Sihat Seperti Atlet, Inilah 5 Makanan Yang Perlu Dimakan Setiap Hari

Jakarta - Makanan untuk atlet adalah contoh jenis pengambilan utama yang harus dimakan setiap hari oleh semua orang. Ini kerana kesihatan tubuh sangat bergantung pada makanan yang dimakan. Oleh itu, makan makanan seperti yang dimakan oleh atlet sangat digalakkan.

Bagi seorang atlet, permintaan untuk memiliki badan yang sihat dan kuat adalah perkara mutlak yang mesti dipenuhi. Keadaan ini dapat diperoleh melalui latihan rutin, istirahat yang cukup, dan yang paling penting dengan memakan makanan yang sihat.

Pengambilan nutrien yang boleh dimakan setiap hari

Sama seperti atlet, kita juga memerlukan makanan yang sihat dan berkhasiat agar dapat menjalankan aktiviti dengan lancar setiap hari. Sekiranya anda bingung mengenai pengambilan apa yang harus anda dapatkan, berikut adalah beberapa contoh makanan untuk atlet yang boleh anda tiru. Mari kita lihat lima senarai di bawah:

1. Karbohidrat sebagai Sumber Tenaga Terhebat

Bagi semua orang, pengambilan karbohidrat sangat penting. Sebabnya, bahan ini adalah sumber tenaga terbesar. Sementara itu, bagi seorang atlet, ini menjadi kekuatan utama semasa latihan. Apabila keperluan karbohidrat badan dipenuhi, bahan ini akan disimpan di dalam otot untuk diubah menjadi glikogen. Sekiranya pengambilan pengambilan ini tidak mencukupi, semua otot badan akan mudah letih, yang akan mempengaruhi prestasi mereka. Beberapa contoh makanan yang mengandungi karbohidrat termasuk nasi, ubi, roti, bijirin, hingga pasta.

2. Protein untuk Aktiviti Otot

Keupayaan otot untuk melakukan aktiviti juga ditentukan oleh pengambilan protein yang masuk ke dalam badan. Protein berguna untuk membantu memperbaiki dan membina semula otot selepas bersenam atau bersenam. Bukan hanya itu, otot juga akan membantu tubuh berfungsi ketika karbohidrat menurun. Contoh makanan yang mengandungi protein adalah telur, ikan, ayam, daging lembu, susu, kacang, dan biji.

3. Lemak sebagai Sumber Tenaga Jangka Panjang

Lemak berkhasiat sebagai sumber tenaga dalam jangka masa panjang. Walau bagaimanapun, memilih lemak tidak boleh sewenang-wenangnya. Elakkan makan makanan dengan lemak tinggi kerana melambatkan proses pencernaan dalam badan. Makanan dengan kandungan lemak yang baik dapat diperoleh dari susu rendah lemak, biji-bijian, kacang-kacangan, dan daging tanpa lemak.

4. Air untuk Mencegah Dehidrasi

Pengambilan air bertujuan untuk mempermudah proses pencernaan dan mencegah tubuh daripada dehidrasi (kekurangan cecair). Dehidrasi bukan sahaja membuat badan haus, tetapi juga boleh menyebabkan keletihan dan mengurangkan tumpuan dan tumpuan semasa melakukan aktiviti. Sebaik-baiknya, pengambilan cecair setiap hari sebanyak 8 gelas sehari atau disesuaikan dengan keperluan badan.

5. Sayuran dan Buah untuk Pengambilan Vitamin

Anda juga harus menambah pengambilan makanan anda dengan pelbagai vitamin, seperti yang dilakukan oleh atlet. Pengambilan vitamin dapat diperoleh dengan memakan sayur-sayuran dan buah-buahan, seperti wortel, selada, kentang, jagung, tomato, buah belimbing, mangga, tembikai, betik, dan banyak lagi. Sekiranya anda bosan, anda boleh menggabungkan sayur-sayuran dan buah dalam segelas jus.

Sekiranya anda tidak mempunyai banyak masa, tidak ada salahnya membeli vitamin atau makanan tambahan lain di , anda boleh menggunakan perkhidmatan tersebut Penghantaran Farmasi yang akan sampai ke destinasi tidak lebih dari satu jam. Pantas muat turun permohonan di App Store atau Google Play sekarang.

Baca juga:

  • Bilakah Masa Terbaik untuk Makan Buah?
  • Gangguan Makan Yang Perlu Anda Ketahui
  • Ini adalah Diet Vegetarian yang Sihat