Hati-hati terhadap Gejala dan Tanda Kanak-kanak dengan Hyperopia (Rabun dekat)

Jakarta - Sebilangan besar masalah masalah kesihatan mata yang menyerang kanak-kanak adalah rabun jauh atau rabun, iaitu ketidakupayaan mata untuk melihat objek yang berada jauh, sehingga anak-anak melihat objek yang begitu dekat. Namun, ibu masih perlu waspada, kerana gangguan mata yang rabun jauh dapat menargetkan bayi. Keadaan ini dikenali sebagai hiperopia.

Rasa rabun pada kanak-kanak berlaku apabila si kecil tidak dapat melihat objek yang dekat, tetapi objek yang jauh kelihatan lebih jelas. Keadaan ini menunjukkan bahawa mata lebih tertumpu pada objek yang jauh daripada yang dekat.

Kanak-kanak dengan rabun jauh dapat melihat objek dekat dan jauh tanpa memerlukan cermin mata, kerana otot dan lensa mata menyempit dengan baik dan dapat membetulkan jarak jauh. Namun, seiring dengan bertambahnya usia, kemampuan otot dan lensa mata untuk menyipit dan fokus menjadi lebih sukar, menghalang mata daripada fokus pada objek yang dekat.

Kenali Punca Rabun pada Kanak-kanak

Sebenarnya, apa yang menyebabkan rabun jauh pada kanak-kanak? Mata bertugas memfokuskan sinar cahaya dan menghantar gambar tentang apa yang ditangkap oleh mata ke otak. Ketika rabun jauh, cahaya tidak dapat fokus sebagaimana mestinya, kornea dan lensa memfokuskan gambar secara langsung pada permukaan retina, yang melapisi belakang mata.

Sebabnya, hiperopia sering berlaku pada keluarga, alias adalah penyakit keturunan. Oleh itu, jika ada seorang ahli keluarga yang mengalaminya, baik ayah dan ibu, keadaan ini membolehkan anak mempunyai risiko yang lebih besar untuk mengalaminya.

Gejala dan Tanda-tanda Penglihatan Rambang pada Kanak-kanak

Apabila anak anda rabun jauh, gejala dan tanda yang boleh anda perhatikan adalah seperti berikut.

  • Anak kecil anda tidak dapat melihat objek dari dekat atau biasa, sementara dia dapat melihat dengan jelas semua objek yang berada jauh.

  • Kanak-kanak sering mengadu sakit kepala, terutamanya setelah membaca atau melakukan aktiviti lain yang memerlukan mata untuk melihat objek yang dekat.

  • Bayi menyipit agar dapat melihat objek dengan lebih baik.

  • Terdapat rasa sakit atau terbakar di kawasan sekitar mata anak.

Mengatasi jarak dekat pada kanak-kanak

Hyperopia boleh dirawat dengan cermin mata, kanta lekap, atau pembedahan. Namun, lebih baik memberikan cermin mata kepada anak anda daripada lensa sentuh, kerana penggunaan kanta lekap yang tidak betul boleh menyebabkan komplikasi yang lebih serius, seperti cacat mata yang tetap.

Sentiasa periksa mata si kecil anda secara berkala untuk membantu menunjukkan gejala rabun jauh pada anak-anak. Sekiranya diagnosis dibuat lebih awal, gangguan mata ini dapat diatasi dengan lebih cepat, dan anak itu dapat mengelakkan bahaya hiperopia. Sebagai langkah berjaga-jaga, pastikan ibu menemani bayi ketika menonton televisyen atau menggunakan alat elektronik. Beri dia vitamin A agar kesihatan mata sentiasa terjaga.

Ketahui lebih lanjut mengenai hiperopia pada kanak-kanak secara langsung dari pakar melalui aplikasi . Ibu boleh muat turun permohonan Ini melalui App Store atau Play Store. Beli vitamin, ubat-ubatan, atau lakukan pemeriksaan makmal rutin di mana sahaja pada bila-bila masa, anda juga boleh menggunakan aplikasi ini.

Baca juga:

  • Mainan Alat yang Berlebihan Menyebabkan Penglihatan Tidak Terlihat Pada Kanak-kanak
  • 9 Cara Mengatasi Rabun Semula Jadi Secara Semula Jadi
  • Inilah Punca Yang Membuat Kanak-kanak Terancam dalam Penglihatan