Perlu diketahui, inilah jadual pemberian imunisasi kepada anak-anak

, Jakarta - Hingga kini masih banyak yang salah mengenai vaksin dan imunisasi. Ramai orang berpendapat bahawa kedua-dua perkara ini sama. Sebenarnya, vaksin dan imunisasi sebenarnya mempunyai makna yang berbeza.

Vaksinasi adalah proses pemberian vaksin dengan suntikan atau menetes ke mulut. Tujuannya adalah untuk meningkatkan pengeluaran antibodi untuk menangkis penyakit tertentu.

Semasa imunisasi, cerita lain. Imunisasi adalah proses dalam tubuh sehingga seseorang mempunyai kekebalan terhadap penyakit. Imunisasi sendiri terbahagi kepada imunisasi aktif dan pasif. Nah, vaksinasi termasuk dalam imunisasi aktif sebagai usaha untuk memicu tubuh untuk mengeluarkan antibodi terhadap penyakit tertentu.

Imunisasi adalah kaedah paling mudah untuk menjaga kesihatan anak-anak. Oleh itu, ingatlah jadual imunisasi. Persatuan Pediatrik Indonesia mengesyorkan imunisasi terhadap polio, MR berulang DPT, campak, hepatitis A, influenza, varicella, dan PCV pada anak berusia 12-18 bulan.

Persoalannya, bilakah jadual pemberian imunisasi kepada anak-anak?

Baca juga: Jenis-jenis Imunisasi yang Perlu Diperolehi Kanak-kanak Sejak Lahir

Jangan Lupa Jadual dan Jenis

Menurut siaran dari Kementerian Kesihatan (Kemenkes) RI (28/8/2018), Kementerian Kesihatan mengubah konsep imunisasi asas lengkap menjadi imunisasi rutin lengkap. Imunisasi rutin lengkap ini terdiri daripada imunisasi asas dan lanjutan.

Sebabnya adalah bahawa imunisasi asas tidak mencukupi, jadi imunisasi lebih lanjut diperlukan untuk mengekalkan tahap imuniti yang optimum. Bagaimana dengan jadualnya? Sudah tentu, imunisasi ini mesti disesuaikan dengan usia kanak-kanak. Nah, inilah penjelasannya:

Imunisasi Asas Lengkap

  1. Bayi berusia kurang dari 24 jam diberi imunisasi Hepatitis B (HB-0).

  2. Umur 1 bulan diberikan (BCG dan Polio 1).

  3. Umur 2 bulan diberikan (DPT-HB-Hib 1 dan Polio 2).

  4. 3 bulan diberi (DPT-HB-Hib 2 dan Polio 3).

  5. 4 bulan diberikan (DPT-HB-Hib 3, Polio 4 dan IPV atau suntikan Polio),

  6. Umur 9 bulan diberikan (Campak atau MR).

Imunisasi Lanjutan

 1. Bayi di bawah dua tahun (Baduta) berumur 18 bulan diberi imunisasi (DPT-HB-Hib dan Campak / MR)

 2. Gred 1 SD / madrasah / setaraf diberikan (DT dan Campak / MR)

 3. Gred 2 dan 5 SD / madrasah / setara diberikan (Td). Vaksin Hepatitis B (HB) diberikan untuk mencegah penyakit Hepatitis B yang dapat menyebabkan pengerasan hati yang menyebabkan kegagalan hati dan barah hati. Imunisasi BCG diberikan untuk mencegah batuk kering.

 4. Drops Imunisasi Polio diberikan 4 kali pada usia 1 bulan, 2 bulan, 3 bulan, dan 4 bulan untuk mencegah kelumpuhan layu. Imunisasi polio suntikan juga diberikan sekali pada usia 4 bulan agar imuniti yang terbentuk lebih sempurna.

Baca juga: Inilah Kelebihan Vaksin Rotavirus untuk Anak Kecil Anda

Imunisasi yang disyorkan

Selain imunisasi di atas, terdapat juga imunisasi yang disyorkan yang boleh anda pertimbangkan. Contohnya, imunisasi yang disyorkan untuk diberikan di kawasan endemik, seperti imunisasi ensefalitis jepun, Umumnya diberikan pada usia 1 tahun, dan diulang pada usia 3 tahun.

Selain itu, ada imunisasi lain yang disarankan, seperti vaksinasi denggi untuk mencegah demam denggi. Berdasarkan saranan Persatuan Pediatrik Indonesia, vaksin ini dapat diberikan ketika anak-anak memasuki usia 9 tahun, dalam 3 dos dengan jarak 6 bulan.

Oleh itu, adakah anda ingin mengetahui lebih lanjut mengenai masalah di atas? Atau anak kecil anda mempunyai aduan kesihatan yang lain? Untuk menjalankan pemeriksaan, ibu secara langsung boleh membuat temu janji dengan doktor pilihan melalui permohonan . Ayuh, muat turun sekarang juga di App Store dan Google Play.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found