Berikut adalah 4 penyakit yang sering dicirikan oleh demam

, Jakarta - Demam sering kali menunjukkan bahawa badan berada dalam keadaan tidak baik. Lalu, penyakit apa yang biasanya disifatkan oleh demam? Inilah penjelasan penuh!

Baca juga: Sebab-Sebab Ibu Tidak Perlu Demam pada Anak

Demam boleh berlaku apabila suhu badan lebih tinggi daripada biasa. Sekiranya anda demam, itu bermaksud badan anda bekerja aktif untuk melawan keradangan dari jangkitan. Demam akan muncul disertai dengan berpeluh berlebihan, sakit kepala, dan selera makan berkurang. Berikut adalah beberapa penyakit yang muncul disertai demam!

  • Selsema Babi

Selesema babi, juga dikenali sebagai selesema H1N1, adalah jangkitan pernafasan. Mengapa disebut selesema babi? Ini kerana virus yang terdapat dalam selesema menyerupai virus pada babi. Selsema ini telah berkembang dan dapat menular ke manusia, walaupun mereka tidak bersentuhan dengan babi.

Penyakit ini dicirikan oleh demam mendadak yang suhunya melebihi 38 darjah Celsius, mata merah dan berair, batuk kering, hidung berair, sakit badan, sakit tekak, sakit kepala, dan cirit-birit.

  • Malaria

Malaria adalah penyakit yang disebabkan oleh gigitan nyamuk Anopheles perempuan. Nyamuk ini berkembang biak di dalam air kotor, dan membawa parasit yang memasuki aliran darah ke sel hati. Parasit ini akan menyerang sistem imun. Malaria terbahagi kepada dua jenis, iaitu malaria ringan dan malaria teruk.

Pada malaria ringan, gejala termasuk demam, keletihan diikuti oleh berpeluh berlebihan, badan berasa sejuk dan menggigil, sakit badan, mual dan muntah, dan sakit kepala. Manakala pada malaria yang teruk, gejala yang muncul adalah demam tinggi disertai dengan menggigil yang teruk, masalah pernafasan, sawan, mengalami disfungsi organ penting, mengalami gangguan kesedaran atau pingsan, mengalami anemia teruk, kegagalan buah pinggang, dan kadar gula rendah yang biasanya terjadi pada orang dewasa wanita yang sedang hamil.

Baca juga: 3 Fasa Demam Denggi Yang Anda Perlu Tahu

  • Demam denggi

Penyakit ini disebabkan oleh virus Denggi dibawa oleh nyamuk Aedes Aegypti. Virus ini boleh menyebabkan kerosakan dan kebocoran saluran darah. Selain itu, virus ini juga berperanan dalam mengurangkan kadar platelet dalam badan.

Gejala demam denggi muncul 4-7 hari selepas gigitan nyamuk yang ditandai dengan demam mencapai suhu 40 darjah celcius yang akan sembuh dalam masa 7 hari. Gejala juga termasuk keringat sejuk, sesak nafas, sakit perut, mual, muntah, selera makan menurun, sakit di belakang mata, dan sakit pada otot, sendi, dan tulang.

  • Hepatitis

Hepatitis adalah penyakit hati radang yang disebabkan oleh virus hepatitis. Terdapat 5 jenis hepatitis virus, iaitu A, B, C, D, dan E. Gejala tidak selalu muncul pada setiap orang dengan hepatitis. Walau bagaimanapun, gejala yang muncul termasuk demam, pendarahan dalaman, mual dan muntah, air kencing berwarna, kekerapan membuang air kecil atau buang air besar, menguningnya putih mata, hilang selera makan, dan sakit di perut, sendi, atau otot. .

Baca juga: Waspadalah terhadap Tanda-Tanda Demam Menurun dan Menurunkan Gejala 3 Penyakit Ini

Mengamalkan gaya hidup sihat dan sihat, serta menjaga kebersihan dan kesihatan diri yang baik adalah salah satu cara untuk mengelakkan pelbagai jenis penyakit. Ada soalan mengenai masalah kesihatan anda? boleh menjadi penyelesaiannya. Anda boleh berbincang secara langsung dengan doktor pakar melalui Berbual atau Panggilan Suara / Video. Bukan itu sahaja, anda juga boleh membeli ubat yang anda perlukan. Tidak perlu meninggalkan rumah, pesanan anda akan dihantar ke destinasi anda dalam masa satu jam. Ayuh, muat turun aplikasi di Google Play atau App Store!