Biasakan mencuci hidung untuk mengelakkan penularan penyakit

“Hidung dapat menjadi pintu masuk dan juga sarang dari pelbagai kuman penyebab penyakit. Oleh itu, penting untuk membersihkan hidung dengan kerap, menggunakan larutan garam atau garam yang dijual di farmasi. Selain menangkis kuman penyebab penyakit, mencuci hidung juga mempunyai banyak faedah lain. "

Jakarta - Pernahkah anda menghitung berapa kali anda menyedut dan menghembuskan nafas melalui hidung dalam sehari? Tidak terkira banyaknya. Sekarang, bayangkan berapa banyak kuman yang mungkin disedut dengan udara, kemudian tersekat di hidung. Itulah sebabnya mencuci hidung perlu membiasakan diri.

Sebagai salah satu pintu masuk bakteria, virus, debu, kotoran, dan alergen, hidung perlu dibersihkan. Ini supaya hidung tidak menjadi sarang kuman yang boleh menyebabkan penyakit. Jadi, apakah prosedur mencuci hidung yang betul dan pelbagai faedah yang ditawarkannya? Inilah perbincangannya.

Baca juga: Kepentingan Mencuci Hidung untuk Kesihatan

Kebaikan Penting dari Mencuci Hidung

Mencuci hidung adalah prosedur yang dilakukan dengan memasukkan larutan garam (NaCL) atau larutan garam, melalui satu lubang hidung ke nasofaring, dan kemudian mengeluarkannya melalui lubang hidung yang lain. Prosedur ini penting agar saraf penciuman, yang merupakan reseptor utama untuk deria bau, terhidrat dengan betul.

Saraf yang terhidrasi dapat berfungsi dengan lebih optimum dalam mencium dan menjadikannya lebih sihat. Selain itu, mencuci hidung juga berguna untuk menghilangkan debu dan kotoran yang disaring oleh rambut halus di hidung, supaya saluran pernafasan tidak terganggu.

Memetik halaman Alahan & ENT Associate, banyak pakar hidung dan tekak telinga (ENT) percaya bahawa ketika memahami dan mencuba mencuci hidung, ia akan menjadi bahagian yang berharga dari rutin seseorang. Prosedur mencuci hidung memberikan banyak faedah, terutama bagi mereka yang mengalami alahan, sinusitis, atau masalah pernafasan lain.

Secara lebih terperinci, mencuci hidung memberikan faedah berikut:

  • Membersihkan kerak lendir, kotoran, bakteria, virus, debunga, dan alergen lain dari hidung.
  • Meningkatkan aliran lendir, membiarkan saluran sinus membersihkan dengan sendirinya.
  • Mengeluarkan cecair, melegakan pembengkakan membran mukus.
  • Memperbaiki pernafasan, terutamanya apabila bengkak sembuh.
  • Mencegah jangkitan sinus.
  • Mencegah jangkitan / penyakit yang disebabkan oleh kuman yang melekat di hidung.

Rongga sinus adalah ruang berongga yang sangat kecil di dalam tulang muka yang mempunyai banyak fungsi. Sebahagiannya berkaitan dengan pergerakan udara.

Apabila badan mula mengeluarkan lendir, semasa melawan virus atau semasa reaksi alergi, rongga sinus dapat tersumbat. Pengisian ruang sinus dengan lendir mengakibatkan tekanan, kesakitan, dan lebih teruk lagi, jangkitan sinus yang teruk.

Mencuci hidung, yang dirancang untuk membersihkan saluran sinus yang tersekat ini. Dengan menggunakan larutan garam atau garam, prosedur ini menghalang pertumbuhan bakteria di rongga sinus. Ini dapat mengurangkan simptom dengan ketara, serta mencegah jangkitan sinus di masa depan.

Baca juga: Mitos atau Fakta, Tabiat Mencuci Hidung Dapat Mencegah Sinusitis

Petua untuk Berkesan

Cara mencuci hidung di rumah sebenarnya agak mudah. Bersandar ke atas sink, dan condongkan kepala anda. Kemudian, letakkan hujung cerek / teko / botol di lubang hidung yang lebih tinggi, dan alirkan garam atau larutan garam, sehingga keluar melalui lubang hidung yang lain. Ulangi pada bahagian hidung yang lain.

Berikut adalah petua atau perkara yang perlu dipertimbangkan agar pencucian hidung lebih berkesan, iaitu:

  • Sekiranya doktor anda menetapkan semburan hidung antihistamin atau steroid, pastikan anda mencuci hidung terlebih dahulu, untuk membersihkan saluran sinus dan membiarkan semburan hidung menjadi lebih berkesan.
  • Jangan sekali-kali menggunakan air paip untuk menjadikan cecair pencuci hidung. Ini membolehkan kuman memasuki saluran hidung dan menyebabkan jangkitan serius. Sekiranya anda membuat penyelesaian sendiri atau menggunakan campuran garam, pastikan untuk menggunakan air suling atau sterilkan air sendiri dengan merebus, kemudian biarkan sehingga sejuk ke suhu bilik sebelum menggunakannya.
  • Sekiranya anda memilih untuk menggunakan produk pencuci hidung siap pakai yang dijual di farmasi, pastikan untuk memilih yang berkualiti atau telah didaftarkan dengan BPOM / Kemenkes RI.
  • Penting untuk mencuci / mensterilkan dan mengeringkan botol atau mencuci hidung selepas digunakan.

Kerana faedahnya banyak, terutama ketika pandemi seperti sekarang, anda boleh menjadikan hidung mencuci sebagai kebiasaan yang sihat. Untuk menjadikannya lebih mudah, penting untuk memilih produk mencuci hidung yang betul. Oleh itu, mengesyorkan HYGIENE STERIMAR NOSE DAN SELESA.

Reka bentuk pembungkusan praktikal, mudah dibawa, dan senang dan senang digunakan, HYGIENE STERIMAR NOSE DAN SELESA adalah penyediaan cuci hidung yang dikembangkan secara moden dan kebersihan dengan bahan semula jadi unsur surihs air laut yang terdiri daripada zink, tembaga, mangan, besi dan sebagainya adalah baik untuk tubuh.

HYGIENE STERIMAR NOSE DAN SELESA disyorkan oleh profesional kesihatan ENT dan pakar pediatrik. Jadi, cecair pencuci hidung berkesan untuk mencegah dan merawat masalah hidung yang berkaitan dengan alahan dan kesesakan hidung.

Selain membantu mengembalikan kelembapan semula jadi hidung, dan membersihkan hidung dari lendir dan kotoran, HYGIENE STERIMAR NOSE DAN SELESA Ia juga selamat untuk penggunaan jangka panjang dengan 100% kandungan semula jadi sehingga dapat digunakan oleh semua usia, dari bayi hingga dewasa.

Anda boleh dapatkan HYGIENE STERIMAR NOSE DAN SELESA dengan mudah di farmasi dan pasar kedai rasmi hyphens pharma Mahu lebih mudah? Cukup gunakan aplikasi untuk membeli produk ini, bila-bila masa dan di mana sahaja, tanpa perlu meninggalkan rumah.

Rujukan:
Alergi & ENT Associate. Diakses pada tahun 2021. Kelebihan Pembilasan Hidung.
WebMD. Diakses pada tahun 2021. Pengairan Hidung: Pelepasan Semula jadi untuk Gejala Selsema & Alergi.
Kesihatan yang Sangat Baik. Diakses pada tahun 2021. Cara Membilas Sinus Anda.