Kedua-duanya membuang air besar, menyedari perbezaan antara disentri dan cirit-birit

, Jakarta - Ketika pencernaan mengalami masalah, gangguan yang biasanya terjadi adalah cirit-birit. Penyakit ini boleh membuat seseorang membuang air besar terlalu kerap dan pada umumnya najis cair. Sebaliknya, jika masalahnya berlaku adalah lendir atau bahkan darah, kemungkinan besar anda mengalami disentri. Sebilangan besar orang berpendapat disentri dan cirit-birit adalah masalah yang sama, tetapi sebenarnya mereka berbeza. Baca ulasan di sini!

Perbezaan Antara Disentri dan Cirit-birit Yang Perlu Anda Ketahui

Cirit-birit adalah keadaan perubatan yang menyebabkan seseorang mengalami sekurang-kurangnya tiga pergerakan usus dengan najis cair. Penyakit ini disebabkan oleh bakteria E coli yang memasuki perut seseorang dan menyebabkan kesan buruk pada usus kecil. Masalah ini boleh berlaku disebabkan oleh beberapa perkara, seperti jangkitan, penggunaan air yang telah dicemari bakteria, dan keadaan yang berkaitan dengan sesuatu yang tidak bersih.

Baca juga: Jangan salah, ini adalah perbezaan antara disentri dan cirit-birit

Di samping itu, disentri adalah keadaan yang menyebabkan seseorang mengalami cirit-birit, tetapi dalam tahap serius. Gangguan ini boleh menyebabkan najis yang keluar disertai dengan darah dan lendir. Penyakit ini disebabkan oleh beberapa jenis bakteria, seperti: E. coli, Shigella, dan Salmonella , terutamanya apabila jangkitan menyerang usus besar. Kanak-kanak berumur 2-4 tahun berisiko tinggi mendapat penyakit ini.

Lalu, apakah perbezaan antara gejala disentri dan cirit-birit?

Gejala yang timbul ketika seseorang mengalami cirit-birit adalah sakit perut, kembung, dahaga yang teruk, penurunan berat badan, dan demam. Sekiranya anda mengalami pergerakan usus lebih dari lima kali sehari atau najis berair, maka gangguan itu termasuk cirit-birit mutlak. Di samping itu, jika pergerakan usus menghasilkan najis yang longgar dan berair sepanjang hari dan lebih kerap daripada biasa, keadaan ini disebut sebagai cirit-birit relatif.

Pada seseorang yang mengalami disentri, gejala dapat muncul 1-3 hari setelah jangkitan merebak. Walau bagaimanapun, permulaan gejala mungkin memakan masa lebih lama atau tidak muncul sama sekali. Seseorang yang menderita penyakit ini biasanya mengalami sakit perut, kekejangan, loya dan muntah, dan terdapat darah atau lendir pada tinja yang dihasilkan. Selain itu, penyakit ini juga boleh menyebabkan kematian sel dan ulserasi usus besar hingga kekurangan zat makanan.

Baca juga: Disentri dan cirit-birit, menyedari perbezaan antara keduanya

Nah, sekarang anda juga harus mengetahui perbezaan cara mengatasi masalah disentri dan cirit-birit.

Cirit-birit lebih mudah diatasi dengan hanya memberikan penyelesaian rehidrasi kerana najis yang longgar dapat menyebabkan tubuh kehilangan banyak cairan. Selain itu, hindari penggunaan makanan atau minuman yang menggunakan bahan berasaskan susu buat sementara waktu. Juga, elakkan makanan tinggi lemak untuk mempercepat proses penyembuhan pada usus besar.

Rawatan disentri pada umumnya sama untuk merawat cirit-birit, seperti memakan lebih banyak cecair dan menghindari beberapa makanan atau minuman. Walau bagaimanapun, jika gangguannya teruk, anda boleh mengambil ubat penghilang rasa sakit bebas, seperti acetaminophen, untuk merawat sakit perut atau kekejangan yang menyakitkan. Sekiranya tidak sembuh dalam beberapa hari, anda mungkin perlu mengambil antibiotik seperti yang ditetapkan oleh doktor anda.

Itulah perbincangan mengenai perbezaan antara disentri dan cirit-birit yang perlu anda ketahui. Mungkin tidak semua orang sedar bahawa mereka mengalami disentri kerana ketika najis keluar, mereka dihanyutkan tanpa melihatnya lagi. Perkara yang perlu diberi perhatian adalah kesakitan atau kesakitan yang lebih parah daripada ketika mengalami cirit-birit. Sekiranya masalah itu berlanjutan, ada baiknya berjumpa doktor.

Baca juga: Ketahui Perbezaan Antara Simptom Disentri dan Cirit-birit

Anda juga dapat menentukan gangguan yang berlaku dengan berjumpa langsung dengan doktor terkenal di hospital pilihan anda. Ia sangat mudah, hanya dengan muat turun permohonan , anda boleh mendapatkan kemudahan dalam membuat janji temu dengan doktor pilihan anda. Oleh itu, muat turun aplikasi sekarang di App Store atau Play Store!

Rujukan:
Perbezaan Bio. Diperoleh pada tahun 2021. Perbezaan Antara Cirit-birit dan Disentri.
WebMD. Diakses pada tahun 2021. Disentri.