Menahan air kencing berjam-jam, adakah benar pundi kencing boleh pecah?

, Jakarta - Kejadian malang dialami Li Hua, seorang remaja berusia 25 tahun di China. Kerana perbualan dengan rakan-rakan, ketika minum bersama sangat menggembirakan, dia enggan pergi ke tandas ketika dia merasa ingin membuang air kecil dan menahannya berjam-jam. Selepas malam itu, Li Hua mengalami sakit perut yang teruk dan tidak dapat membuang air kecil walaupun ada keinginan untuk membuang air kecil. Setelah berjumpa doktor, diketahui bahawa dia mengalami pundi kencing yang pecah (pecah pecah).

Pecahnya pundi kencing Li Hua diketahui menyebabkan pendarahan dan peritonitis, yang merupakan keadaan keradangan pada lapisan nipis pada dinding dalam perut, yang melindungi organ di dalam perut. Li Hua juga harus menjalani operasi darurat untuk mengalirkan air kencing yang telah memenuhi perutnya, dan menjalani prosedur invasif untuk memperbaiki pundi kencingnya yang pecah.

Baca juga: Ini adalah perbezaan antara jangkitan saluran kencing dan batu pundi kencing

Mengapa Pundi kencing boleh pecah?

Walaupun sangat jarang berlaku, pecahnya pundi kencing kerana menahan kencing selama berjam-jam tidak mustahil. Kebiasaan menahan kencing lebih cenderung menyebabkan jangkitan saluran kencing daripada pecah pundi kencing. Lalu, mengapa pundi kencing seseorang boleh pecah kerana menahan kencing?

Lihatlah, pada orang dewasa, pundi kencing pada umumnya dapat menahan sekitar 500 mililiter air kencing, atau bersamaan dengan 2 cawan. Apabila kapasitinya penuh, pundi kencing akan menghantar isyarat ke otak untuk segera ke tandas. Apabila proses ini berlaku, satu bahagian pundi kencing disebut sfinkter silinder Ia akan menutup untuk mengelakkan air kencing keluar.

Sekiranya pundi kencing terlalu kenyang dan keinginan untuk membuang air kecil menjadi tidak dapat ditanggung, perkara biasa yang berlaku adalah: sfinkter silinder tidak dapat menutup saluran kencing. Biasanya sebelum pundi kencing pecah, kemungkinan seseorang membasahi tempat tidur terlebih dahulu.

Baca juga: Kenali Faktor Risiko Kemunculan Pembekuan Darah di Air kencing

Tetapi dalam beberapa kes, seperti pada orang yang pernah menjalani pembedahan barah, terapi radiasi ke pundi kencing, atau pembuangan pundi kencing yang baru, keadaannya cenderung pecah pundi kencing.

Oleh itu, jika anda mempunyai kebiasaan menahan kencing, anda harus menghentikannya. Kerana, terdapat pelbagai risiko penyakit yang berkaitan dengan pundi kencing dan saluran kencing yang akan mengintai. Jangan lupa untuk selalu menjalani gaya hidup sihat dan minum air secukupnya. Sekiranya anda sakit, jangan ragu untuk membincangkan gejala anda dengan doktor anda di aplikasi , ya. Sangat mudah, perbincangan dengan doktor dapat dilakukan pada bila-bila masa dan di mana sahaja, melalui ciri-ciri tersebut Berbual atau Panggilan Suara / Video .

Rawatan yang Boleh Dilakukan untuk Pundi kencing yang pecah

Selain kebiasaan menahan kencing selama berjam-jam, pundi kencing juga boleh pecah disebabkan oleh pelbagai perkara, seperti trauma atau kecederaan pada bahagian bawah perut. Sekiranya pecah pundi kencing yang cukup parah atau air mata terlalu luas, menyebabkan air kencing bocor ke lapisan rongga perut, ini perlu dirawat dengan pembedahan.

Baca juga: Wanita Perlu Tahu, Ini 4 Gejala Kanser Pundi kencing

Pembedahan itu boleh berbentuk jahitan kembali bahagian yang koyak, dan memasang kateter saliran (tabung urin) untuk mengalirkan air kencing selama 10-14 hari setelah pembedahan. Ini dilakukan untuk mengurangkan tekanan semasa tempoh pemulihan, sehingga jahitan dapat ditutup dengan baik.

Namun, seperti prosedur perubatan lain, pembedahan untuk merawat pundi kencing yang pecah tidak terlepas dari risiko komplikasi dan kesan sampingan berikut:

  • Rembesan air kencing di dinding parut yang boleh bersifat sementara atau kekal.

  • Terdapat jurang pada bekas luka jahitan atau jahitan tidak ditutup dengan betul.

  • Berdarah.

  • Jangkitan yang boleh menyebabkan nanah di rongga pelvis.

  • Jangkitan saluran kencing.

  • Kapasiti pundi kencing menurun.

  • Kerap membuang air kecil (beser).

Kemungkinan risiko ini berlaku bergantung kepada keparahan keadaan, sejarah perubatan sebelumnya, kehadiran kecederaan lain, teknik pembedahan, rawatan pasca operasi, dan kepatuhan terhadap ubat. Sudah tentu, doktor yang merawat akan berusaha mengurangkan komplikasi yang mungkin berlaku, misalnya dengan memberi antibiotik dan ubat lain yang optimum, serta rawatan pasca operasi yang menyokong.

Rujukan:
Pusat Maklumat Nasional Bioteknologi, A.S. Perpustakaan Perubatan Nasional. Diperoleh pada tahun 2019. Pecah Pundi kencing.
Yayasan Penjagaan Urologi. Diperoleh pada 2019. Apa itu Trauma Pundi kencing?

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found