5 Faktor Risiko Yang Menyebabkan Keguguran Berulang

Jakarta - Setiap kehamilan mempunyai risiko keguguran. Namun, sebilangan ibu dapat mengalaminya berulang kali. Apa yang menyebabkan keguguran berulang? Sudah tentu, perlu diketahui, untuk mengambil langkah pencegahan pada kehamilan berikutnya.

Keguguran boleh disebut keguguran berulang jika berlaku 2 kali atau lebih berturut-turut. Keadaan keguguran berulang boleh disebabkan oleh pelbagai perkara dan faktor risiko. Ketahui lebih lanjut mengenai penyebab keguguran berulang dalam perbincangan berikut.

Baca juga: 4 Mitos Tentang Ibu Muda Yang Mengandung Perlu Tahu

Punca Keguguran Berulang: Keadaan Perubatan untuk Gaya Hidup

Terdapat beberapa faktor yang boleh menjadi penyebab keguguran berulang pada seorang wanita, iaitu:

1. Gangguan Darah

Salah satu penyebab keguguran berulang adalah gangguan darah, seperti sindrom antiphospholipid dan trombophilia. Sindrom antiphospholipid adalah gangguan darah yang membuat seseorang terdedah kepada pembekuan darah.

Sementara itu, trombofilia adalah gangguan yang memudahkan darah membeku. Keadaan ini serupa dengan sindrom antiphospholipid, tetapi mempunyai risiko yang lebih rendah untuk menyebabkan keguguran berulang.

2. Gangguan Genetik

Gangguan genetik yang berlaku pada janin juga merupakan penyebab keguguran berulang. Keabnormalan ini dapat membuat organ janin tidak dapat terbentuk dan berkembang dengan baik di rahim. Itulah sebabnya terdapat risiko keguguran atau kelahiran yang tinggi.

3. Gangguan rahim

Terdapat banyak gangguan pada rahim yang boleh menjadi penyebab keguguran berulang. Contohnya, kecacatan rahim, sindrom Asherman, atau serviks yang lemah. Gangguan ini dapat membuat janin tidak dapat tumbuh dan berkembang dengan baik, mengakibatkan keguguran.

4. Gaya Hidup Tidak Sihat

Gaya hidup tidak sihat yang boleh menjadi penyebab keguguran berulang adalah merokok atau minum alkohol terlalu banyak. Tabiat ini boleh memberi kesan berbahaya kepada janin yang tumbuh dan berkembang di rahim.

Baca juga: Wanita Hamil Mengidam Makan Sushi, Boleh?

5. Umur

Walaupun tidak selalu, faktor usia juga boleh menjadi penyebab keguguran berulang. Ini kerana semakin tua ibu, bilangan dan kualiti telur akan menurun.

Ini adalah beberapa faktor yang boleh menyebabkan keguguran berulang. Walaupun kebanyakan kes keguguran tidak dapat dicegah, Anda masih dapat melakukan usaha untuk meminimumkan risiko keguguran berulang, jika masalahnya ditangani seawal mungkin.

Oleh itu, sangat penting untuk memeriksa keadaan kehamilan anda secara berkala kepada doktor, terutamanya jika anda mengalami keguguran berulang. Anda boleh menggunakan aplikasi untuk membuat temu janji dengan pakar sakit puan di hospital, untuk menjalani pemeriksaan lanjut.

Doktor boleh mencadangkan beberapa pemeriksaan dan rawatan mengikut keadaan, seperti melakukan ujian darah untuk mengesan kelainan seperti sindrom antiphospholipid, atau pemeriksaan ultrasound, untuk menentukan sama ada terdapat masalah dengan rahim atau tidak.

Baca juga: Mengidam jinak semasa hamil, sedarlah perkara ini

Di samping itu, penting untuk mengubah gaya hidup anda menjadi lebih sihat. Contohnya, dengan selalu makan makanan sihat, menjaga berat badan yang ideal sebelum dan semasa kehamilan, dan mengelakkan merokok dan minum minuman beralkohol.

Walaupun keguguran berulang dapat membuat anda merasa putus asa, jangan putus asa dan terus berusaha. Kerana, wanita yang mengalami keguguran berulang masih dapat mengandung kehamilan yang sihat dan melahirkan bayi dengan selamat.

Oleh itu, jangan ragu untuk berjumpa lebih lanjut dengan doktor anda, mengenai penyebab keguguran berulang dan bagaimana mencegahnya berulang. Semakin awal penyebab keguguran berulang dikenal pasti dan dirawat, semakin baik dan kemungkinan kehamilan yang sihat di masa depan dapat meningkat.

Rujukan:
Jurnal Kesihatan Wanita Antarabangsa. Diakses pada tahun 2021. Kehilangan Kehamilan Berulang: Perspektif Semasa.
American College of Obstetricians and Gynecologists. Diperoleh pada tahun 2021. Keguguran Berulang.
Kesihatan Kanak-kanak Stanford. Diakses pada tahun 2021. Kehilangan Kehamilan Berulang.
Baby Center UK. Diakses pada 2021. Memahami Misscariage Berulang.
Doktor keluarga. Diakses pada tahun 2021. Kehilangan Kehamilan Berulang.
Ibu bapa. Diakses pada tahun 2021. Inilah Yang Dilakukan - dan Tidak - Menyebabkan Kehilangan Keguguran.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found