Orang dengan Alahan Kacang Boleh Minum Susu Kedelai?

, Jakarta - Kacang merupakan sumber protein dan lemak sihat untuk kesihatan badan. Nutrien yang terkandung dalam kacang dianggap dapat meningkatkan sistem imun manusia. Daripada baik untuk kesihatan, sebilangan orang sebenarnya mengalami alahan kerana memakan kacang. Namun, adakah benar bahawa semua jenis kacang boleh menyebabkan alahan? Agar anda dapat memahaminya dengan lebih baik, kenali dahulu sebab dan simptomnya.

Baca juga: Jangan Meremehkan Alahan, Waspadalah terhadap Gejala

Punca Alahan Kacang Tanah

Alergi kacang berlaku apabila sistem kekebalan tubuh secara salah mengenal pasti protein kacang sebagai asing. Sentuhan langsung atau tidak langsung dengan kacang boleh menyebabkan sistem imun melepaskan bahan kimia penyebab gejala ke dalam aliran darah. Pendedahan kacang boleh berlaku dalam beberapa cara, termasuk:

  • Hubungan terus . Alahan kacang sering disebabkan oleh memakan kacang tanah atau makanan lain yang mengandungi kacang. Kadang-kadang sentuhan langsung kulit dengan kacang tanah juga boleh mencetuskan reaksi alergi.
  • Perhubungan silang . Sentuhan silang berlaku apabila kacang dicampur secara tidak sengaja ke dalam produk. Ini umumnya hasil makanan yang terkena kacang semasa diproses atau dikendalikan.
  • Penyedutan . Reaksi alergi boleh berlaku jika seseorang menyedut habuk atau aerosol yang mengandungi kacang dari sumber, seperti tepung kacang atau semburan minyak masak kacang.
  • Tindak balas silang . Reaksi silang berlaku apabila bahan makanan lain yang mempunyai protein yang serupa dengan kacang tanah boleh menyebabkan reaksi alergi. Contohnya, epal, brokoli dan kacang hazel

Gejala Alahan Kacang Tanah

Tindak balas alahan terhadap kacang biasanya berlaku dalam beberapa minit selepas pendedahan. Tanda dan gejala alahan kacang boleh merangkumi:

Baca juga: Ini adalah 6 makanan yang menyebabkan alahan paling banyak

  • Hidung berair
  • Reaksi kulit, seperti gatal, kemerahan atau bengkak
  • Gatal atau kesemutan di dalam atau sekitar mulut dan tekak
  • Masalah pencernaan, seperti cirit-birit, kekejangan perut, loya, atau muntah
  • Sesak nafas atau berdehit.

Bolehkah Orang Dengan Alergi Kacang boleh Minum Susu Kedelai?

Secara umum, kacang sering difahami sebagai kacang tanah. Sebenarnya kacang tanah terbahagi kepada dua jenis, iaitu kacang tanah dan kacang pokok. Kacang tanah berasal dari keluarga kekacang sama seperti kacang soya, kacang hijau, kacang polong, dan lain-lain.

Itulah sebabnya, kebanyakan orang menganggap bahawa jika anda mempunyai alergi terhadap satu jenis kacang tanah, perkara yang sama akan berlaku sekiranya anda memakan jenis lain. Namun, anggapan ini perlu diluruskan kerana tidak sepenuhnya benar. Jenis kacang yang masih dalam keluarga yang sama, jumlah kandungan alergen mungkin hampir sama, tetapi reaksi alergi yang disebabkan mungkin berbeza.

Terdapat kajian yang mendedahkan bahawa bayi yang mengalami alahan kacang tidak menunjukkan reaksi alergi yang berlebihan setelah diberi susu formula atau susu kedelai tulen. Gejala alahan memang akan muncul, tetapi reaksi alahan masih dapat ditoleransi oleh tubuh bayi. Walau bagaimanapun, kajian yang berbeza menunjukkan hasil yang bertentangan.

Ibu bapa sebenarnya disarankan untuk berhenti memberikan susu kedelai kepada bayi, kerana risiko peningkatan alergi pada anak-anak. Mengapa begitu? Pada dasarnya, reaksi alahan terhadap kacang soya boleh berbeza bergantung pada keadaan sistem imun setiap individu.

Baca juga: Harus Tahu, Ini Alahan Yang Sering Dialami oleh Kanak-kanak

Sekiranya ibu masih ragu-ragu untuk memberikan susu kedelai si kecil, bincangkannya dengan pakar pediatrik untuk memastikan keselamatan badan si kecil. Gunakan ciri Bercakap dengan Seorang Doktor apa yang ada dalam aplikasi supaya lebih praktikal untuk menghubungi doktor pada bila-bila masa dan di mana sahaja melalui Berbual , dan Panggilan Suara / Video . Ayuh, cepat muat turun permohonan di App Store atau Google Play!