7 Cara Mengatasi Minder kerana Hiperhidrosis

, Jakarta - Kemunculan peluh yang berlebihan dari badan pastinya membuat anda tidak selesa dan boleh mengganggu penampilan anda. Terutama jika anda memakai baju berwarna kelabu yang dapat membuat peluh kelihatan sangat jelas. Dalam dunia perubatan, keadaan berpeluh berlebihan ini disebut hiperhidrosis. Berbeza dengan berpeluh biasa, seseorang yang mengalami hiperhidrosis tiba-tiba dapat banyak berpeluh walaupun cuaca tidak panas atau tidak bersenam.

Hiperhidrosis umumnya dialami oleh remaja. Bahagian badan yang biasanya banyak berpeluh adalah kaki, tangan, muka, dan ketiak. Bagi sesetengah orang, hiperhidrosis boleh memalukan, menyebabkan ketidakselesaan menjadi kegelisahan. Akibatnya, mereka yang mengalami hiperhidrosis cenderung merasa rendah diri dan menghindari hubungan atau situasi tertentu. Jadi, adakah cara untuk mengatasi rasa rendah diri akibat hiperhidrosis? Lihat penjelasan berikut.

Baca juga: Faktor Risiko bagi Orang Yang Terpengaruh dengan Hiperhidrosis

Mengatasi Minda Kerana Hiperhidrosis

Terdapat dua bentuk hiperhidrosis, iaitu hiperhidrosis primer dan sekunder. Walau bagaimanapun, hiperhidrosis primer adalah bentuk yang paling biasa. Hiperhidrosis primer berlaku apabila saraf yang bertanggungjawab memberi isyarat kelenjar peluh menjadi terlalu aktif, walaupun tidak dipicu oleh aktiviti fizikal atau peningkatan suhu.

Sementara hiperhidrosis sekunder berlaku apabila berpeluh berlebihan disebabkan oleh keadaan perubatan, seperti diabetes, menopaus, masalah tiroid, dan lain-lain. Penggunaan ubat-ubatan tertentu juga dapat menyebabkan berpeluh berlebihan. Apa pun penyebabnya, hiperhidrosis boleh menyebabkan ketidakselesaan dan rasa malu kepada penghidapnya.

Baca juga: Berhati-hati, Komplikasi hiperhidrosis boleh membawa maut

Seseorang yang menghidap hiperhidrosis mungkin mengalami kesukaran untuk bekerja atau menikmati aktiviti rekreasi kerana tangan atau kaki yang berpeluh. Ini membuat orang dengan hiperhidrosis merasa cemas, sehingga mereka menjadi pendiam atau malu. Satu-satunya cara untuk menyelesaikan masalah ini adalah dengan merawat hiperhidrosis itu sendiri. Berikut adalah beberapa petua yang boleh dicuba untuk mengatasi hiperhidrosis:

  • Gunakan antiperspirant. Sekiranya anda sudah menggunakan deodoran tetapi tidak membantu keadaan anda, anda harus mengganti deodoran dengan antiperspirant. Antiperspirant mengandungi aluminium klorida yang dapat menyumbat kelenjar peluh buat sementara waktu, sehingga mencegah berpeluh.
  • Memohon astringen. Sapukan produk yang mengandungi asid tanik (Zylactin) ke kawasan yang terjejas. Sebilangan besar produk ini biasanya dijual secara percuma.
  • Pergi mandi. Mandi secara berkala membantu mengawal bilangan bakteria pada kulit. Selepas mandi, pastikan anda mengeringkan diri dengan teliti, terutama di antara jari kaki dan ketiak.
  • Pilih pakaian dengan bahan tertentu . Pakaian yang diperbuat daripada serat sintetik, seperti nilon, sebenarnya boleh memburukkan lagi gejala. Cuba pakai pakaian longgar yang terbuat dari bahan semula jadi, seperti kapas, bulu, dan sutera, yang membolehkan kulit anda bernafas. Semasa bersenam, anda mungkin ingin memilih kain yang dirancang untuk menghilangkan kelembapan dari kulit anda.
  • Pilih bahan kasut semula jadi. Kasut sintetik juga boleh memburukkan lagi gejala hiperhidrosis. Oleh itu, pilihlah bahan semula jadi, seperti kulit yang mencegah kaki berpeluh berlebihan dengan membiarkan kaki bernafas dengan mudah.
  • Tukar stoking dengan kerap. Beberapa jenis stoking berfungsi lebih baik untuk menyerap kelembapan, seperti gentian tebal, lembut, dan semula jadi. Tukar stoking atau selang sekali atau dua kali sehari dan pastikan anda mengeringkan kaki anda setiap kali memakai stoking. Anda juga boleh menggunakan bedak kaki bebas untuk menyerap peluh.
  • Pelajari teknik relaksasi. Pertimbangkan teknik relaksasi seperti yoga, meditasi, dan biofeedback. Ini dapat membantu anda belajar mengawal tekanan yang boleh menyebabkan berpeluh berlebihan.

Baca juga: Keringat Sejuk Kerap, Apa yang Menyebabkannya?

Sekiranya petua di atas tidak membantu keadaan anda, anda harus berjumpa doktor untuk mendapatkan rawatan yang lebih sesuai. Sekiranya anda merancang untuk melawat hospital, anda boleh membuat temu janji dengan doktor terlebih dahulu melalui aplikasi . Pilih saja doktor di hospital yang tepat mengikut keperluan anda melalui aplikasi.

Rujukan:
Klinik Mayo. Diakses pada tahun 2020. Hyperhidrosis.
Berita Perubatan Hari Ini. Diakses pada tahun 2020. Apa itu hiperhidrosis?