4 Latihan Yang Boleh Anda Lakukan Sebelum Tidur

, Jakarta - Banyak yang berpendapat bahawa melakukan senaman sebelum tidur boleh mengganggu tidur. Ini kerana senaman dapat meningkatkan denyut jantung dan menaikkan suhu badan dan menghantar hormon yang merangsang adrenalin, akibatnya, mata enggan menutup.

Kajian dari Jurnal Penyelidikan Tidur katakan bahawa bersenam selama 35 minit sebelum tidur sebenarnya akan tidur lebih lena daripada mereka yang tidak bersenam. Perkara yang sama dinyatakan oleh Yayasan Tidur Nasional .

Berikut adalah beberapa jenis senaman yang boleh dilakukan sebelum tidur, mari cuba!

  1. Latihan HIIT (Latihan Intensiti Tinggi)

Anda boleh mengubah beberapa jenis latihan dalam jangka masa pendek 15-20 minit dan ini cukup untuk membakar peluh. Contohnya 5 minit pertama anda ponteng , diikuti oleh duduk , berlari di tempat, lompat bintang , dan setinggan .

Lakukan dua pengulangan, cukup untuk membakar kalori anda. Sekiranya anda merasa sangat berpeluh, anda boleh mengakhiri sesi latihan dengan mandi air suam. Sejumlah kajian menunjukkan bahawa merendam dalam air suam terbukti dapat mengurangkan keradangan, meningkatkan pembakaran kalori sederhana, dan mendorong tidur yang lebih nyenyak. Baca juga: Inilah yang berlaku semasa anda makan sayur selama seminggu

  1. Yoga

Sekiranya HIIT terlalu rumit untuk anda dan anda mahukan senaman yang cukup stabil, anda boleh melakukan yoga sebelum tidur. Anda boleh bermula dengan pernafasan pranayama. Caranya adalah dengan menyedut hidung anda sehingga anda dapat melihat tulang dada anda, kemudian hembuskan perlahan-lahan dari mulut anda. Lakukan ini selama 1-2 minit.

Selepas itu, anda boleh meneruskannya anjing menghadap ke bawah yang sangat baik untuk melatih tangan dan membuka bahu serta bernafas. Biasanya, anjing menghadap ke bawah ini akan diteruskan dengan papan kedua-duanya diulang selama 2-3 kali. Sebaik sahaja anda berasa cukup panas, anda boleh melakukannya anak berpose . Kemudian, langkah terakhir adalah Nafas Kapalbhati yang dilakukan dengan duduk bersila, kemudian menghembuskan nafas keras dari mulut.

  1. Regangan

Walaupun banyak yang merasakan regangan memang tenang, tetapi senaman ini boleh menjadi jenis senaman yang betul untuk dilakukan sebelum tidur. Penyejukan sesuai untuk anda yang enggan melakukan sukan yang terlalu serius.

Caranya adalah dengan mengangkat kedua tangan selari dengan telinga dan mengencangkan tulang belakang, termasuk bahagian belakang. Kemudian, gerakkan tangan anda ke kanan dan kiri sehingga anda dapat merasakan peregangan belakang anda. Baca juga: Ini 5 Fungsi Karbohidrat untuk Tubuh

Pergerakan mencium lutut dari posisi berdiri atau duduk juga boleh menjadi latihan yang sesuai. Kerana posisi duduk dan berdiri yang salah sering membuat punggung anda bengkok. senaman regangan dapat mengembalikan punggung sesuai dengan kedudukan yang sepatutnya.

  1. Latihan Mencangkung Semasa Membawa Berat

Bagi anda yang mahukan senaman yang cukup sederhana tetapi mempunyai faedah maksimum, anda boleh melakukannya setinggan sambil membawa muatan. Berat beban boleh berubah-ubah, ia boleh menjadi 2 atau 3 kilogram di setiap tangan. Sebentar setinggan , ketatkan punggung dan tahan punggung di kedudukan paling rendah selama satu minit. Lakukan 2-3 pengulangan setiap 2 minit untuk hasil maksimum.

Sekiranya anda mempunyai banyak soalan lain mengenai senaman yang boleh dilakukan sebelum tidur atau soalan lain yang berkaitan dengan kesihatan, anda boleh bertanya terus ke . Doktor yang pakar dalam bidangnya akan berusaha memberikan penyelesaian terbaik. Bagaimana, cukup muat turun permohonan melalui Google Play atau App Store. Melalui ciri Hubungi Doktor anda boleh memilih untuk berbual melalui Panggilan Video / Suara atau Berbual .