Perlu dikonsumsi secara berkala, berikut adalah peraturan untuk mengambil ubat diabetes ketika berpuasa

, Jakarta - Ubat diabetes mesti dimakan secara berkala oleh orang yang menderita penyakit ini. Tujuannya adalah untuk membantu mengawal kadar gula dalam darah agar tidak melonjak dan mencetuskan gejala. Namun, bagaimana jika orang yang menghidap diabetes ingin berpuasa dalam bulan Ramadhan. Apakah peraturan untuk mengambil ubat diabetes ketika berpuasa?

Orang yang menghidap diabetes boleh dan mungkin menyertai puasa, asalkan keadaan kesihatan tubuh menyokongnya. Walau bagaimanapun, orang dengan penyakit ini juga harus bersiap sedia dengan risiko hipoglikemia, hiperglikemia, dan dehidrasi. Hipoglikemia adalah gangguan kesihatan yang terjadi ketika kadar gula dalam darah berada di bawah tahap normal. Sementara hiperglikemia adalah kebalikan dari hipoglikemia, atau gula darah tinggi. Untuk mengelakkan ini, perlu mengetahui peraturan pengambilan ubat diabetes ketika berpuasa.

Baca juga: Diabetes Insipidus vs Diabetes Mellitus, Mana Yang Lebih Berbahaya?

Peraturan untuk mengambil ubat diabetes semasa berpuasa

Orang yang menghidap diabetes mungkin menyertai puasa, tetapi ada beberapa perkara yang perlu dipertimbangkan dan disesuaikan, salah satunya adalah ketika minum ubat. Kerana ubat diabetes adalah kewajiban dan mesti selalu dimakan. Semasa berpuasa, dos ubat yang dimakan tidak boleh diubah, tetapi anda dapat menyesuaikan waktu pengambilan ubat semasa berpuasa.

Sebelum mengambil bahagian dalam berpuasa, penderita diabetes mesti melakukan pemeriksaan kesihatan terlebih dahulu dan membincangkannya dengan doktor mereka. Ini penting untuk membantu doktor memantau keadaan badan dan mengetahui sama ada puasa dapat dilakukan atau tidak. Di samping itu, doktor juga akan membantu mengatur semula jadual pengambilan ubat, agar sesuai dengan jadual makan ketika berpuasa.

Contohnya, jika sebelum ini ubat diabetes diambil selepas makan tengah hari, semasa berpuasa, anda boleh menukarnya menjadi petang selepas berbuka puasa. Jadual pengambilan ubat tiga kali, iaitu pada waktu pagi, siang, dan malam, dapat disesuaikan dengan setelah sahur, setelah berbuka puasa, dan pada waktu malam sebelum tidur.

Baca juga: Orang dengan Diabetes Jenis 2 tidak perlu kerap memeriksa kadar gula mereka

Dalam beberapa kes, penghidap diabetes mesti mendapat terapi insulin secara berkala setiap hari. Terapi suntikan insulin harus diberikan selepas berbuka puasa. Suntikan insulin mempunyai kesan jangka panjang, jadi mereka masih boleh dimakan ketika berpuasa. Walau bagaimanapun, untuk insulin yang mempunyai kesan jangka pendek, ia harus diberikan hanya 2 kali.

Tetapi perlu diingat, pengambilan ubat diabetes mesti dilakukan dengan preskripsi doktor. Penggunaan ubat ini tidak boleh dikurangkan atau ditambah tanpa preskripsi dari doktor. Selain ubat-ubatan, agar puasa berjalan dengan lancar, orang yang menghidap diabetes mesti memperhatikan kekerapan makan. Makan mesti dilakukan 3 kali sehari, cuma masanya telah beralih.

Sarapan boleh diganti dengan makan pada waktu subuh, makan siang diganti ketika berbuka puasa, dan makan malam dapat dilakukan beberapa jam sebelum tidur. Jangan lupa untuk selalu memeriksa kadar gula darah anda secara berkala untuk mengelakkan hipoglikemia dan hiperglikemia. Oleh itu, penghidap diabetes masih boleh berpuasa dengan selamat jika mereka mematuhi peraturan makan dan minum ubat, dan selalu menjalani gaya hidup sihat.

Baca juga: Hati-hati, berikut adalah 8 komplikasi Diabetes Jenis 1

Agar puasa dapat berjalan dengan lancar, pastikan untuk selalu memberi ubat diabetes di rumah agar mudah dimakan ketika diperlukan. Sekiranya gejala mula muncul, seperti pening dan kelemahan, anda tidak boleh memaksa diri. Untuk memudahkan dan berpuasa berjalan lancar, beli ubat diabetes atau produk kesihatan lain di aplikasihanya. Ayuh, muat turunsekarang.

Rujukan:
Persatuan Diabetes Amerika. Diakses pada tahun 2021. Cadangan untuk Pengurusan Diabetes Sepanjang Ramadhan.
NHS Greater Glasgow dan Clyde. Diakses pada tahun 2021. DIABETES: PANDUAN PENGURUSAN SELAMA RAMADAN.
Klinik Mayo. Diakses pada tahun 2021. Adakah Selamat Berpuasa Sepanjang Ramadan jika saya menghidap Diabetes? Adakah Langkah-Langkah Lain Yang Perlu Saya Lakukan dengan Selamat?
Diabetes UK. Diakses pada tahun 2021. Ramadan dan Diabetes.