Bolehkah Anda Memberi Makanan Anjing kepada Kucing?

, Jakarta - Memenuhi pengambilan nutrisi kucing dengan makanan berkhasiat adalah cara mudah untuk mengekalkan tubuh dan bulu yang sihat. Namun, tidak sedikit pencinta kucing yang keliru dalam memilih makanan untuk kucing kesayangan mereka.

Mengenai makanan kucing ini, ada satu perkara menarik untuk dibincangkan, iaitu tidak boleh memberi makanan anjing kepada kucing? Sekurang-kurangnya ada dua keadaan yang menyebabkan perkara ini berlaku. Pertama, anda menangkap kucing peliharaan anda 'mencuri' makanan anjing dari mangkuknya atau tempat lain. Kedua, anda benar-benar kehabisan makanan kucing, dan bertanya-tanya apakah makanan anjing boleh menjadi alternatif?

Jadi, adakah benar kucing boleh diberi makanan anjing?

Baca juga: Pelbagai Makanan Kegemaran Kucing yang Perlu Anda Ketahui

Tidak seperti Makanan Harian

Walaupun kucing tidak menyukai makanan anjing komersial, sesetengah kucing mungkin tergoda untuk memakannya. Kembali ke tajuk utama, adakah baik untuk memberi makanan anjing kepada kucing?

Sebenarnya, untuk keadaan kecemasan, tidak mengapa memberi makanan anjing kepada kucing. Ingat, hanya dalam keadaan darurat, bukan sebagai diet eksklusif atau diet harian. Makanan anjing sebenarnya tidak berbahaya bagi kesihatan kucing, jika diberikan dalam jumlah dan kekerapan yang wajar. Walau bagaimanapun, adalah kisah yang berbeza jika kucing kegemaran anda makan makanan anjing setiap hari.

Kucing dan anjing mempunyai keperluan diet yang berbeza. Makanan anjing kekurangan nutrien penting yang diperlukan kucing untuk sihat dan panjang umur. Ingat, kucing adalah karnivor, yang bermaksud mereka memakan daging secara eksklusif. Tanpa jumlah protein yang betul, kucing kehilangan jisim otot dan menjadi lesu.

Baca juga: Alahan Alam Sekitar Boleh Mencetuskan Rambut Gugur Anjing

Sementara itu, anjing adalah omnivora, yang bermaksud mereka memakan daging, biji-bijian, dan sayur-sayuran. Dengan kata lain, anjing memerlukan makanan yang lebih daripada sekadar daging untuk memenuhi keperluan pemakanan mereka.

Kucing Boleh Kekurangan Nutrien Penting

Seperti yang dijelaskan di atas, anda boleh memberi makanan anjing kepada kucing. Walau bagaimanapun, pilihan ini hanya digunakan dalam jangka pendek dan sebagai pilihan terakhir. Sebabnya ialah kucing yang selalu diberi makanan anjing boleh mengalami masalah kesihatan dan kesejahteraan.

Oleh itu, mengapa makanan anjing tidak boleh dijadikan makanan harian untuk kucing kesayangan anda?

1. Kekurangan Vitamin A

Vitamin A mesti disediakan dalam diet kucing, sedangkan anjing boleh menggunakan beta karoten sebagai gantinya (tubuh mereka dapat mengubahnya menjadi vitamin A).

Nah, banyak makanan anjing mengandungi sedikit vitamin A, atau tidak memenuhi keperluan kucing untuk kesihatan yang optimum sepanjang hidupnya. Sekiranya anda mempunyai ini, kucing akan kekurangan vitamin A yang berperanan penting dalam kesihatan tubuh.

Baca juga: Ketahui Bahagian Makanan yang Betul untuk diberikan kepada Kucing

2. Kekurangan kandungan Taurine

Taurine adalah asid amino yang diperlukan oleh semua kucing. Kandungan taurin dalam makanan anjing adalah minimum. Ingin tahu apa kesan kekurangan taurin terhadap kesihatan kucing?

Keadaan ini boleh mencetuskan penyakit jantung yang disebut kardiomiopati hipertrofik. Keadaan ini berlaku apabila kucing memakan makanan yang hanya mengandungi ikan. Jangan salah, walaupun kelihatan sihat, daging ikan hanya mengandung sedikit taurin.

3. Kekurangan Protein

Tahap protein adalah satu lagi alasan besar untuk tidak memberi makanan anjing kucing anda. Walaupun beberapa makanan anjing mengandungi tahap protein yang sangat tinggi, kebanyakannya tidak mencapai peratusan protein yang diperlukan kucing sebagai karnivor. Hati-hati, kekurangan pengambilan protein boleh mencetuskan masalah dalam kesihatan kucing.

Ingin mengetahui lebih lanjut mengenai masalah di atas? Atau haiwan kesayangan anda mempunyai aduan kesihatan? Anda boleh meminta doktor haiwan secara langsung melalui aplikasi . Tidak perlu meninggalkan rumah, anda boleh menghubungi doktor pakar kapan saja dan di mana sahaja. Praktikal, bukan?Rujukan:
PET MD. Diakses pada tahun 2021. Bolehkah Anjing Makan Makanan Kucing? Bolehkah Kucing Makan Makanan Anjing?
Purine. Diakses pada tahun 2021. Bolehkah Kucing Makan Makanan Anjing?
Rover.com. Diakses 201. Bolehkah Kucing Makan Makanan Anjing?