Bagaimana Memotong Kuku Bayi untuk Drama Percuma?

, Jakarta - Sebilangan ibu kadang-kadang merasa takut atau enggan memotong kuku bayi mereka, terutama bayi baru lahir. Sebabnya, takut ini akan mencederakan kuku atau pada kulit bayi yang masih sangat sensitif.

Sekiranya kuku bayi cukup panjang, ibu pasti perlu memotongnya. Sebabnya, kuku bayi yang terlalu panjang boleh mencederakan kulit ketika menggaru atau menggaru.

Sebenarnya, cara memotong kuku bayi tidak begitu sukar atau menakutkan seperti yang anda bayangkan. Sudah tentu, memotong kuku bayi harus dilakukan dengan berhati-hati. Sekiranya anda 'kehilangan' atau memotong kuku terlalu dalam, anda boleh mencederakan hujung jari anda.

Jadi, bagaimana anda memotong kuku bayi agar tidak bebas drama?

Baca juga: Ibu Baru, Inilah Cara Memandikan Bayi Yang Baru Lahir

1. Fail Kuku

Pada asasnya, penting untuk memastikan kuku bayi sentiasa bersih dan kemas. Bayi yang baru lahir tidak dapat mengawal pergerakan tangan mereka. Mereka boleh mencederakan kulit wajah mereka apabila menggaru dengan kuku yang panjang.

Sekiranya anda masih bimbang memotong kuku bayi anda, anda boleh menggunakan fail kuku. mengikut Institut Kesihatan Nasional , gunakan fail kuku atau dedahkan emery ( papan emeri ) untuk memendekkan dan melicinkan kuku bayi. Anda boleh mengatakan kaedah ini adalah yang paling selamat.

2.Gunakan Gunting Kuku Khas

Cara memotong kuku bayi mesti menggunakan gunting kuku bayi khas. Jangan sekali-kali menggunakan gunting kuku bersaiz dewasa untuk memotong kuku bayi. Hati-hati, bukannya memotong kuku bayi, ibu boleh memotong hujung jari atau jari kaki bayi semasa menggunakan alat pemotong kuku jenis ini.

Baca juga: 3 Cara Merawat Bayi yang Baru Lahir

3. Lakukan secara berpasangan

Sebilangan ibu bapa kadangkala lebih senang memotong kuku bayi secara berpasangan. Maksudnya, satu orang memegang bayi sehingga si kecil tidak menggeliat, dan yang lain bertugas memotong kuku. Dengan cara ini, memotong kuku bayi akan menjadi lebih mudah dan selamat.

4. Perhatikan Kedudukan dan Ringan

Cara memotong kuku bayi juga mesti memperhatikan kedudukannya. Cari kedudukan yang baik yang membolehkan ibu mengakses tangan bayi dengan mudah.

Contohnya, meletakkan bayi di pangkuan ibu, duduk bersamanya di kerusi goyang, atau menunggu bayi tertidur atau selepas mandi. Pastikan juga anda berada di kawasan dengan pencahayaan yang baik, sehingga anda dapat memotong kuku dengan jelas.

Baca juga: Kuku Kanak-kanak yang tidak bersalah? Atasi Segera dengan 4 Cara Ini

5. Potong Kuku dengan Teknik yang Betul

Sebelum memotong kuku bayi, sudah tentu, ibu mesti mempelajari teknik atau cara memotong kuku bayi dengan betul. Jadi, inilah teknik:

  • Gunakan pegangan yang kuat untuk memegang tangan bayi anda supaya dia tidak tersentak ketika anda memotong kuku.
  • Pegang jari (paku pada jari yang akan dipotong) bayi dengan ibu jari dan jari telunjuk ibu.
  • Gunakan jari telunjuk anda untuk menekan atau menekan kulit di bawah kuku jari anda ke bawah, sehingga anda dapat memotong kuku dengan lebih mudah.
  • Potong kuku bayi mengikut lekukan kuku semula jadi.

Ingin mengetahui lebih lanjut mengenai masalah di atas? Atau ada aduan kesihatan yang lain? Anda boleh bertanya kepada doktor secara langsung melalui permohonan . Tidak perlu meninggalkan rumah, anda boleh menghubungi doktor pakar kapan saja dan di mana sahaja. Praktikal, bukan?Rujukan:
Institut Kesihatan Nasional - MedlinePlus. Diakses pada tahun 2020. Penjagaan kuku untuk bayi baru lahir
Kesihatan Kanak-kanak, Nemours. Diakses pada tahun 2020. Untuk Ibu Bapa. Memotong Kuku Bayi Anda.
WebMD. Diakses pada tahun 2020. Penyelenggaraan Bayi: Mandi, Kuku, dan Rambut.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found