Selain Menurunkan Tekanan Darah, 5 Punca Hipotensi Ortostatik

, Jakarta - Hipotensi ortostatik adalah keadaan tekanan darah rendah yang berlaku ketika seseorang berdiri dari duduk atau berbaring. Hipotensi ortostatik dapat membuat penghidap merasa pening, bahkan pingsan. Ramai yang menganggap hipotensi ortostatik ringan kerana biasanya berlangsung kurang dari beberapa minit.

Walau bagaimanapun, hipotensi ortostatik yang tidak hilang dapat menandakan masalah yang lebih serius. Oleh itu, penting untuk berbincang dengan doktor sekiranya anda sering merasa pening ketika berdiri. Gejala lain dari keadaan ini termasuk:

  • Penglihatan kabur

  • Kelemahan

  • Pengsan (sinkop)

  • Kekeliruan

  • Mual.

Baca juga: Wanita hamil terdedah kepada hipotensi ortostatik, inilah sebabnya

Pusing atau sakit kepala sekali sekala mungkin tidak begitu ketara. Keadaan ini umumnya disebabkan oleh dehidrasi ringan, gula darah rendah, atau terlalu panas. Pening atau pening juga boleh berlaku ketika anda berdiri setelah duduk terlalu lama. Sekiranya gejala ini hanya berlaku sekali-sekala, mereka mungkin tidak perlu dibimbangkan.

Punca Hipotensi Ortostatik

Semasa anda berdiri, graviti menyebabkan darah terkumpul di kaki dan perut anda. Keadaan ini mengurangkan tekanan darah kerana kurang darah yang beredar kembali ke jantung. Pada kebiasaannya, sel khas (baroreceptors) berhampiran arteri jantung dan leher merasakan tekanan darah rendah ini. Baroreceptors menghantar isyarat ke pusat otak yang memberi isyarat bahawa jantung berdegup lebih cepat dan mengepam lebih banyak darah untuk menstabilkan tekanan darah. Sel-sel ini juga menyempitkan saluran darah dan meningkatkan tekanan darah.

Hipotensi ortostatik berlaku apabila sesuatu mengganggu proses semula jadi tubuh untuk melawan tekanan darah rendah. Banyak faktor keadaan boleh menyebabkan hipotensi ortostatik, seperti:

1. Kekeringan

Demam, muntah, tidak minum cukup cairan, cirit-birit yang teruk, dan senaman yang kuat dengan berpeluh berlebihan semuanya boleh menyebabkan dehidrasi. Dehidrasi ringan menyebabkan jumlah darah menurun, yang membawa kepada gejala hipotensi ortostatik, seperti kelemahan, pening, dan keletihan.

2. Masalah Jantung

Beberapa keadaan jantung yang boleh menyebabkan tekanan darah rendah termasuk kadar jantung yang sangat rendah (bradikardia), masalah injap jantung, serangan jantung, dan kegagalan jantung. Keadaan ini menghalang tubuh daripada bertindak balas untuk mengepam lebih banyak darah ketika berdiri dengan cepat.

Baca juga: Perlu Tahu, Pemeriksaan untuk Diagnosis Hipotensi Ortostatik

3. Masalah Endokrin

Keadaan tiroid, kekurangan adrenal (penyakit Addison) dan gula darah rendah (hipoglikemia) boleh menyebabkan hipotensi ortostatik, begitu juga diabetes yang boleh merosakkan saraf yang membantu menghantar isyarat untuk mengatur tekanan darah.

4. Gangguan Sistem Saraf

Beberapa gangguan sistem saraf, seperti penyakit Parkinson, atrofi pelbagai sistem, demensia badan Lewy, kegagalan autonomi tulen, dan amiloidosis, boleh mengganggu sistem peraturan tekanan darah normal badan.

5. Selepas Makan

Sebilangan orang mengalami tekanan darah rendah selepas makan (hipotensi pasca kelahiran). Keadaan ini lebih kerap berlaku pada orang tua.

Rawatan Hipotensi Orthostatik

Rawatan hipotensi ortostatik menumpukan pada tekanan darah kembali normal. Ini biasanya melibatkan peningkatan jumlah darah, mengurangkan pembekuan darah di kaki bawah, dan membantu saluran darah mendorong darah ke seluruh badan. Rawatan lain adalah untuk mengatasi penyebab yang mendasari, seperti dehidrasi atau kegagalan jantung.

Untuk hipotensi ortostatik ringan, salah satu rawatan paling mudah adalah duduk atau berbaring sebaik sahaja anda merasa pening ketika berdiri. Apabila tekanan darah rendah disebabkan oleh ubat-ubatan, rawatan biasanya melibatkan mengubah dos ubat atau menghentikannya sama sekali.

Baca juga: Boleh membawa maut, Ketahui 2 Komplikasi Hipotensi Ortostatik

Itulah penjelasan mengenai hipotensi ortostatik yang perlu anda ketahui. Sekiranya anda mempunyai pertanyaan lain mengenai keadaan ini, berjumpa dengan doktor anda . Gunakan ciri Bercakap dengan Seorang Doktor apa yang ada dalam aplikasi untuk menghubungi doktor pada bila-bila masa dan di mana sahaja melalui Berbual , dan Panggilan Suara / Video . Ayuh, cepat muat turun permohonan di App Store atau Google Play! Main!