Penjelasan Psikologi Di Sebalik Tabiat Menggigit Kuku

Jakarta - Ada kebiasaan menggigit kuku? Kebiasaan biasa ini biasanya muncul ketika seseorang berada dalam keadaan cemas. Walaupun begitu, ada juga yang melakukan kebiasaan ini untuk mendapatkan kepuasan mereka sendiri, tanpa alasan yang jelas.

Namun, kebiasaan menggigit kuku ternyata berkaitan dengan aspek psikologi seseorang. Seperti yang saya katakan sebelumnya, ini mungkin kerana anda mengalami kerisauan tentang sesuatu, atau sekadar menghilangkan kebosanan. Lebih terperinci, lihat dalam perbincangan berikut, ayuh!

Baca juga: Masalah kesihatan dapat dilihat dari bentuk kuku

Kebimbangan sehingga kebosanan adalah sebab di sebalik tabiat menggigit kuku anda

Kebiasaan menggigit kuku mempunyai kaitan dengan psikologi seseorang, berikut adalah beberapa kemungkinan sebab:

1. Keresahan

Kebiasaan menggigit kuku dianggap sebagai salah satu jenis gangguan tingkah laku, yang biasanya dilakukan untuk menenangkan diri ketika anda merasa cemas atau tertekan. Contohnya, apabila anda panik kerana perlu bercakap di khalayak ramai, pergi ke temu duga kerja, dan jenis situasi tekanan yang lain.

2. Berkaitan dengan Perfectionist Watak

Kebiasaan menggigit kuku tidak hanya menunjukkan tahap tekanan atau kegelisahan seseorang. mengikut Jurnal Terapi Tingkah Laku dan Eksperimental , kebiasaan menggigit kuku juga menunjukkan bahawa orang itu sangat perfeksionis.

Perfectionists biasanya mahu semuanya berjalan dengan sempurna seperti yang diharapkan. Kemudian, apabila hasratnya tidak terpenuhi, dia akan menunjukkan kekecewaannya dengan menggigit kuku.

Baca juga: Kuku sering patah, mungkin 5 perkara ini menjadi penyebabnya

3. Rasa Bosan

Kebiasaan menggigit kuku juga boleh terjadi kerana seseorang merasa bosan, misalnya ketika menunggu sesuatu, dia secara tidak sedar menggigit kuku untuk mengisi kekosongan.

Sekiranya anda mempunyai kebiasaan menggigit kuku, cuba ingat apakah alasannya sama dengan beberapa kemungkinan penyebab di atas. Sekiranya demikian, anda boleh mengurangkan kebiasaan ini dengan berusaha mengawal emosi dan pemikiran anda, agar lebih tenang. Sekiranya anda memerlukan nasihat doktor atau psikologi, anda boleh menggunakan aplikasi tersebut .

Petua untuk Menghilangkan Tabiat Menggigit Kuku

Tabiat sukar diubah. Namun, itu tidak bermaksud kebiasaan menggigit kuku tidak dapat dihilangkan. Walaupun memerlukan masa dan kesabaran, berikut adalah beberapa cara yang boleh anda cuba untuk mematahkan kebiasaan menggigit kuku:

  • Mengetahui Pencetus

Untuk menghentikan kebiasaan menggigit kuku, anda mesti terlebih dahulu mengetahui apa yang mencetuskannya. Adakah kerana emosi tertentu, seperti kegelisahan atau kebosanan, atau kerana perkara lain. Sekiranya pencetus kecemasan, anda boleh mencari alternatif yang sihat untuk mengawal kegelisahan, seperti meditasi, dan sebagainya.

  • Cari Aktiviti Lain

Mulakan mulut dengan mencari aktiviti lain, seperti permen karet atau menghisap gula-gula. Dengan begitu, anda mungkin akan melupakan kebiasaan menggigit kuku. Selain itu, anda juga boleh mencari aktiviti lain untuk membuat tangan anda sibuk, seperti memerah bola tekanan .

Baca juga: Kesan Buruk Kebiasaan Menggigit Kuku untuk Kesihatan

  • Sapukan Nail Polish

Memakai cat kuku boleh memberi rasa tidak sedap pada lidah anda sekiranya anda menggigit kuku. Ini dari masa ke masa dapat membantu mengelakkan anda menggigit kuku.

  • Gunakan Sarung Tangan

Seperti peliknya, sarung tangan boleh berfungsi sebagai penghalang fizikal antara mulut dan kuku jari anda, menjadikan anda malas untuk menggigit kuku.

  • Tukar Fokus kepada Satu Jari sahaja

Kadang-kadang sukar untuk memecahkan kebiasaan sekaligus. Oleh itu, anda boleh memecahnya menjadi beberapa langkah kecil. Contohnya, dengan memfokuskan pada satu jari sahaja. Cuba jangan menggigit kuku ibu jari anda terlebih dahulu, kemudian fokus pada jari telunjuk dan sebagainya.

Sudah tentu mengatasi kebiasaan menggigit kuku memerlukan ketekunan dan tekad yang tegas. Lebih-lebih lagi, setiap orang mempunyai masa yang berbeza untuk dapat mengawal kebiasaan menggigit kuku mereka. Jadi, bersabar dan terus berusaha.

Rujukan:
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2020. Cara Berhenti Menggigit Kuku Anda.
Psikologi Hari Ini. Diakses pada tahun 2020. Onychophagia - Gigitan Kuku.
WebMD. Diakses pada tahun 2020. Hentikan Petua Menggigit Kuku.