Berpeluh Mudah? Hati-hati dengan Jangkitan Kulat

, Jakarta - Jangkitan kulat adalah salah satu masalah kulit yang cukup membimbangkan. Penyakit ini boleh muncul pada bila-bila masa dan kepada sesiapa sahaja. Walaupun penyakit ini tidak berbahaya, jangkitan yis dapat mengurangkan keyakinan diri bagi mereka yang mengalaminya. Jangkitan kulat juga boleh mengganggu aktiviti kerana menyebabkan gatal yang tidak tertahankan.

Orang yang mempunyai sistem imun yang rendah berisiko terkena jangkitan kulat pada kulit. Seseorang yang sering berada di bilik lembap dan basah berisiko terkena jangkitan kulat. Kami mengesyorkan agar anda tidak berkongsi barang peribadi dengan orang lain. Aktiviti ini dapat meningkatkan seseorang yang mengalami jangkitan kulat pada kulit.

Sekiranya anda berpeluh dengan mudah, elakkan memakai pakaian yang terlalu ketat dan tidak selesa. Seseorang yang mudah berkeringat berisiko terkena jangkitan kulat, jadi pastikan kebersihan badan dan pakaian anda selalu.

Gejala Jangkitan Kulat

Berhati-hatilah dengan kesihatan kulit jika anda mengalami beberapa gejala awal jangkitan yis. Biasanya, jangkitan kulat menyebabkan kulit mengalami ruam dan kemerahan yang terasa gatal dan mengganggu kehidupan seharian anda. Selain itu, ia juga disertai dengan kulit yang mengelupas.

Jenis Jangkitan Kulat

Jangkitan kulat boleh menyerang beberapa bahagian badan anda. Berikut adalah jenis jangkitan kulat pada kulit yang perlu anda perhatikan:

1. Tinea Pedis

Tinea pedis adalah sejenis jangkitan kulat yang biasanya tumbuh di kaki anda, terutama di antara jari kaki anda.

2. Tinea Ungulum

Jangkitan kulat jenis ini boleh menyerang kuku, kedua-dua kuku kaki dan tangan. Kuku yang dijangkiti kulat menjadi rapuh dan warnanya kusam.

3. Tinea Capitis

Kulit kepala juga boleh dijangkiti jangkitan kulit kulat. Tinea capitis menyebabkan rambut gugur dan mudah pecah. Penyakit ini sangat berjangkit dan biasanya menyerang kanak-kanak.

4. Malassezia Furfur

Jangkitan ini lebih dikenali sebagai tinea versicolor. Panu adalah masalah kulit yang sering menyerang kesihatan kulit. Biasanya tinea versicolor menyebabkan warna yang berbeza pada kulit, iaitu tompok putih.

Pencegahan Jangkitan Kulat

Sekiranya anda sudah mengalami jangkitan yis, anda harus memperhatikan kebersihan badan anda untuk mengurangkan simptom dan kesan jangkitan yis. Berikut adalah cara untuk mencegah jangkitan kulat:

  1. Jangkitan kulat tidak hanya berkaitan dengan kesihatan kulit anda. Anda harus sentiasa menjaga sistem ketahanan badan anda dalam keadaan baik dan mengelakkan pelbagai penyakit. Jangan lupa makan makanan yang sihat agar keperluan pemakanan dan pemakanan badan tetap dipenuhi.

  2. Menjaga kebersihan diri secara keseluruhan. Jangan malas mandi kerana mandi mempunyai banyak faedah untuk kesihatan badan dan kesihatan kulit. Bukan hanya mencegah anda dari jangkitan kulat, mandi boleh bermanfaat untuk mengurangkan tekanan di otak.

  3. Jangan lupa memakai pakaian yang selesa dan mudah menyerap peluh. Terutama jika anda akan melakukan aktiviti luar. Peluh yang tidak diserap dengan betul boleh menjadikan kulit lembap. Ini boleh mencetuskan munculnya jangkitan kulat pada kulit.

Tidak ada salahnya bertanya kepada doktor melalui permohonan itu . Gunakan aplikasinya sekarang juga untuk mengetahui rawatan atau pencegahan jangkitan kulat. Ayuh, muat turun sekarang melalui App Store atau Google Play!

Baca juga:

  • Hati-hati dengan Jamur Kuku Yang Boleh Merosakkan Penampilan Anda
  • Jangkitan Kulat Candidiasis Boleh Menyebabkan Kematian, Benarkah?
  • 4 Jenis Penyakit Kulit yang Perlu Diperhatikan