Makanan Ini Dapat Membantu Memelihara Kesihatan Paru

, Jakarta - Menjaga kesihatan paru-paru penting untuk meningkatkan kualiti kesihatan. Walau bagaimanapun, faktor seperti pendedahan kepada asap rokok, pencemaran udara, dan makanan yang tidak sihat dapat mempengaruhi prestasi organ penting ini. Lebih-lebih lagi, keadaan biasa, seperti asma, penyakit paru obstruktif kronik (COPD), dan fibrosis paru, boleh mempengaruhi kualiti hidup dengan ketara.

Walau bagaimanapun, penyelidikan menunjukkan bahawa perubahan gaya hidup, termasuk mengikuti diet yang kaya nutrien, dapat membantu melindungi paru-paru dan bahkan dapat mengurangkan kerosakan paru-paru dan gejala penyakit. Lebih-lebih lagi, nutrien dan makanan tertentu telah dikenal pasti bermanfaat untuk fungsi paru-paru.

Baca juga: Inilah Cara Mengekalkan Kapasiti Paru

Makanan yang Baik untuk Paru-paru

Apakah makanan yang dapat membantu menjaga kesihatan paru-paru? Berikut adalah beberapa jenis:

Bit buah-buahan dan sayur-sayuran

Akar dan daun tanaman bit berwarna terang mengandungi sebatian yang mengoptimumkan fungsi paru-paru. Bit dan daun ini kaya dengan nitrat, yang terbukti bermanfaat untuk fungsi paru-paru. Nitrat membantu mengendurkan saluran darah, mengurangkan tekanan darah, dan mengoptimumkan pengambilan oksigen.

Makanan tambahan bit juga telah terbukti dapat meningkatkan prestasi fizikal dan fungsi paru-paru pada orang dengan gangguan paru-paru, termasuk COPD dan hipertensi paru, penyakit yang menyebabkan tekanan darah tinggi di paru-paru. Di samping itu, bit hijau dibungkus dengan magnesium, kalium, vitamin C, dan antioksidan karotenoid, semuanya penting untuk kesihatan paru-paru.

Paprika

Paprika adalah salah satu sumber vitamin C terkaya, nutrien larut dalam air yang bertindak sebagai antioksidan yang kuat dalam tubuh. Mendapatkan cukup vitamin C sangat penting bagi mereka yang merokok.

Perokok mungkin mendapat manfaat vitamin C dalam dos yang lebih tinggi dan perokok dengan pengambilan vitamin C yang tinggi mempunyai fungsi paru-paru yang lebih baik daripada mereka yang mempunyai pengambilan vitamin C yang lebih rendah. Makan hanya sebiji lada bel merah sederhana (119 gram) dapat memberikan 169 peratus pengambilan harian yang disyorkan untuk vitamin C.

epal

Penyelidikan menunjukkan bahawa makan epal secara berkala dapat membantu meningkatkan fungsi paru-paru. Penggunaan epal dikaitkan dengan penurunan fungsi paru-paru yang lebih perlahan pada bekas perokok. Di samping itu, makan lima atau lebih epal seminggu dikaitkan dengan fungsi paru-paru yang lebih baik dan penurunan risiko terkena COPD.

Pengambilan epal juga dikaitkan dengan penurunan risiko asma dan barah paru-paru. Ini mungkin disebabkan oleh kepekatan antioksidan yang tinggi dalam epal, termasuk flavonoid dan vitamin C.

Baca juga: 6 Petua Yang Harus Dicuba untuk Menjaga Kesihatan Paru

Labu

Daging labu berwarna terang mengandungi pelbagai sebatian tumbuhan yang meningkatkan kesihatan paru-paru. Mereka sangat kaya dengan karotenoid, termasuk beta karoten, lutein, dan zeaxanthin, semuanya mempunyai sifat antioksidan dan anti-radang yang kuat.

Mempunyai kadar karotenoid dalam darah yang lebih tinggi dikaitkan dengan fungsi paru-paru yang lebih baik pada orang tua dan orang muda. Orang yang merokok juga boleh mendapat manfaat yang besar daripada memakan lebih banyak makanan kaya karotenoid seperti labu.

Tomato

Tomato dan produk tomato adalah sumber kaya likopen, antioksidan karotenoid yang telah dikaitkan dengan peningkatan kesihatan paru-paru. Mengonsumsi produk tomato terbukti dapat mengurangkan keradangan saluran napas pada penderita asma dan meningkatkan fungsi paru-paru pada orang dengan COPD.

Kajian 2019 yang dilakukan pada 105 orang dengan asma menunjukkan bahawa diet yang kaya dengan tomato dikaitkan dengan penyebaran asma yang kurang terkawal. Selain itu, pengambilan tomato juga dikaitkan dengan penurunan fungsi paru-paru yang lebih perlahan pada bekas perokok.

Baca juga: 4 Tabiat Sihat untuk Mencegah Kanser Paru-paru

Bukan hanya makanan ini, beberapa makanan yang juga baik untuk paru-paru adalah kunyit, blueberry, teh hijau, kubis ungu, minyak zaitun, edamame, kerang, yogurt, kopi, dan koko.

Namun, jika anda mempunyai masalah paru-paru yang tidak sembuh walaupun memakan makanan sihat ini, anda harus segera pergi ke hospital terdekat. Jangan risau, anda boleh membuat janji temu di hospital menggunakan jadi lebih mudah. Dengan cara ini, anda tidak perlu lagi beratur dan membuang banyak masa untuk berjumpa doktor.

Rujukan:
Makan dengan Baik. Diakses pada tahun 2021. Makanan Terbaik untuk Paru-paru yang Sihat.
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2021. 20 Makanan Terbaik untuk Kesihatan Paru.
WebMD. Diakses pada tahun 2021. Makanan Terbaik dan Terburuk untuk Kesihatan Paru.