Anak Obesiti Viral Meninggal Asma, Ini adalah Penjelasan Perubatan

, Jakarta - Baru-baru ini, seorang kanak-kanak lelaki yang obesiti ekstrem meninggal dunia akibat asma. Satia Putra, yang masih berusia 7 tahun, mempunyai berat 97 kilogram. Sebelum menghembuskan nafas terakhir, berat badannya meningkat hingga 110 kilogram. Menurut ibu bapa Satia, selera makan anak mereka meningkat setelah dia disunat. Satia boleh makan enam hingga tujuh kali sehari. Sebenarnya, sebelum tidur atau di tengah malam dia bangun dan merengek mencari makanan.

Baca juga: Melewatkan Tabiat Sarapan Boleh Menyebabkan Obesiti

Sebelumnya, Satia pernah menjalani pembedahan bariatrik, iaitu pembedahan penyempitan gastrik. Namun, ibu bapanya tidak tahan kerana Satia dianggap terlalu muda. Ketika ditawarkan, hasil pemeriksaan Hospital Karawang menyatakan bahawa keadaan Satia baik dan hanya berat badan berlebihan. Pada saat pemeriksaan akhir, ternyata Satia didiagnosis menderita asma dan telah dilengkapi dengan alat pernafasan. Jadi, adakah asma Satia disebabkan oleh kegemukan? Inilah penjelasannya.

Bolehkah Obesiti Menyebabkan Asma?

Kajian yang diterbitkan di Jurnal Epidemiologi Amerika mendedahkan bahawa kanak-kanak yang mempunyai berat badan berlebihan dan gemuk cenderung menghidap asma dengan gejala yang lebih teruk. Sekiranya dilihat secara fisiologi, kegemukan boleh menyebabkan asma. Sebabnya, paru-paru orang gemuk cenderung kurang berkembang, jadi orang hanya dapat menarik nafas kecil. Saluran udara orang gemuk juga lebih sempit dan terdedah kepada kerengsaan.

Seperti diketahui, permulaan asma disebabkan oleh pembengkakan dan pembengkakan saluran udara. Obesiti, ditakrifkan sebagai indeks jisim badan (BMI) 30 atau lebih tinggi, mencetuskan keradangan yang sama yang mencetuskan asma. Sekiranya anda mengalami gejala sesak nafas dan mengesyaki anda menghidap asma, segera berjumpa doktor. Sebelum memeriksa, jangan lupa membuat temu janji terlebih dahulu melalui aplikasi .

Baca juga: 7 Faktor Utama Yang Menyebabkan Asma Tidak Perlu Diperhatikan

Bolehkah Asma Mengancam Kehidupan Orang dengan Obesiti?

Asma pada orang gemuk adalah keadaan keradangan kronik peringkat rendah. Obesiti juga boleh memburukkan lagi gejala asma, menjadikannya lebih sukar untuk dirawat. Sebilangan besar kes orang gemuk dengan asma mempunyai kualiti hidup yang lebih buruk daripada asma yang tidak gemuk.

Orang yang gemuk cenderung mengalami refluks asid yang mencetuskan dan meniru gejala asma. Apnea tidur , yang merupakan keadaan yang menyebabkan sukar bernafas dan penurunan kadar oksigen pada waktu malam juga sering dialami oleh orang gemuk. Semua keadaan ini berkaitan dengan asma seperti mengi dan sesak nafas. Memandangkan jumlah keadaan perubatan yang boleh berkembang, orang gemuk berisiko lebih tinggi terkena asma daripada mereka yang tidak gemuk.

Rawatan Asma Merangkumi Berat Badan

Berat badan adalah langkah penting ke arah kesihatan yang lebih baik bagi sesiapa yang berlebihan berat badan atau gemuk. Penurunan berat badan tentunya merupakan bahagian yang disarankan dalam rancangan rawatan asma untuk seseorang yang gemuk, terutama jika dia mengalami asma yang tidak terkawal dan sering dimasukkan ke hospital.

Baca juga: Pembedahan Bariatrik, Harapan Terakhir Orang yang Mengalami Obesiti

Itulah maklumat yang berkaitan dengan asma yang perlu diketahui. Pada dasarnya, kegemukan terdedah kepada pelbagai jenis penyakit. Ini kerana lemak yang telah terkumpul di dalam badan dapat mempengaruhi pelbagai fungsi tubuh.

Rujukan:
Kesihatan Setiap Hari. Diakses pada 2019. Obesiti dan Asma - Apakah Sambungannya ?.
Sungai Eureka Charles. Diakses pada tahun 2019. ADAKAH OBESITI MENYEBABKAN ASTHMA?.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found