Bagaimana Menguruskan Kesihatan Mental Pekerja Pejabat?

, Jakarta - Data kesihatan yang diterbitkan oleh Institut Kesehatan Nasional mengungkapkan bahawa masalah kesihatan mental bagi pekerja pejabat dapat mempengaruhi produktivitas dan moral pekerja itu sendiri.

Tekanan yang berkaitan dengan pekerjaan adalah penyebab utama kesihatan yang tidak baik di tempat kerja. Ini termasuk produktiviti yang buruk, dan kesilapan manusia. Sebenarnya, tekanan yang berkaitan dengan pekerjaan juga dapat dinyatakan sebagai penyakit jantung, sakit belakang, sakit kepala, gangguan pencernaan atau pelbagai penyakit kecil. Belum lagi kesan psikologi, seperti kegelisahan dan kemurungan, kehilangan tumpuan, dan keputusan yang buruk.

Persekitaran Kerja Beracun Memburukkan Kesihatan Mental

Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) menyatakan bahawa terdapat banyak faktor risiko untuk kesihatan mental yang boleh dicetuskan oleh persekitaran kerja yang buruk beracun. Sebilangan besar ini berkaitan dengan interaksi antara pekerja, persekitaran organisasi dan pengurusan, kemahiran dan kecekapan pekerja, dan sokongan yang ada pada pekerja untuk menjalankan tugas mereka.

Baca juga: Ketahui Kesan Gadget terhadap Psikologi Remaja

Contohnya, seseorang mungkin mempunyai kemahiran untuk menyelesaikan sesuatu tugas, tetapi mereka mungkin mempunyai sedikit sumber untuk melakukan apa yang diperlukan, atau mungkin ada amalan pengurusan atau organisasi yang tidak menyokong. Ini boleh mencetuskan tekanan yang mempengaruhi kesihatan mental pekerja itu sendiri.

Risiko kesihatan mental yang ketara juga merangkumi:

 1. Dasar kesihatan dan keselamatan yang tidak mencukupi.
 2. Amalan komunikasi dan pengurusan yang tidak standard yang lemah.
 3. Penyertaan terhad dalam membuat keputusan atau kawalan rendah terhadap kawasan kerja seseorang.
 4. Tahap sokongan yang rendah untuk pekerja menghasilkan idea.
 5. Waktu bekerja tidak fleksibel.
 6. Tugas atau matlamat organisasi yang tidak jelas.

Risiko lain yang berkaitan dengan kesihatan mental juga mungkin berkaitan dengan kandungan pekerjaan, seperti tugas yang tidak sesuai untuk kecekapan seseorang atau beban kerja yang tinggi dan tidak berkaitan. Gangguan psikologi juga merupakan penyebab tekanan yang berkaitan dengan pekerjaan.

Sekiranya anda mengalami tekanan kerana bekerja dan memerlukan cadangan profesional kesihatan, anda boleh menghubungi melalui aplikasi . Doktor atau psikologi yang pakar dalam bidangnya akan berusaha memberikan penyelesaian terbaik untuk anda. Bagaimana, cukup muat turun melalui Google Play atau App Store. Melalui ciri Hubungi Doktor anda boleh memilih untuk berbual melalui Panggilan Video / Suara atau Berbual , bila-bila masa dan di mana sahaja tanpa perlu meninggalkan rumah.

Membina Persekitaran Pejabat yang Sihat

Perkara yang paling penting untuk membina persekitaran pejabat yang sihat adalah mengembangkan tempat kerja yang sihat adalah dengan mengembangkan warisan, strategi, dan dasar yang berkesan.

Baca juga: Ikuti 6 Cara untuk Menjaga Kesihatan Mental Anggota Keluarga

Syarikat dapat melindungi kesihatan mental pekerja pejabat dengan melaksanakan perkara berikut:

 1. Lindungi kesihatan mental dengan mengurangkan faktor risiko yang berkaitan dengan pekerjaan.
 2. Mempromosikan kesihatan mental dengan mengembangkan aspek positif dalam kerja dan kekuatan pekerja.
 3. Rawat masalah kesihatan mental tanpa mengira puncanya.
 4. Fahami peluang dan keperluan setiap pekerja.
 5. Libatkan pekerja dalam membuat keputusan, sediakan ruang untuk menyatakan pendapat, dan menyokong keseimbangan kerja-kehidupan yang sihat.
 6. Melaksanakan program untuk pengembangan kerjaya pekerja.
 7. Mengiktiraf dan menghargai sumbangan pekerja.

Tidak dapat dinafikan, masalah keluarga boleh sangat mempengaruhi keseimbangan kerja. Memperuntukkan masa yang mencukupi untuk bekerja dan keluarga dapat membantu mengurangkan tekanan.

Untuk mengelakkan jangkaan berlebihan yang mencetuskan tekanan, terdapat beberapa perkara yang dapat dilakukan dan disedari oleh pekerja pejabat. Yang pertama adalah mengakui bahawa tidak ada pekerja yang sempurna.

Menjaga kesihatan mental juga ada kaitan dengan penerimaan diri dan tidak membandingkan diri anda dengan orang lain.

Rujukan:
Pertubuhan Kesihatan Dunia. Diakses pada tahun 2020. Kesihatan mental di tempat kerja.
Institut Kesihatan Nasional. Diakses pada tahun 2020. Kesejahteraan Mental Di Tempat Kerja.
Terlibat untuk Berjaya. Diakses pada tahun 2020. Perubahan Minda: Cara Menguruskan Kesihatan Mental Di Tempat Kerja.