Makanan Manusia Berbahaya untuk Kucing

"Setiap haiwan mempunyai jenis makanannya sendiri, dan kucing tidak terkecuali. Malangnya, masih banyak pemilik yang percaya bahawa haiwan yang satu ini dapat memakan makanan yang sama dengan manusia. Sebenarnya, ada beberapa makanan yang berbahaya bagi kucing dan anda tidak boleh memberikannya. "

Jakarta - Menjaga kucing sebagai teman dan ahli keluarga tambahan di rumah bermaksud anda harus menjaga dan menyediakan makanan yang sesuai dengan usia dan keadaannya. Kemudian, adakah anda salah satu pemilik yang memberi kucing anda makanan yang sama dengan apa yang anda makan setiap hari? Walaupun haiwan ini menyukainya, tahukah anda bahawa ini tidak dilakukan kerana ada makanan yang berbahaya bagi kucing?

Malangnya, tidak banyak orang tahu bahawa ada jenis makanan manusia yang berbahaya bagi kucing kerana mereka boleh meracuni tubuh mereka. Mungkin badan anda baik ketika anda memakannya, tetapi pencernaan manusia dan kucing tidak sama, dan inilah sebabnya mengapa terdapat makanan yang dibuat khas untuk kucing. Jadi, kucing masih mendapat pemakanan mengikut keperluan dan usia.

Baca juga: Waspadalah terhadap Bahaya Bulu Kucing terhadap Kesihatan

Makanan Manusia Berbahaya untuk Kucing

Adakah kucing nampaknya menyukai makanan yang anda berikan? Hati-hati dengan reaksi yang mungkin berbahaya yang berlaku di tubuhnya. Oleh itu, anda tidak boleh memberikan jenis makanan berikut kepada kucing:

  • Kismis dan Anggur

Pertama, elakkan memberi kismis dan anggur kepada kucing kerana mereka berpotensi menjadi makanan beracun bagi haiwan berkaki empat ini. Malah, walaupun dalam jumlah yang sedikit.

  • Bawang Pelbagai

Makanan berbahaya seterusnya untuk kucing adalah pelbagai jenis bawang. Makanan ini mengandungi zat N-propil disulfida yang boleh mengakibatkan pemusnahan sel darah merah kucing. Kesannya kucing akan terdedah kepada anemia atau Anemia badan Heinz (Anemia hemolitik badan Heinz). Walaupun dalam bawang putih, kandungan zat ini memang kurang, tetapi pemberiannya kepada kucing tetap harus dielakkan. Gejala pertama yang dapat ditunjukkan oleh kucing yang memakan bawang secara tidak sengaja adalah sakit perut.

Baca juga: Ketahui Seluk Beluk Merawat Anak Kucing

  • Daging Mentah, Tulang dan Telur

Tidak berbeza dengan manusia, kucing yang memakan daging mentah boleh menyebabkan pencemaran bakteria E coli atau Salmonella pada badannya. Gejala berbeza-beza, tetapi kebanyakan kucing akan mengalami cirit-birit, muntah, dan penampilan yang tidak bermaya. Sementara itu, telur yang dimakan mentah mengandungi enzim yang boleh menyebabkan masalah kesihatan pada bulu dan kulit kucing. Kemudian, pada tulang mentah, anda tidak boleh memberikannya untuk mengelakkan tersedak, kecederaan pada saluran pencernaan atau gigi.

  • Susu dan Turunannya

Susu dan turunannya juga merupakan makanan berbahaya bagi kucing. Walaupun kucing suka makan susu, itu tidak semestinya minuman yang baik untuk badan mereka. Sebabnya, badan kucing cenderung mengalami kesukaran mencerna laktosa yang terdapat dalam susu. Kesannya, kucing boleh mengalami sakit perut dan cirit-birit.

Laktosa hanya terdedah pada tubuh kucing ketika menyusui ibunya selama beberapa minggu. Jadi, sistem pencernaan dalam badan tidak dilengkapi untuk mengatasi pembebasan laktosa lagi. Walaupun sebilangan kucing sepertinya tidak sukar mentolerir susu, ia tetap tidak dianjurkan untuk memberikannya, kecuali susu yang berasal dari ibunya.

Baca juga: 5 Masalah Kesihatan Umum yang Dialami oleh Kucing

Itu adalah beberapa jenis makanan yang berbahaya bagi kucing dan anda tidak boleh memberikannya kepada haiwan ini. Sekiranya terdapat gejala yang tidak biasa pada kucing peliharaan, segera akses aplikasi dan minta rawatan doktor haiwan supaya rawatan dapat dilakukan dengan cepat. Jangan lupa untuk muat turunpermohonan di telefon anda sekarang, ya!

Rujukan:
Kaki Harian. Diakses pada tahun 2021. 15 Makanan Manusia Beracun yang Anda Tidak Perlu Menyuap Kucing Anda.
WebMD. Diakses pada tahun 2021. Tayangan Tayangan: Makanan yang Tidak Boleh Dimakan oleh Kucing Anda.
Hills Pet. Diakses pada tahun 2021. Makanan yang Berbahaya atau Beracun kepada Kucing.