ubat tiroid sebelumnya.

4. Penggunaan Hormon Estrogen pada Pesakit Tiroid

Wanita yang mengambil estrogen melalui terapi penggantian hormon (HRT) atau pil kawalan kelahiran mungkin memerlukan lebih banyak hormon untuk menggantikan tiroid. Sebabnya, hormon estrogen cenderung meningkatkan pengeluaran protein dalam badan yang mengikat hormon tiroid. Akibatnya, ini dapat menjadikan hormon tiroid tidak aktif dan berisiko memperburuk keadaan tiroid yang ada.

Baca juga: Inilah Rawatan untuk Mengatasi Krisis Tiroid

Dalam kes sedemikian, dos hormon tiroid mungkin perlu sedikit meningkat. Selepas seorang wanita memulakan atau berhenti mengambil pil perancang atau terapi penggantian hormon, tahap tiroid harus diuji semula untuk menentukan sama ada terdapat kesan pada fungsi tiroid. Pastikan doktor menetapkan ubat tiroid dan memerhatikan penyakit tiroid.