3 Perkara yang Perlu Diperhatikan semasa Merundingkan Program Kehamilan

, Jakarta - Ketika merancang untuk hamil, langkah pertama yang penting adalah dengan mengunjungi pakar sakit puan untuk rundingan program kehamilan. Tujuannya adalah untuk memeriksa kesihatan ibu dan pasangan dengan teliti sehingga dapat memungkinkan kehamilan yang sihat.

Pakar obstetrik juga dapat memeriksa kemungkinan masalah kesihatan yang dapat terjadi pada ibu dan bayi semasa hamil, serta membantu mengatasi masalah perubatan yang dialami ibu sebelum hamil. Ketahui apa yang perlu diberi perhatian semasa berunding dengan program kehamilan di sini.

Baca juga: Apa yang Perlu Disiapkan sebelum Memulakan Program Kehamilan?

Prosedur Perundingan Program Kehamilan

Semasa perundingan program kehamilan, doktor akan mengemukakan pelbagai soalan dan melakukan beberapa jenis pemeriksaan kesihatan.

1. Pemeriksaan Sejarah Kesihatan

Pada peringkat ini, doktor akan mengemukakan soalan mengenai beberapa perkara, termasuk:

 • Sejarah perubatan

Doktor akan bertanya mengenai sebarang masalah kesihatan yang dialami oleh ibu sehingga mereka dapat dikawal sebelum kehamilan berlaku.

 • Sejarah Kesihatan Keluarga

Doktor juga akan bertanya mengenai keadaan perubatan yang berlaku dalam keluarga, seperti diabetes, darah tinggi, atau sejarah pembekuan darah.

 • Sejarah Reproduktif

Ini termasuk kehamilan sebelumnya, sejarah haid ibu, penggunaan kontraseptif, hasil ujian PAP smear sebelumnya, dan penyakit kelamin atau jangkitan faraj yang pernah dialami oleh ibu.

 • Sejarah Pembedahan

Beritahu doktor anda jika anda pernah menjalani pembedahan, menjalani transfusi atau telah dimasukkan ke hospital. Penting juga untuk memberitahu doktor anda jika anda pernah menjalani pembedahan ginekologi, termasuk pembedahan untuk fibroid yang tidak normal atau Pap smear. Sejarah pembedahan ginekologi sebelumnya boleh mempengaruhi pengurusan ibu semasa kehamilan.

 • Sejarah Vaksinasi

Sekiranya ibu belum mendapat vaksin rubella atau cacar air, doktor akan mengesyorkan vaksin yang sesuai dan menangguhkan program kehamilan sekurang-kurangnya satu bulan.

Baca juga: Apa Yang Berlaku Sekiranya Wanita Hamil Mendapat Rubella

 • Jenis Dadah Yang Dimakan Pada masa ini

Beritahu doktor anda mengenai apa-apa ubat preskripsi atau ubat bebas yang anda ada atau ambil sehingga sekarang. Dalam beberapa kes, ibu mungkin perlu menukar ubat untuk mengelakkan bayi mengalami cacat lahir. Beritahu juga doktor anda tentang apa-apa ubat-ubatan herba atau suplemen yang anda ambil.

 • Persekitaran Rumah dan Tempat Kerja

Bercakap dengan doktor anda mengenai perkara-perkara di rumah atau tempat kerja anda yang berpotensi membahayakan kehamilan anda, seperti pendedahan kepada kotoran kucing, sinar-X, dan plumbum atau pelarut. Semuanya boleh menyukarkan ibu mengandung atau mengandung kehamilan yang sihat.

 • Cara hidup

Doktor juga akan bertanya mengenai tabiat ibu dan pasangan yang boleh mempengaruhi kehamilan, seperti merokok, minum alkohol, dan menggunakan ubat. Tujuannya adalah untuk menolong ibu dan pasangan melepaskan segala tabiat yang boleh menghalangi kehamilan yang sihat.

2. Pemeriksaan Fizikal

Pemeriksaan ini dilakukan untuk memeriksa keadaan badan ibu sebelum menjalani kehamilan. Pemeriksaan fizikal merangkumi:

 • Pengukuran Berat

Penting untuk mencapai berat badan yang ideal sebelum hamil. Ini bermaksud bahawa ibu perlu menurunkan berat badan jika dia berlebihan berat badan untuk mengurangkan risiko komplikasi semasa hamil; atau menambah berat badan sekiranya ibu kurang berat badan untuk mengurangkan risiko melahirkan bayi dengan berat badan rendah.

Baca juga: Kepentingan Mengekalkan Berat Badan Sebelum Kehamilan

 • Pemeriksaan Tanda Vital

Pemeriksaan ini adalah untuk menilai jantung, paru-paru, payudara, tiroid dan perut ibu.

 • Pemeriksaan Pelvis

Pemeriksaan ini dilakukan dengan memasukkan jari ke dalam faraj untuk memeriksa rahim dan serviks.

3. Pemeriksaan Makmal

Semasa perundingan program kehamilan, doktor juga dapat mengesyorkan ujian makmal untuk memeriksa rubella, hepatitis, HIV, sifilis, dan lain-lain seperti yang ditunjukkan.

Itulah beberapa perkara yang perlu dipertimbangkan semasa berunding dengan program kehamilan. Sekiranya anda dan pasangan anda ingin melakukan rundingan program kehamilan, anda boleh membuat temu janji di hospital pilihan anda melalui permohonan . Ayuh, muat turun Aplikasi ini kini juga terdapat di App Store dan Google Play.

Rujukan:
WebMD. Diakses pada tahun 2021. Pemeriksaan Pra-Kehamilan Anda