Gelato atau Ais Krim, Mana Yang Lebih Sihat?

Jakarta - Sebilangan orang berpendapat bahawa gelato sama dengan ais krim. Sebenarnya, keduanya sangat berbeza, walaupun mempunyai tekstur yang hampir tidak dapat dibezakan. Pada dasarnya, kedua-dua gelato dan ais krim boleh disajikan dengan menggunakan Kon . Walau bagaimanapun, suhu kedua makanan manis ketika disajikan adalah yang membuat perbezaan.

Ais krim biasanya disajikan pada suhu yang lebih sejuk daripada gelato, sekitar 15 darjah lebih sejuk. Ini kerana suhu yang terlalu sejuk akan menjadikan tekstur gelato menjadi kurang anjal dan terlalu keras. Ramai yang tidak menyedari perbezaan antara gelato dan ais krim, dan terus menggunakan kedua-duanya seperti biasa. Namun, antara ais krim dan gelato, yang manakah lebih sihat?

Kandungan Nutrien dalam Ais Krim dan Gelato

Kedua-dua ais krim dan gelato dibuat dari bahan asas yang mengandungi gula dan lemak. Walau bagaimanapun, terdapat lebih banyak krim, gula, dan kuning telur dalam ais krim dengan susu yang kurang. Berbeza dengan gelato, yang mengandungi lebih banyak susu daripada krim. Oleh itu, gelato mengandungi lebih sedikit lemak daripada ais krim.

Dalam satu Kon ais krim, terdapat kandungan lemak 14 hingga 17 peratus. Namun, gelato hanya mengandungi sekitar lapan peratus lemak apabila disajikan dalam bahagian yang sama dengan ais krim. Keadaan ini pastinya menjadikan ais krim menghasilkan lebih banyak kalori daripada gelato.

Baca juga: Makanan Manis atau Sejuk, Mana Yang Lebih Baik untuk Makanan Ringan?

Walaupun begitu, kalori yang dihasilkan boleh berbeza-beza, bergantung pada bahagian yang anda makan. Sekiranya anda mengambil sejumlah besar gelato, secara automatik lebih banyak lemak dan kalori akan diserap ke dalam badan anda.

Perbezaan antara gelato dan ais krim biasa dari segi pemakanan adalah kandungan lemak tepu yang mereka berdua miliki. Pada dasarnya, gelato lebih rendah lemak daripada ais krim. Oleh itu, dapat disimpulkan bahawa kandungan lemak tepu dalam gelato lebih rendah daripada ais krim.

Kandungan lemak tepu yang tinggi dalam ais krim diperoleh dari kuning telur dan krim yang merupakan bahan asas untuk membuat ais krim. Belum lagi gula tambahan. Oleh itu, jika anda peminat ais krim, anda harus berhati-hati, kerana terlalu banyak mengambil ais krim boleh membuat anda mudah terkena kolesterol dan diabetes.

Sementara itu, kandungan gula yang tinggi dalam ais krim disebabkan oleh suhu sejuk ketika ais krim dihidangkan. Semakin sejuk suhu makanan ketika dihidangkan, rasanya akan menjadi lebih lemah di lidah, dan untuk menajamkan rasa manisnya lagi, ais krim memerlukan penambahan gula.

Jadi, Mana Yang Lebih Sihat, Ais Krim atau Gelato?

Setelah mengetahui perbezaan antara gelato dan ais krim dari segi kandungan nutrisi, kini anda pasti dapat menyimpulkan yang mana yang lebih sihat antara ais krim dan gelato. Walaupun ternyata kalori dan lemak serta gula dalam gelato lebih rendah daripada ais krim, anda tetap perlu mengehadkan pengambilan anda setiap hari. Terutama jika anda menggunakan topping atau manis dalam hidangan gelato.

Baca juga: Kenali Pagophobia, Phobia of Ice Cubes atau Ice Cream

Di samping itu, anda juga perlu membaca dengan teliti kandungan nutrisi yang terdapat dalam gelato atau ais krim yang anda makan. Ini kerana setiap produk ais krim dan gelato mengandungi kalori yang berbeza, walaupun gelato mempunyai nilai pemakanan yang lebih rendah daripada ais krim dari segi gula, lemak, dan krim.

Demikianlah maklumat ringkas mengenai perbezaan antara ais krim dan gelato dan mana yang lebih sihat untuk dimakan di antara keduanya. Walau bagaimanapun, sentiasa perhatikan pengambilan harian anda. Jangan biarkan jumlah kolesterol anda meningkat kerana anda makan terlalu banyak makanan manis ini. Supaya anda dapat memeriksa kesihatan anda secara berkala, cubalah muat turun permohonan dan gunakan perkhidmatan Pemeriksaan Makmal. Kemudian, pasukan akan membantu anda melakukan pemeriksaan kesihatan secara rutin tanpa perlu meninggalkan rumah. Praktikal kan?