3 Rawatan Leukositosis pada Kanak-kanak

, Jakarta - Di dalam tubuh manusia, ada sel darah putih yang berperanan dalam sistem imun. Walaupun begitu, jumlah sel darah putih mesti dikawal dan tidak melebihi had normal. Apabila bilangan sel darah putih melonjak atau terlalu banyak, keadaan yang dikenali sebagai leukositosis berlaku. Daripada melindungi tubuh, tahap sel darah putih yang terlalu tinggi sebenarnya boleh menjadi tanda bahaya dan harus diperhatikan.

Sel darah putih berperanan membantu sistem kekebalan tubuh melindungi dirinya dari penyakit dan jangkitan. Berita buruknya ialah keadaan ini boleh mempengaruhi sesiapa sahaja, termasuk kanak-kanak. Tetapi sebelum itu, harap maklum, setiap kumpulan umur mempunyai bilangan sel darah putih yang berbeza. Dengan kata lain, tahap sel darah putih yang normal pada kanak-kanak boleh berbeza dengan orang dewasa dan bayi. Seorang kanak-kanak dikatakan mengalami leukositosis jika jumlah sel darah putih melebihi had normal.

Baca juga: Ketahui Punca, Gejala, & Cara Mengubati Leukosit Tinggi

Pengurusan Leukositosis pada Kanak-kanak

Faktor usia adalah penentu tahap sel darah putih normal di dalam badan. Lancarkan laman web Persatuan Doktor Keluarga Amerika (AAFP), tahap sel darah putih normal pada kanak-kanak adalah sekitar 5,000-20,000 per mm 3. Jumlah ini akan berbeza pada bayi baru lahir, iaitu sekitar 13,000-38,000 per mm 3, dan 4,500-11,000 per mm3 pada orang dewasa. Apabila kanak-kanak mempunyai tahap sel darah putih di atas had normal, itu bermakna dia mempunyai leukositosis. Ia dapat diketahui melalui ujian darah di hospital.

Terdapat beberapa gejala yang sering muncul sebagai tanda penyakit ini. Kanak-kanak dengan leukositosis mungkin mengalami keletihan, kesakitan, dan kelemahan dalam badan. Mengalami demam, sering berpeluh, pening, pendarahan, dan lebam juga boleh menjadi gejala penyakit ini. Leukositosis juga dapat ditandai dengan penurunan selera makan, kesemutan, dan masalah pernafasan. Sel darah putih yang berlebihan boleh berlaku kerana banyak sebab, termasuk gangguan sistem imun dan pengeluaran sel yang tidak normal kerana gangguan pada sumsum tulang.

Baca juga: Ibu bapa Perlu Tahu Leukemia pada Anak

Dalam kes ringan, tahap sel darah putih yang tinggi biasanya akan kembali normal tanpa rawatan. Ini biasanya berlaku pada leukositosis yang disebabkan oleh jangkitan atau kesan sampingan ubat. Walaupun begitu, keadaan ini tidak boleh dipandang ringan dan mesti segera mendapatkan rawatan perubatan. Terdapat tiga kaedah rawatan perubatan yang boleh dilakukan apabila anak anda menunjukkan gejala leukositosis.

1. Penggunaan Dadah

Salah satu cara yang dapat dilakukan untuk mengatasi peningkatan jumlah sel darah putih adalah pengambilan ubat. Ini bertujuan untuk mengurangkan keradangan atau jangkitan yang menyebabkan leukositosis. Pengambilan ubat khas juga bertujuan untuk mengawal kadar asid di dalam badan dan air kencing.

2. Infusi

Orang dengan leukositosis juga dapat dirawat dengan cairan intravena. Cecair ini dapat membantu meningkatkan kadar cecair dan elektrolit yang diperlukan oleh tubuh untuk melawan masalah kesihatan.

3. Leukapheresis

Prosedur ini dilakukan untuk mengurangkan jumlah sel darah putih di dalam badan. Caranya adalah dengan mengambil darah, dan sebelum darah dimasukkan kembali ke dalam badan, doktor terlebih dahulu akan memisahkan dan membuang kandungan sel darah putih.

Baca juga: Kenali Leukemia, Jenis Kanser yang Dihidapi oleh Anak-anak Denada

Ketahui lebih lanjut mengenai leukositosis pada kanak-kanak dan cara merawatnya dengan meminta doktor di aplikasi . Doktor boleh dihubungi melalui Panggilan Video / Suara dan Berbual . Dapatkan maklumat mengenai kesihatan dan petua hidup sihat dari doktor yang dipercayai. Ayuh, muat turun sekarang di App Store dan Google Play!

Rujukan
Klinik Mayo (2019). Kiraan darah lengkap (PJK)
AAFP.org (2019). Penilaian Pesakit dengan Leukositosis
Garis Kesihatan (2019) Apa itu Leukositosis?

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found