99 peratus antibodi COVID-19 terbentuk setelah 2 vaksinasi

, Jakarta - Vaksinasi di Indonesia mulai berjalan sejak Januari 2021. Setelah pegawai perubatan, sudah waktunya pegawai perkhidmatan awam dari TNI, Polri, dan pekerja media mendapatkannya. Selain itu, warga tua juga direncanakan untuk segera mendapatkan dos vaksin. Namun, anda pasti pernah mendengar berita bahawa COVID-19 masih boleh berlaku setelah vaksin dilakukan. Kemudian, anda kemudian fikirkan apa vaksin jika ada.

Sebenarnya, seseorang tidak akan segera kebal dari virus korona setelah divaksinasi, kerana vaksin ini memerlukan masa yang lama untuk bekerja. Jurucakap Vaksinasi COVID-19 dari Kementerian Kesihatan (Kemenkes) Siti Nadia Tarmizi mengatakan bahawa antibodi yang terbentuk setelah individu disuntik dengan vaksin Sinovac Covid-19 dapat mencapai 99 persen. Namun, ia boleh berlaku sekiranya suntikan vaksin dilakukan dalam dua dos. Kemudian, sebahagian besar vaksin COVID-19 diharapkan dapat mencetuskan pembentukan antibodi kepada lebih daripada 95 peratus.

Baca juga: Penjelasan WHO mengenai Kesan Vaksinasi COVID-19

Proses dan Tempoh Pembentukan Antibodi

Secara amnya, semua vaksin baru dapat membentuk antibodi maksimum setelah dua suntikan vaksin dalam jangka masa tertentu. Jadi jika Sinovac digunakan di Indonesia, jangka waktu adalah 14 hari. Nadia juga mendedahkan bahawa suntikan pertama hanya dapat mencapai 67 peratus antibodi. Setelah diberi suntikan 14 hari kemudian, antibodi yang muncul dapat mencapai 99 persen, bahkan dalam vaksin Sinovac (disuntikkan).

Bagi setiap vaksin, jangka masa suntikan adalah berbeza. Ada sesuatu seperti Sinovac iaitu sekitar 14 hari. Kemudian ada yang seperti Astrazeneca yang mempunyai jangka masa 21 hari, dan ada yang 28 hari.

Nadia juga mengatakan bahawa walaupun mereka telah menerima suntikan vaksin, individu masih boleh terkena COVID-19. Namun, vaksin yang telah disuntik akan menjadikan sistem pertahanan badan agar individu tersebut tidak jatuh sakit. Hasil percubaan klinikal menunjukkan bahawa vaksin ini memberi perlindungan terhadap gejala COVID-19 yang teruk atau gejala COVID-19 yang mematikan.

Baca juga: Percubaan Vaksin Pfizer pada Wanita Hamil

Bagaimana Vaksin COVID-19 Berfungsi

Vaksin COVID-19 membantu tubuh kita mengembangkan kekebalan terhadap virus yang menyebabkan COVID-19 tanpa kita jatuh sakit. Jenis vaksin yang berlainan berfungsi dengan cara yang berbeza untuk menawarkan perlindungan, tetapi dengan semua jenis vaksin, tubuh mempunyai stok limfosit T "memori" serta limfosit B yang akan ingat bagaimana memerangi virus di masa depan.

Biasanya, diperlukan beberapa minggu untuk tubuh menghasilkan T-limfosit dan B-limfosit setelah vaksinasi. Oleh itu, adalah mungkin bagi seseorang untuk dijangkiti virus yang menyebabkan COVID-19 sebelum atau selepas vaksinasi dan kemudian jatuh sakit kerana vaksin tidak mempunyai cukup masa untuk memberikan perlindungan.

Kadang-kadang selepas vaksinasi, proses membina imuniti dapat menyebabkan gejala, seperti demam. Gejala-gejala ini adalah normal dan merupakan tanda bahawa tubuh sedang membina ketahanan badan.

Baca juga: Syarat untuk Vaksinasi Corona dalam Kumpulan Umur Rentan

Kepentingan Melakukan Vaksin COVID-19

Melakukan vaksin adalah salah satu daripada banyak langkah yang boleh anda lakukan untuk melindungi diri anda dan orang lain dari COVID-19. Perlindungan dari COVID-19 sangat penting kerana bagi sesetengah orang ia boleh menyebabkan penyakit atau kematian yang teruk.

Ingat, menghentikan wabak memerlukan penggunaan semua sumber yang ada. Vaksin berfungsi dengan sistem ketahanan badan sehingga tubuh akan bersedia untuk melawan virus jika anda terdedah kepadanya. Langkah-langkah lain, seperti topeng dan jarak sosial, membantu mengurangkan peluang anda terkena virus atau menyebarkannya kepada orang lain. Mari bersama-sama melakukan vaksinasi COVID-19 dan ikuti cadangan Kementerian Kesihatan untuk melindungi diri kita dan orang lain untuk mendapatkan perlindungan terbaik dari COVID-19.

Namun, selagi anda belum menerima dos vaksin, anda harus menjaga kesihatan anda dengan mengamalkan gaya hidup sihat dan mengambil makanan tambahan untuk melindungi kesihatan anda. Anda kini boleh membeli vitamin dan makanan tambahan yang anda perlukan melalui aplikasi supaya lebih praktikal dan tanpa meninggalkan rumah. Pesanan anda boleh sampai dalam masa kurang dari satu jam. Apa tunggu lagi, mari gunakan aplikasi sekarang!

Rujukan:
Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit. Diakses pada tahun 2021. Memahami Bagaimana Vaksin COVID-19 Berfungsi.
Kompas. Diakses pada tahun 2021. Kementerian Kesihatan: 99 peratus antibodi dapat terbentuk setelah dua dos Vaksin Sinovac disuntik.