Adakah cara yang berkesan untuk memanjangkan kot kucing?

"Salah satu bahagian badan yang diperhatikan oleh kebanyakan penjaga kucing adalah rambut kucing. Oleh itu, ramai orang ingin mengetahui cara memanjangkan rambut dan menjadikannya sihat dan berkilat. Padahal kuncinya hanyalah penjagaan dan pemakanan yang betul. "

, Jakarta - Lapisan kucing yang tebal dan berkilat adalah tanda kesihatan yang baik. Ini menunjukkan bahawa kucing dijaga dengan baik dan bahawa ia merasa bahagia dan sihat. Bulu yang berkilat dan dalam keadaan teratas juga merupakan cerminan pemilik peduli yang mengutamakan kebajikan haiwan peliharaannya.

Walau bagaimanapun, walaupun dengan pemilik yang paling perhatian, terdapat situasi dan keadaan di mana mantelnya boleh menjadi kusam, nipis, atau bahkan rontok. Ini boleh menjadi reaksi terhadap penyakit, melalui tahap tekanan atau faktor lain di luar kawalan kita.

Oleh itu, sebagai pemilik kucing, anda perlu mengetahui cara membuat rambut kucing tumbuh lebih cepat. Namun, sebelum melakukannya, perlu diketahui bahawa beberapa baka kucing mempunyai rambut pendek secara semula jadi. Jadi kesihatan jauh lebih penting daripada panjang rambut, jadi jangan cuba merangsang pertumbuhan rambut tanpa perlu.

Baca juga: 3 Rawatan Yang Boleh Dilakukan untuk Menebalkan Bulu Kucing

Cara Semula jadi untuk Memanjangkan Bulu Kucing

Bulu kucing dijangka tumbuh dengan kadar yang berbeza, mungkin beberapa minggu atau bahkan berbulan-bulan. Sementara itu, beberapa peraturan asas untuk mendorong pertumbuhan rambut kucing adalah makanan mereka. Inilah sebabnya mengapa anda harus memberi perhatian khusus kepada nutrien berikut:

  • Protein

Nutrien ini mengambil bahagian dalam pertumbuhan dan struktur lapisan. Pertumbuhan rambut yang sangat perlahan boleh berlaku pada kucing yang tidak mendapat bekalan protein yang mencukupi. Jumlah makanan yang anda berikan kepada kucing anda juga penting, tetapi kualitinya jauh lebih penting. Biosintesis kucing akan bergantung kepadanya, sebab itulah asid amino seperti taurin dan lisin sangat penting.

  • Mineral

Mineral khususnya adalah zink atau zink adalah nutrien penting dalam pertumbuhan rambut. Kekurangan zink boleh menyebabkan kelewatan pertumbuhan rambut dan bahkan menyebabkan keguguran rambut di beberapa kawasan.

Baca juga: Mitos atau Fakta, Bolehkah Rambut Kucing Menyebabkan Asma?

Nutrien lain yang penting dalam mengelakkan masalah rambut dan kulit untuk kucing:

  • Vitamin

Banyak yang diperlukan untuk mendapatkan kulit dan rambut kucing agar kelihatan dan selesa. Oleh itu, kekurangan vitamin boleh menyebabkan alopecia, bintik botak, dan sistem kekebalan tubuh yang terganggu.

  • Asid Lemak Penting

Omega 3 dan Omega 6 sangat penting kerana tanpanya, kucing tidak akan dapat mensintesis sendiri.

Sekiranya kucing anda kekurangan beberapa nutrien penting ini, maka pertumbuhan rambut akan menjadi lebih perlahan. Malah keadaan ini juga dapat membuat mereka mengalami keguguran rambut.

Anda juga boleh meminta doktor haiwan di untuk bertanya tentang nutrien apa yang diperlukan untuk mendapatkan kot kucing yang sihat. Doktor haiwan di mungkin juga mempunyai muslihat khas untuk menumbuhkan bulu kucing dengan pantas.

Baca juga: Ciri-ciri Makanan yang Baik untuk Bulu Kucing Pet

Penjagaan Asas Untuk Rambut Panjang Yang Cepat dan Sentiasa Sihat

Memperpanjang kot kucing dan menjaga keadaan dalam keadaan optimum juga boleh berdasarkan aspek berikut:

  • Kawalan Tekanan

ini dapat mengelakkan telogen effluvium (keguguran rambut secara tiba-tiba kerana tekanan) dan masalah dermatologi yang lain. Tekanan pada kucing boleh mempengaruhi sistem kekebalan tubuh mereka, menurunkan pertahanan mereka, dan boleh menyebabkan keadaan yang menyebabkan keguguran rambut.

  • Menyikat Lembut

Sebilangan kucing memerlukan sikat lebih banyak daripada yang lain, tetapi semua akan mendapat manfaat daripada menyikat secara berkala untuk menghilangkan rambut mati dan mendorong pertumbuhan baru.

  • Anthelmintik

Ini juga penting kerana kehadiran tungau dan serangga boleh merosakkan kulit kucing dan menyebabkan rambut gugur. Pembasmi cairan secara teratur akan mencegah perosak ini dan mendorong pertumbuhan mantel yang sihat.

  • Mendaftar dengan Doktor Haiwan

Pemeriksaan doktor haiwan secara berkala, sekurang-kurangnya sekali atau dua kali setahun, adalah tanda bahawa anda dapat mencegah sebarang keadaan yang mungkin timbul. Doktor haiwan dapat memberikan perawatan apabila diperlukan dan memastikan mereka sihat untuk membesar.

Rujukan:
Haiwan Lova. Diakses pada tahun 2021. 6 Petua Menjadikan Bulu Kucing Anda Tebal Tanpa Kesan Sampingan.
Kebijaksanaan Haiwan. Diakses pada tahun 2021. Cara Membuat Rambut Kucing Tumbuh Lebih Cepat.
Wiki Bagaimana. Diperoleh pada 2021. Cara Membuat Bulu Kucing Anda Lembut dan Berkilat.