7 Masalah Kesihatan Kanak-kanak yang Dirawat oleh Pediatrik

"Terdapat pelbagai masalah kesihatan pada anak-anak yang dapat ditangani oleh pakar pediatrik. Bermula dari kecederaan atau kecederaan pada anak-anak, gangguan gigi anak-anak, alergi, gangguan makan, gangguan pertumbuhan dan perkembangan, hingga ketika anak mengalami demam tinggi. Rawatan yang betul tentu akan menjadikan keadaan anak pulih lebih cepat. "

, Jakarta - Sudah tentu ada rasa bimbang yang dialami oleh ibu bapa ketika anak-anak mereka mengalami masalah kesihatan atau tumbuh dan berkembang. Salah satu cara yang boleh dilakukan oleh ibu bapa ialah mengunjungi pakar pediatrik atau juga dikenali sebagai pediatrik. Biasanya, pemeriksaan akan dilakukan mengikut keluhan kesihatan atau keadaan anak.

Baca juga: Lindungi Kesihatan Kanak-kanak dengan 7 Petua Ini

Terdapat pelbagai masalah kesihatan pediatrik yang dapat diubati oleh pakar pediatrik. Biasanya, ibu bapa perlu menyesuaikan keperluan pemeriksaan dengan keadaan kesihatan anak untuk memilih pakar pediatrik. Tidak ada yang salah, pertimbangkan beberapa masalah kesihatan kanak-kanak yang dapat ditangani oleh pakar pediatrik.

Masalah Kesihatan Kanak-kanak Yang Boleh Diatasi oleh Pediatrik

Pediatrik adalah salah satu doktor yang tugasnya adalah untuk membantu menjaga kesihatan anak-anak, baik dari segi pertumbuhan dan perkembangan kanak-kanak. Pediatrik juga dapat memberikan pelbagai cadangan dan cadangan untuk mencegah pelbagai gangguan kesihatan fizikal pada kanak-kanak.

Untuk itu, tidak ada salahnya mengetahui beberapa masalah kesihatan kanak-kanak yang dapat ditangani oleh pakar pediatrik:

 1. Kecederaan atau luka. Apabila kanak-kanak mengalami kecederaan atau kecederaan yang cukup parah, segera berjumpa dengan pakar pediatrik untuk mengelakkan masalah kesihatan lebih lanjut dan mengatasi masalah yang dialami.
 2. Masalah kesihatan gigi. Bukan hanya orang dewasa, malah doktor perubatan juga mempunyai doktor gigi untuk kanak-kanak. Ibu boleh membawa anak-anak mereka secara berkala untuk mengunjungi doktor gigi anak untuk merawat dan menjaga kesihatan gigi.
 3. Alahan. Sekiranya kanak-kanak mempunyai masalah kesihatan, seperti asma atau mempunyai beberapa keadaan alergi kerana alergen atau perengsa yang diketahui, tidak ada salahnya membawa anak secara berkala untuk mengunjungi pakar pediatrik sehingga keadaan ini dapat dirawat dan diberi rawatan yang sesuai untuk mengelakkan memburukkannya. keadaan.
 4. Gangguan makan. Apabila anak mengalami gangguan makan, ibu juga boleh mengunjungi pakar pediatrik sebagai rawatan pertama. Pemeriksaan ini dapat membuat pakar pediatrik menyedari tanda-tanda gangguan tingkah laku dan fizikal pada kanak-kanak.
 5. Demam panas. Demam adalah tanda bahawa tubuh mengalami masalah kesihatan. Sekiranya kanak-kanak itu demam tinggi yang tidak hilang, anda harus segera berjumpa dengan pakar pediatrik di hospital terdekat supaya pemeriksaan dijalankan dan masalah kesihatan yang dialami oleh anak dapat mereda.
 6. Vaksinasi. Pediatrik juga boleh memberi vaksin mengikut umur dan keperluan anak. Vaksinasi adalah salah satu pencegahan masalah kesihatan yang paling optimum pada kanak-kanak.
 7. Gangguan perkembangan. Pediatrik juga dapat memastikan pertumbuhan dan perkembangan kanak-kanak mengikut usia dan peringkat. Sudah tentu, jika kanak-kanak mempunyai gangguan perkembangan, pakar pediatrik juga dapat melakukan pemeriksaan lanjut mengenai keadaan anak.

Baca juga: 5 Petua Menjaga Kesihatan Kanak-kanak Berusia 1 - 2 Tahun

Pediatrik juga berhak memberi nasihat dan menetapkan rawatan untuk kanak-kanak. Sudah tentu, keadaan ini akan disesuaikan dengan keperluan anak. Pediatrik juga dapat memberikan nasihat atau input untuk mengunjungi doktor pakar yang diperlukan oleh kanak-kanak untuk menyokong rawatan masalah kesihatan yang dialami.

Petua Menjaga Kesihatan Kanak-kanak

Jangan teragak-agak untuk mengunjungi pakar pediatrik terdekat jika anak anda mempunyai beberapa masalah kesihatan yang merisaukan. Ibu boleh menggunakan dan cari pakar pediatrik yang dapat memberikan rawatan untuk kanak-kanak. Ayuh, muat turun sekarang juga melalui App Store atau Google Play.

Sebagai langkah berjaga-jaga, anda tidak boleh lupa melakukan petua mudah berikut agar keadaan kesihatan anak tetap optimum:

 1. Beri anak-anak diet yang sihat untuk memenuhi keperluan nutrisi dan tenaga badan.
 2. Mengajak kanak-kanak secara berkala untuk melakukan senaman ringan.
 3. Beri anak lebih banyak hidangan buah-buahan dan sayur-sayuran setiap hari.
 4. Memenuhi keperluan tidur kanak-kanak.
 5. Memenuhi keperluan cecair badan anak.
 6. Lakukan vaksinasi rutin mengikut jadual.

Baca juga: Ketahui Apa itu Ujian Kesihatan untuk Kanak-kanak

Itulah beberapa cara yang boleh dilakukan oleh ibu untuk menjaga kesihatan anak mereka dengan optimum.

Rujukan:
Berita Perubatan Hari Ini. Diakses pada tahun 2021. Apa yang Perlu Diketahui Tentang Pediatrik.
Kesihatan Ibu Bapa. Diakses pada tahun 2021. Apakah itu Pediatrik?
Kesihatan Ibu Bapa. Diperoleh pada tahun 2021. Doktor Keperluan Anak Anda.
Berkembang oleh Web MD. Diakses pada tahun 2021. Apa itu Pakar Pediatrik?

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found