Bagaimana Penularan Hepatitis B?

"Penyebaran hepatitis B tidak hanya terjadi. Hepatitis B tidak akan tersebar hanya dengan memeluk, bersin, atau menyentuh objek yang sama. Berhubungan seks dengan orang yang dijangkiti hepatitis B, menatu atau menusuk dengan jarum yang tidak steril dan mengandungi virus hepatitis, adalah beberapa cara menyebarkan jangkitan hepatitis B. Itulah sebabnya penting untuk mendapatkan vaksin hepatitis B lebih awal. "

, Jakarta - Hepatitis B adalah jangkitan hati yang disebabkan oleh virus. Baginya sudah ada vaksin yang dapat melindungi dan mencegah seseorang terkena penyakit ini. Bagi sesetengah orang, hepatitis B ringan dan berumur pendek. Kes hepatitis B akut tidak selalu memerlukan rawatan. Walau bagaimanapun, keadaannya masih boleh menjadi kronik, dan boleh menyebabkan penyakit lain dan bahkan mengancam nyawa.

Penyakit hepatitis B. dapat menular ketika seseorang bersentuhan dengan darah, luka terbuka, atau cairan tubuh seseorang yang memiliki virus hepatitis B. Ini boleh menjadi keadaan yang serius. Sekiranya anda mendapat penyakit ini sebagai orang dewasa, keadaannya tidak akan bertahan lama. Tubuh akan melawannya dalam beberapa bulan, dan anda kebal sepanjang hayat anda.

Baca juga: Rawatan dan Pencegahan Hepatitis E

Pelbagai Cara Penularan Hepatitis B

Hepatitis B boleh ditularkan dari orang ke orang dengan cara tertentu. Anda boleh menyebarkan virus hepatitis B walaupun anda tidak sakit. Kaedah penularan hepatitis B yang paling biasa termasuk:

 • Seks. Anda boleh mendapatkannya jika anda melakukan hubungan seks tanpa perlindungan dengan pasangan yang mempunyai hepatitis B dan darah pasangannya, air liur, air mani, atau cairan vagina memasuki badan anda.
 • Pelbagai jarum. Virus ini dapat merebak dengan mudah melalui jarum yang terkontaminasi dengan darah yang dijangkiti.
 • Tongkat jarum tidak sengaja. Pekerja kesihatan dan sesiapa yang bersentuhan dengan darah manusia boleh dijangkiti hepatitis B dengan cara ini.
 • Ibu kepada anak. Wanita hamil dengan hepatitis B dapat menyebarkannya kepada bayi mereka semasa melahirkan.

Baca juga: Jenis Makanan Yang Dapat Meringankan Hepatitis B

Tindik badan, tatu, akupunktur, dan juga salun kuku adalah kaedah penghantaran berpotensi lain. Kecuali jarum dan peralatan steril digunakan. Selain itu, berkongsi alat tajam seperti pisau cukur, sikat gigi, gunting kuku, anting-anting, dan perhiasan badan boleh menjadi sumber jangkitan.

Hepatitis B tidak menular. Hepatitis B tidak dapat menular melalui tempat duduk tandas, gagang pintu, bersin, batuk, memeluk atau makan dengan seseorang yang dijangkiti hepatitis B. Nasib baik, sekarang ada vaksin untuk mencegah bayi baru lahir dari dijangkiti.

Kenali Gejala Hepatitis B

Jangkitan hepatitis B jangka pendek (akut) tidak selalu menimbulkan gejala. Sebagai contoh, jarang bagi kanak-kanak di bawah umur 5 tahun mengalami gejala sekiranya mereka dijangkiti. Sekiranya anda menghidap hepatitis B, beberapa gejala yang boleh muncul adalah:

 • Jaundis (kulit atau putih mata bertukar menjadi kuning, dan air kencing menjadi coklat atau oren).
 • Najis berwarna terang.
 • Demam.
 • Keletihan yang berlangsung selama beberapa minggu atau bulan.
 • Masalah perut seperti hilang selera makan, loya, dan muntah.
 • Sakit perut.
 • Sakit sendi.

Baca juga: Hepatitis A Boleh Menyebabkan Gagal Hati

Gejala mungkin tidak muncul sehingga 1 hingga 6 bulan selepas anda dijangkiti virus. Anda mungkin tidak merasakan apa-apa. Kira-kira satu pertiga orang yang dijangkiti hepatitis B mengetahui penyakit mereka hanya melalui ujian darah. Gejala jangkitan hepatitis B jangka panjang (kronik) juga tidak selalu ada. Sekiranya ia berlaku, maka hanya seperti jangkitan jangka pendek (akut).

Sekiranya anda mengesyaki anda terdedah kepada virus, anda harus menjadualkan lawatan doktor ke hospital melalui aplikasi tersebut secepat mungkin. Semakin awal anda mendapatkan rawatan, semakin baik.

Doktor anda akan memberi anda vaksin dan suntikan globulin imun hepatitis B. Protein ini meningkatkan sistem imun dan membantu melawan jangkitan. Doktor juga akan mengesyorkan agar anda berehat agar anda cepat sembuh.

Rujukan:
WebMD. Diakses pada tahun 2021. Hepatitis B
Yayasan Hepatitis B. Diakses pada tahun 2021. Penularan Hepatitis B
CDC. Diakses pada tahun 2021. Hepatitis B

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found