Bilakah Masa Terbaik untuk Mempunyai Pap Smear?

, Jakarta - PAP smear atau ujian pap , adalah pemeriksaan yang dikhaskan untuk mengesan jangkitan virus di kawasan Miss V, misalnya papillomavirus manusia (HPV) menyebabkan barah serviks. Ujian ini penting kerana pengesanan awal dan rawatan awal pra-barah melalui pemeriksaan PAP smear dapat menghentikan barah serviks.

Malangnya sebilangan wanita enggan melakukan pemeriksaan ini kerana mereka takut akan kesakitan yang ditimbulkannya. Sebenarnya, pemeriksaan ini hanya menimbulkan rasa tidak selesa. Selain itu, kosnya tidak murah boleh menjadi alasannya. Sebenarnya, jika dibandingkan dengan faedah yang diperoleh, ujian ini disarankan untuk dijalankan.

Baca juga: 5 Pemeriksaan Perubatan Ini Perlu Dilakukan Sebelum Berkahwin

Waktu Pemeriksaan Terbaik

Pakar kesihatan mengesyorkan agar setiap wanita melakukan pemeriksaan ini setiap dua tahun dan bermula pada usia 21 tahun. Terutama jika seorang wanita sudah berkahwin atau aktif secara seksual, maka pemeriksaan sangat digalakkan.

Walau bagaimanapun, ujian ini dapat dilakukan lebih kerap atas permintaan doktor anda jika anda mempunyai keadaan tertentu, seperti mempunyai jangkitan HIV, menderita barah serviks, atau sistem kekebalan tubuh yang lemah.

Kebaikan Melakukan Pap Smear

Oleh kerana ia cukup penting, berikut adalah beberapa faedah pemeriksaan PAP smear :

  • Mengesan Kejadian Penyakit Menular Seksual. Bukan hanya untuk mengesan barah serviks, malah PAP smear boleh digunakan untuk memeriksa kesihatan Miss V. Ujian ini membantu mengesan kejadian penyakit kelamin yang tentunya berbahaya bagi kesihatan.

  • Mengetahui Kejadian Keradangan pada Miss V. Apabila keputusan peperiksaan PAP smear maka ada dua kemungkinan, iaitu normal dan tidak normal. Salah satu penyebab hasilnya PAP smear Yang tidak normal adalah berlakunya keradangan pada serviks. Tetapi keradangannya tidak semestinya berbahaya, dan hanya doktor yang menentukannya. Sebilangan besarnya, doktor mengesyorkan pemeriksaan lebih lanjut untuk memeriksa keadaan ini.

Baca juga: Gatal Kelentit Kerap? Inilah penyebabnya

  • Memerhatikan Perubahan pada Serviks. Ujian ini dapat digunakan untuk mengesan perubahan pada serviks, atau sering disebut displasia. Perubahan ini membawa kepada potensi pembentukan sel barah di serviks. Kemudian hasil pemeriksaan digunakan oleh doktor sebagai rujukan untuk tindakan selanjutnya yang perlu dilakukan.

  • Mengesan Jangkitan pada Miss V. Jangkitan juga boleh timbul kerana pelbagai sebab. Baiklah, dengan ujian PAP smear , maka keadaan jangkitan dikesan. Biasanya, wanita yang menggunakan IUD lebih berisiko terkena jangkitan ini, jadi doktor mengesyorkan mengambil antibiotik atau menghentikan IUD.

Petua Mencegah Kanser Serviks

Hampir semua kes barah serviks berlaku disebabkan oleh jangkitan virus HPV. Walaupun ujian PAP smear dapat mengesan lebih awal, tetapi lebih baik jika anda melakukan perkara tertentu untuk mencegah barah serviks, iaitu dengan:

  • Setia kepada pasangan atau tidak menukar rakan kongsi.

  • Sentiasa gunakan alat kontrasepsi semasa anda ingin melakukan hubungan seks untuk mengelakkan penyakit kelamin.

  • Menjaga kebersihan kawasan pembiakan dengan membersihkan faraj secara berkala dengan air yang mengalir. Sentiasa pastikan untuk menukar pakaian dalam anda sekurang-kurangnya dua kali sehari.

Baca juga: 4 Penyakit Menular Seksual Yang Masih Boleh Diubati

Itu maklumat mengenai PAP smear . Sekiranya anda sudah aktif secara seksual, ada baiknya anda melakukan pemeriksaan ini secara berkala. Untuk melakukan pemeriksaan PAP smear , sekarang anda secara langsung boleh membuat janji temu dengan doktor di hospital pilihan anda melalui aplikasi . Mudah bukan? Ayuh, muat turun permohonan sekarang!