Anak-anak Melakukan Kejahatan, Benarkah Kerana Kesalahan Ibu Bapa?

Jakarta - Bukan hanya orang dewasa, kanak-kanak juga dapat melakukan kejahatan. Anda pasti pernah melihat kanak-kanak yang membuli rakan seusianya, bukan? Contoh lain yang berlaku baru-baru ini adalah kes pengakuan seorang remaja berusia 15 tahun yang membunuh seorang kanak-kanak berusia 5 tahun. Dari contoh-contoh ini, banyak yang keliru, bagaimana seorang kanak-kanak boleh melakukan perkara yang tidak baik itu. Adakah terdapat kesalahan ibu bapa daripada ibu bapa, sehingga anak-anak dapat melakukan perkara yang tidak baik?

Kemungkinan besar, ada. Kerana, ibu bapa adalah sekolah pertama untuk anak-anak. Sebelum mengenali dunia luar, anak-anak akan banyak belajar daripada ibu bapa mereka dan ia akan membentuk watak mereka secara langsung. Jadi, sekiranya terdapat kesalahan dalam pengasuhan ibu bapa, tidak mustahil jika anak membesar menjadi orang yang tidak baik.

Baca juga: Hati-hati, 7 Tingkah Laku Kanak-kanak Yang Tidak Harus Diabaikan

Kelakuan Buruk Kanak-kanak Boleh Dibentuk dari Zaman Kanak-kanak

Adakah anda tahu bahawa tingkah laku buruk kanak-kanak dapat dibentuk sejak usia kanak-kanak kecil? Ini dibuktikan oleh penyelidik dari University of Minnesota, Amerika Syarikat, yang diterbitkan dalam jurnal Pembangunan kanak-kanak pada tahun 2011. Dari pemerhatian 267 ibu dan anak, diketahui bahawa bayi yang berumur 3 bulan sudah dapat meniru tingkah laku ibu bapa mereka.

Sekiranya sejak bayi si ibu sering menunjukkan sikap tidak sabar atau suka mengomel, anak itu berkemungkinan akan berkelakuan buruk di masa depan. Ini kerana dia meniru sikap yang ditunjukkan oleh ibu atau ibu bapanya. Itulah sebabnya tingkah laku agresif dan kasar dapat dilihat pada usia kanak-kanak, yang berumur 2,5 - 6 tahun.

Selanjutnya, Michael F. Lorber, penyelidik yang menjalankan penyelidikan ini, mengatakan bahawa keibubapaan pada masa bayi adalah yang paling penting. Apabila ibu bapa meluahkan emosi negatif terhadap anak-anak mereka dan menanganinya dengan kasar, ia boleh mempengaruhi pembentukan watak pada anak-anak kemudian.

Baca juga: Tingkah Laku Anak Anda Merupakan Refleksi Ibu Bapa, Mitos atau Fakta?

Kemudian, tingkah laku buruk kanak-kanak yang terbentuk dari kanak-kanak boleh berlanjutan sehingga usia sekolah kemudian. Lorber juga mendapati bahawa sebilangan kanak-kanak terus bersikap agresif di tadika atau sekolah rendah kelas 1, dan berpotensi tinggi untuk menerapkan sikap tersebut hingga dewasa. Itulah sebab yang paling mungkin mengapa kanak-kanak dapat melakukan perkara buruk, sehingga mereka berani membuli atau membunuh rakan mereka.

Persekitaran juga berperanan

Walaupun keibubapaan mempunyai pengaruh besar terhadap pembentukan watak anak, itu bukan satu faktor. Masih dari kajian yang sama, Lorber menjelaskan bahawa pembentukan tingkah laku kanak-kanak dapat dipengaruhi oleh banyak faktor lain, termasuk genetik dan persekitaran. Dalam kes ini, persekitaran bermaksud ia dapat berbentuk komuniti tempat mereka tinggal dan perkara-perkara lain yang ada di sekitar anak dalam tahap pertumbuhan dan perkembangan. Termasuk filem yang ditonton oleh kanak-kanak di televisyen atau alat.

Harus diingat bahawa dalam proses perkembangan anak, persekitaran adalah faktor yang sangat penting, setelah menjadi ibu bapa dan watak bawaan anak. Dalam masyarakat, misalnya, anak-anak yang tumbuh di asrama polis atau tentera akan cenderung tumbuh menjadi anak yang berani, agresif, dan unggul, kerana mereka merasakan mereka mempunyai "label" dari ibu bapa mereka.

Baca juga: Melatih Kesopanan pada Kanak-kanak

Contoh lain, jika anak membesar di tengah kota besar, di mana sesama jiran tidak saling mengenali. Kanak-kanak akan tumbuh menjadi sangat individualistik dan tidak sensitif terhadap orang lain. Namun, ini hanyalah satu contoh, kerana ia kembali kepada setiap anak dan cara ibu bapa bertindak balas terhadapnya. Sekiranya anda melihat hasil penyelidikan Lorber, dapat dilihat bahawa ternyata pembentukan watak kanak-kanak telah bermula sejak bayi lagi.

Oleh itu, ibu bapa perlu benar-benar memulakan pendidikan watak anak-anak seawal mungkin. Sejak usia bayi, cubalah selalu memberi contoh tingkah laku yang baik pada anak-anak, sehingga anak-anak dapat meniru mereka. Jadilah ibu bapa yang peka dan tanggapi keperluan sosial dan emosi anak anda.

Ajarkan juga tentang cinta antara sesama manusia, supaya anak-anak tidak membesar sebagai orang yang tidak baik. Sekiranya anda memerlukan nasihat pakar psikologi mengenai keibubapaan, anda boleh menggunakan aplikasinya untuk berbincang dengan ahli psikologi kanak-kanak melalui berbual , atau buat janji temu dengan psikologi kanak-kanak di hospital melalui aplikasi, jadi anda tidak perlu menunggu lama.

Rujukan:
Michael F. Lorber, Jurnal Perkembangan Kanak-kanak - NYUCD. Diakses pada tahun 2020. Perkembangan Perilaku Agresif Fizikal Individu Dari Bayi hingga Kanak-kanak.