Penghindaran, Gejala Awal PTSD yang Perlu Diperhatikan

, Jakarta - Setelah mengalami peristiwa traumatik, kebanyakan orang biasanya sukar untuk bertahan dan meneruskan hari mereka seperti biasa. Mereka dapat merasa tertekan dan cemas, bahkan selalu dibayangi oleh pengalaman yang tidak menyenangkan ini.

Akibatnya, sebilangan orang cenderung menghindari perkara atau tempat yang dapat mengingatkan mereka akan peristiwa traumatik yang mereka alami. Tindakan ini juga disebut penghindaran atau penghindaran . Sebenarnya, penghindaran adalah salah satu gejala awal gangguan tekanan pasca-trauma gangguan tekanan selepas trauma atau PTSD).

Baca juga: Inilah Gejala yang Muncul ketika Mengalami PTSD

Memahami Penghindaran, Salah Satu Gejala Awal PTSD

Gejala PTSD biasanya muncul sejurus selepas kejadian traumatik, dalam masa kira-kira 1-3 bulan. Walau bagaimanapun, kadang-kadang gejala juga dapat muncul bertahun-tahun selepas kejadian. Gejala PTSD umumnya dikelompokkan menjadi empat jenis, iaitu ingatan mengganggu, penghindaran ( penghindaran ), perubahan negatif dalam pemikiran dan mood, serta perubahan fizikal dan emosi.

Orang dengan PTSD biasanya menunjukkan gejala penghindaran atau penghindaran dengan cuba mengelakkan perkara-perkara yang mengingatkannya akan peristiwa traumatik. Bahkan penghidap boleh mengubah tabiat peribadi mereka. Contohnya, setelah berlakunya kemalangan kereta yang serius, seseorang yang biasanya melakukan perjalanan dengan kereta boleh mengelak dari memandu atau memandu kereta.

Inilah simptomnya penghindaran perkara yang biasanya ditunjukkan oleh orang dengan PTSD:

  • Jauhkan dari tempat, peristiwa atau objek yang mengingatkannya akan pengalaman trauma.
  • Mengelakkan fikiran atau perasaan yang berkaitan dengan peristiwa traumatik.

Walau bagaimanapun, tingkah laku penghindaran kadang-kadang tidak hanya terhad untuk mengelakkan perkara-perkara yang mencetuskan kenangan buruk, orang dengan PTSD juga dapat menafikan adanya trauma yang mereka alami. Akibatnya, penghidapnya akan menjalani kehidupan terbatas yang menimbulkan rasa aman yang salah.

Di satu pihak, penghindaran adalah tingkah laku yang semula jadi dan dapat difahami kerana emosi dan pemikiran mengenai kejadian traumatik itu sangat menyedihkan bagi penghidapnya. Namun, sebaliknya, tidak semua keadaan, orang atau tempat dapat dielakkan. Pelbagai pencetus juga dapat muncul di luar jangkaan dan sering berlaku.

Sebab itu penghindaran hanya berguna untuk membantu penghidap melupakan trauma sebentar. Akibatnya, tingkah laku penghindaran yang merupakan gejala PTSD boleh mengganggu kualiti hidup penghidap.

Baca juga: Bezakan Antara Fobia dan Trauma

Cara Mengatasi Gejala penghindaran

Mengatasi gejala penghindaran bagi orang yang pernah mengalami kejadian trauma bukanlah perkara yang mudah dilakukan. Oleh itu, jika anda mengalami tingkah laku pencegahan setelah mengalami kejadian traumatik, adalah idea yang baik untuk mendapatkan bantuan profesional untuk menguruskan gejala anda. penghindaran .

Psikoterapi adalah terapi yang berkesan untuk merawat gejala PTSD. Terapi merangkumi pemahaman mengenai gejala, kemahiran untuk membantu mengenal pasti pencetus gejala, dan kemahiran untuk menguruskan gejala.

Selain psikoterapi, anda boleh mencuba langkah-langkah berikut untuk secara beransur-ansur mengatasi tingkah laku penghindaran:

  • Luangkan masa sekitar seminggu untuk mengetahui situasi, orang atau tempat apa yang mencetuskan gejala PTSD dan membuat anda lebih cenderung untuk mengelakkannya. Tuliskan sebanyak mungkin perkara di persekitaran anda yang boleh mencetuskan gejala penghindaran dan apa yang biasa anda lakukan untuk mengelakkannya.
  • Pada akhir minggu, senaraikan perkara-perkara yang mencetuskan gejala penghindaran yang anda kumpulkan berdasarkan tahap ketakutan atau kesukaran yang ditimbulkan oleh anda. Kemudian, tuliskan tingkah laku khusus yang boleh anda lakukan untuk mendekati pencetus tersebut. Contohnya, anda cenderung untuk tidak memandu dengan kereta. Sebagai langkah pertama, anda mungkin boleh berlatih dengan duduk di dalam kereta pegun selama 5-10 minit. Selepas beberapa ketika, anda mungkin dapat mencuba memandu di dalam kereta yang dipandu oleh orang lain selama 5-10 minit.
  • Tidak perlu terburu-buru. Luangkan seberapa banyak masa yang anda perlukan untuk berlatih dengan perlahan mengatasi pencetus. Setelah anda merasakan bahawa anda telah mengatasi pencetus, teruskan ke pencetus seterusnya. Berlatih secara beransur-ansur akan meningkatkan keyakinan diri anda, memudahkan anda mengatasi pencetus ini.

Baca juga: Berhati-hatilah dengan Komplikasi Tekanan Pasca Traumatik Sekiranya Tidak Dirawat Segera

Itulah penjelasan mengenai penghindaran yang merupakan salah satu gejala awal PTSD. Sekiranya anda mengalami trauma terhadap sesuatu perkara dan anda ingin mengatasinya, gunakan saja aplikasinya untuk berbincang dengan ahli psikologi.

Melalui Panggilan Video / Suara dan Berbual , ahli psikologi yang dipercayai dapat membantu memberi anda nasihat atau petua untuk mengatasi masalah kesihatan yang anda alami. Ayuh, muat turun permohonan sekarang!

Rujukan:
Institut Kesihatan Mental Negara. Diakses pada tahun 2020. Gangguan Tekanan Pasca Trauma.
Psikologi Hari Ini. Diakses pada tahun 2020. Penghindaran: Ancaman Terbesar bagi Kesedaran PTSD Kami.
Baiklah. Diakses pada tahun 2020. Cara Mengurangkan Penghindaran di PTSD