3 Jenis Sukan yang Boleh Dilakukan oleh Penghidap Osteoartritis

, Jakarta - Osteoartritis atau penyakit sendi degeneratif kronik adalah keadaan yang paling biasa yang mempengaruhi mana-mana sendi di dalam badan. Walau bagaimanapun, penyakit ini secara amnya menyerang lutut, pinggul, punggung bawah, dan leher, serta sendi jari dan pangkal ibu jari, dan jari kaki yang besar.

Pada sendi yang normal, bahan getah yang disebut tulang rawan meliputi hujung setiap tulang. Di tulang rawan ini, ia menghasilkan permukaan yang halus untuk menggerakkan sendi dan berfungsi sebagai bantal antara tulang.

Pada seseorang dengan osteoartritis, tulang rawan pecah, menyebabkan rasa sakit, bengkak, dan sukar menggerakkan sendi. Di samping itu, osteoartritis yang berlaku boleh menjadi lebih teruk dari masa ke masa. Akibatnya, tulang boleh patah dan kepingan tulang atau tulang rawan boleh pecah dan boleh melayang di dalam sendi.

Di dalam tubuh seseorang dengan osteoartritis, keradangan boleh berlaku. Akibatnya, protein dan enzim yang ada dapat merosakkan tulang rawan. Sekiranya osteoartritis yang berlaku menjadi parah, tulang rawan akan hilang dan akhirnya tulang akan menggosok antara satu sama lain. Dengan cara itu, kerosakan sendi berlaku dan bahagian badan yang terkena akan terasa sangat sakit ketika menggerakkan bahagian badan.

Baca juga: Ini adalah perbezaan antara Osteoporosis dan Osteoarthritis

Jenis Senaman Orang yang Mengalami Osteoartritis

Seseorang yang menderita penyakit ini, sendi di tubuhnya akan merosot, jadi dia akan mengalami kesukaran ketika dia harus bersenam secara teratur. Ini berlaku kerana kesakitan dan ketidakselesaan yang ditimbulkannya. Semasa seseorang melakukan senaman, beberapa pergerakan akan memberi tekanan pada sendi, terutama lutut, menyebabkan rasa sakit dan dalam jangka masa panjang akan merosakkan sendi di badan.

Walaupun begitu, terdapat beberapa sukan yang boleh memberi kesan kecil pada tubuh penghidap. Ini kerana ia tidak memberi banyak beban pada sendi yang rosak.

Berikut adalah beberapa latihan yang boleh dilakukan oleh seseorang yang menghidap osteoartritis:

  1. Berenang

Berenang adalah salah satu latihan terbaik untuk penghidap osteoartritis. Latihan ini tidak banyak memberi kesan, tetapi memberikan senaman yang baik untuk otot dan paru-paru. Apabila seseorang berenang, otot-otot di badannya akan bergerak ke hadapan. Ia bagus untuk menggerakkan otot-otot di lengan, dada, dan kaki, serta memberi senaman kepada tubuh.

Baca juga: Sakit Lutut Selalunya, Hati-hati Osteoartritis

  1. Yoga dan Tai Chi

Yoga dan tai chi juga merupakan latihan yang boleh dilakukan oleh penderita osteoartritis. Walaupun latihan ini kurang mencabar aerobik daripada latihan lain, terdapat beberapa gerakan yoga yang dapat memberi manfaat kepada jantung dan paru-paru anda. Yoga adalah salah satu cara untuk menguatkan otot di sekitar sendi. Di samping itu, latihan ini dapat memberikan faedah yang ideal untuk keseimbangan dan fleksibiliti.

  1. Bersiar-siar dengan santai

Walaupun berjalan boleh memberi kesan besar pada sendi, terutamanya sendi kaki, sebenarnya kesannya agak kecil. Berjalan mempunyai kesan yang jauh lebih sedikit daripada berlari, jadi ini boleh menjadi latihan yang ideal untuk seseorang yang mengalami masalah sendi.

Walaupun begitu, jenis ini disyorkan jika anda mengalami sakit sendi ringan. Berjalan kaki dapat membakar kalori dengan cepat dan merupakan pergerakan paling semula jadi yang dilakukan oleh manusia.

Baca juga: Bolehkah Obesiti Meningkatkan Osteoartritis?

Itulah beberapa jenis senaman yang boleh dilakukan oleh penderita osteoartritis. Sekiranya anda mempunyai pertanyaan mengenai penyakit sendi ini, doktor dari sedia menolong. Caranya adalah dengan muat turun permohonan dalam telefon pintar awak!


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found