Bayi Mengalami Hipoksia, Apa Yang Perlu Anda Lakukan?

, Jakarta - Hipoksia dapat terjadi ketika terjadi gangguan pada sistem pengangkutan oksigen dari proses pernafasan, hingga oksigen diedarkan dan digunakan oleh sel-sel di dalam tubuh. Hipoksia adalah keadaan berbahaya, kerana boleh mengganggu fungsi otak, hati, dan organ lain. Bagaimana jika hipoksia dialami oleh bayi? Apakah yang patut awak buat?

Baca juga: Inilah akibatnya jika badan kehabisan oksigen (Anoxia)

Hipoksia Berlaku Apabila Badan Kehilangan Bekalan Oksigen

Oksigen akan diangkut oleh darah dari paru-paru ke jantung, semasa bernafas. Jantung akan mengepam darah kaya oksigen ke semua sel badan melalui saluran darah. Nah, hipoksia akan berlaku apabila terdapat kekurangan bekalan oksigen dalam sel dan tisu badan untuk menjalankan fungsi normalnya.

Apakah Gejala Hipoksia?

Gejala hipoksia pada bayi dan kanak-kanak termasuk kerengsaan, tidak fokus, kekecohan, kelesuan, dan kegelisahan. Walaupun gejala pada orang dewasa termasuk degupan jantung yang cepat, pernafasan pendek dan cepat, warna kulit menjadi sedikit kebiruan atau merah terang, batuk, berkeringat, dan kehilangan kesedaran. Gejala-gejala ini dapat muncul dan bertambah buruk dengan cepat. Nah, lebih baik segera berbincang dengan doktor anda, kerana gejala yang tidak dirawat akan menyebabkan komplikasi yang mengancam nyawa.

Baca juga: Disebabkan oleh Gagal Hati, Berikut adalah 8 Komplikasi Encephalopathy Hepatic

Apa yang Menyebabkan Hipoksia?

Hipoksia boleh berlaku kerana kelainan fungsi dan struktur pernafasan dan peredaran darah. Terdapat beberapa keadaan yang boleh menyebabkan hipoksia.

  • Penyakit paru obstruktif kronik (COPD), yang merupakan penyakit paru-paru radang yang menyekat aliran udara dari paru-paru kerana disekat oleh pembengkakan dan lendir atau kahak, menyukarkan orang untuk bernafas.

  • Edema paru, iaitu kehadiran cecair di paru-paru.

  • Bronkitis adalah keradangan saluran udara utama atau bronkus.

  • Emfisema adalah penyakit kronik yang disebabkan oleh kerosakan pada kantung udara atau alveoli di paru-paru.

Ibu dapat mencegah si Kecil dengan menjauhkannya dari persekitaran yang dapat menurunkan kadar oksigen. Sekiranya anak anda menghidap asma, ibu mesti mengikuti prosedur rawatan yang ditetapkan oleh doktor.

Bayi Mengalami Hipoksia, Inilah Yang Harus Dilakukan Oleh Ibu

Hypoxia adalah kecemasan perubatan yang memerlukan pertolongan segera. Oleh itu, jika anda menemui simptom yang berkaitan dengan hipoksia, anda boleh segera meminta pertolongan untuk pulang. Semasa menunggu, ibu dapat melakukan pertolongan cemas pada orang dengan hipoksia yang disebut teknik Dobkin.

Jangan tunggu dan jangan buat apa-apa, puan! Kerana hipoksia hanya memerlukan lima minit untuk seseorang mengalami kerosakan otak. Teknik dobkin yang anda lakukan untuk melambatkan kerosakan otak anak kecil anda, teknik ini bahkan dapat menyelamatkan nyawanya.

Ibu boleh mencubanya dengan memasukkan ketulan ais ke dalam air, kemudian memampatkan wajah dan mata bayi. Es mesti berada di wajah sehingga bantuan tiba. Apabila bantuan datang, pakar perubatan akan membuka saluran udara dan membekalkan oksigen untuk mengatasi apa yang menjadi penyebab hipoksia.

Baca juga: 4 Keadaan Ini Boleh Diatasi Dengan Terapi Hyperbaric

Jangan memandang ringan penyakit ini, kerana kehilangan nyawa orang tersayang adalah komplikasi paling teruk yang boleh berlaku. Lakukan langkah awal rawatan sebanyak mungkin untuk menyelamatkan nyawa anak kecil anda. Sekiranya ada yang ingin anda tanyakan mengenai masalah kesihatan anak kecil anda, boleh menjadi penyelesaian! Anda boleh berbincang secara langsung dengan doktor pakar melalui Berbual atau Panggilan Suara / Video. Jadi tunggu apa lagi? Ayuh, muat turun aplikasi di Google Play atau App Store!