Yang kurus vs yang gemuk, agar tidak sedih melihat bentuk badan

Jakarta - Tubuh adalah anugerah dari Tuhan yang harus kita jaga. Apa pun bentuk badan kita, kurus atau gemuk, kita perlu menjaga kesihatan dan kebersihan kita. Menurut beberapa kajian, banyak orang tidak berpuas hati dengan tubuh mereka sendiri. Perkara ini dapat dielakkan dengan melakukan beberapa perkara agar anda sentiasa bersyukur dan tidak sedih melihat bentuk badan anda:

  • Bersyukur kerana Mempunyai Badan yang Sihat

Mungkin anda telah membandingkan badan anda dengan badan orang lain. Ini wajar jika anda menjadikannya sebagai motivasi. Namun, jangan lupa bersyukur dengan kesihatan fizikal yang anda miliki. Seperti rakan, perlakukan badan anda dengan baik dan terima kekuatan dan kelemahannya. Oleh itu, anda akan lebih bersyukur dengan apa yang ada di dalam badan anda. Sekiranya anda terdorong untuk memiliki bentuk badan yang lebih baik, motivasikan diri anda untuk bersenam. Selain kesihatan fizikal anda, kesihatan mental anda juga akan dijaga dengan baik.

  • Gunakan Apa yang Anda Suka Dengan Mudah

Pergi saya masa Anda boleh pergi ke salun, mengurut atau membeli barang kegemaran anda yang boleh anda gunakan untuk badan anda. Jangan bimbang tentang ukuran yang anda pakai, jika item itu kelihatan tepat dan membuat anda kelihatan lebih yakin, mengapa tidak menggunakannya? Segala-galanya akan kelihatan cantik, jika anda selesa dengan apa yang anda pakai.

( Baca juga: 4 Pergerakan Sukan untuk Bentuk Badan Ideal dalam Sekelip Mata )

  • Isi Diri dengan Cinta Diri

Mencintai tubuh anda sendiri mesti timbul dari dalam hati anda sendiri. Setiap orang mempunyai keunikan masing-masing. Tidak mencintai diri sendiri boleh menjadi buruk, untuk kesihatan anda. Penyakit serius boleh timbul jika anda tidak mencintai diri sendiri. Selain kesihatan mental, anda juga mesti menjaga kesihatan fizikal dengan memakan makanan yang penuh dengan nutrien dan nutrien. Menjaga kesihatan mental dan kesihatan fizikal mesti berjalan seiring.

  • Dengarkan Apa yang Badan Anda Mahu

Tubuh anda tahu yang terbaik mengenai kehendaknya. Jangan teragak-agak untuk melakukan itu. Selain menghormati badan anda, anda juga boleh membina mood anda menjadi baik dan bahagia. Rasa gembira tentunya akan membuat anda lebih bersyukur dan menyukai badan anda. Di samping itu, dengan melakukan apa yang dikehendaki oleh badan, sudah tentu anda mempunyai kepuasan tersendiri untuk badan anda.

  • Jauhi Timbangan

Daripada pergi dan balik kecewa dan menambah kekecewaan dengan hasil timbangan terlalu kecil atau terlalu besar, anda harus mengelakkan timbangan. Sekiranya anda merasa mempunyai badan yang terlalu kurus atau terlalu gemuk, anda harus segera berjumpa pakar pemakanan agar anda dapat memperoleh hasil yang terbaik untuk badan anda. Tetapi ingat, tidak kira seberapa banyak berat badan anda, anda harus mencintai diri anda seperti apa adanya.

Oleh itu, jika anda ingin lebih mencintai diri sendiri, jangan lupa bersenam untuk menjaga kesihatan fizikal anda. Anda juga boleh menghubungi doktor melalui aplikasi untuk bertanya mengenai masalah kesihatan fizikal. Melalui ciri Hubungi Doktor , anda boleh lakukan Panggilan Video / Suara dan Berbual dengan doktor pilihan. Ayuh, muat turun permohonan sekarang, melalui App Store atau Google Play.