Ini adalah Kaedah Rawatan Kes Chikungunya

, Jakarta - Chikungunya adalah jangkitan virus yang ditularkan oleh nyamuk. Pada mulanya, orang yang dijangkiti biasanya akan mengalami demam secara tiba-tiba dan sakit sendi yang teruk. Virus ini menular dari dua jenis nyamuk yang juga dikenal sebagai penyebab demam denggi, iaitu nyamuk Aedes Aegypti dan Aedes albopictus. Untuk mengatasinya, ini adalah kaedah rawatan untuk kes chikungunya.

Baca juga: 3 Sebab Mengapa Chikungunya Berbahaya

Ada Chikungunya? Inilah Gejala yang Akan Muncul

Gejala biasa jika anda dijangkiti virus chikungunya adalah sakit sendi, sakit otot, demam hingga 39 darjah, sakit kepala, ruam, keletihan, mual, dan sakit tulang. Gejala ini biasanya muncul 3-7 hari setelah seseorang digigit nyamuk yang membawa virus chikungunya.

Secara amnya, gejala akan bertambah baik dalam masa seminggu. Walau bagaimanapun, pada sesetengah orang, sakit sendi dapat bertahan selama berbulan-bulan. Walaupun tidak menyebabkan kematian, gejala chikungunya yang teruk boleh menyebabkan kelumpuhan sementara.

Punca Seseorang Dijangkiti Virus Chikungunya

Demam Chikungunya disebabkan oleh virus chikungunya. Virus ini menular dari nyamuk yang dijangkiti virus dan menggigit manusia. Virus ini tidak ditularkan melalui sentuhan antara manusia yang sihat dan manusia yang dijangkiti. Virus ini juga tidak menular melalui ibu yang dijangkiti dan bayi yang menyusui.

Virus ini boleh menyerang sesiapa sahaja. Walau bagaimanapun, risiko dijangkiti virus ini akan lebih tinggi pada bayi baru lahir, seseorang yang berusia lebih dari 65 tahun, dan seseorang yang mempunyai keadaan perubatan lain, seperti diabetes, darah tinggi dan penyakit jantung. Selain rentan menyerang seseorang yang memiliki kondisi kesehatan, virus ini rentan menyebar di negara-negara tropis, dan seseorang yang tinggal di daerah dengan kebersihan yang buruk.

Baca juga: Cegah Chikungunya, Lakukan 2 Perkara Ini

Ini adalah Kaedah Rawatan Kes Chikungunya

Tidak ada rawatan khusus untuk chikungunya, kerana keadaan ini akan hilang dengan sendirinya. Gejala biasanya mereda dalam seminggu. Walaupun begitu, sakit sendi yang dirasakan boleh bertahan hingga beberapa bulan.

Sekiranya anda dijangkiti, doktor biasanya akan memberi anda parasetamol atau ibuprofen untuk melegakan sakit sendi dan demam. Di samping itu, anda juga disarankan untuk minum banyak air dan berehat secukupnya. Tidak ada vaksin untuk virus chikungunya. Rawatan yang anda lakukan hanya mampu mengurangkan simptom yang anda rasakan. Perlu diingat, orang dengan keadaan ini tidak boleh minum ubat tanpa izin dan preskripsi dari doktor.

Ingin Hidup Sihat dari Chikungunya? Ini adalah pencegahan

Pencegahan chikungunya sama seperti mencegah penyakit lain yang disebabkan oleh gigitan nyamuk. Cara utama yang dapat anda lakukan untuk membasmi sarang nyamuk adalah dengan 3M, yaitu menutup kawasan penyimpanan air, menguras takungan air, dan menguburkan barang bekas yang dapat menahan air.

Baca juga: Hati-hati, Chikungunya menyebabkan 8 komplikasi ini

Tindakan lain yang dapat anda lakukan untuk membantu 3M, adalah menaburkan serbuk abate di takungan air, menanam tanaman penghalau nyamuk, menggunakan losyen penghalau nyamuk, memakai baju dan seluar tertutup, dan menghentikan kebiasaan menggantung pakaian.

Adakah anda mempunyai simptom chikungunya? Anda boleh berbual secara langsung dengan doktor pakar dalam aplikasi tersebut melalui Berbual atau Panggilan Suara / Video. Bukan itu sahaja, anda juga boleh membeli ubat yang anda perlukan. Tanpa kerumitan, pesanan anda akan dihantar ke destinasi anda dalam masa satu jam. Ayuh, muat turun aplikasi di Google Play atau App Store!


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found