Petua Promil Setelah Mengalami Kehamilan Ektopik

, Jakarta - Pada kehamilan normal telur yang disenyawakan akan melekat pada lapisan rahim. Kehamilan ektopik berlaku apabila telur yang disenyawakan tumbuh di luar rongga utama rahim.

Kehamilan ektopik paling kerap berlaku pada saluran tuba, ovari, rongga perut, atau bahagian bawah rahim (serviks), yang bersambung dengan faraj. Kehamilan ektopik tidak dapat berjalan normal. Telur yang disenyawakan tidak dapat bertahan, dan tisu yang tumbuh dapat menyebabkan pendarahan yang mengancam nyawa. Bagaimana dengan petua promil setelah menjalani kehamilan ektopik?

Kehamilan Sihat Selepas Ektopik

Menurut data kesihatan yang diterbitkan oleh Kesuburan Alabama Sekiranya anda mengalami ektopik sekali, anda cenderung mengalaminya lagi pada kehamilan anda yang seterusnya. Itulah sebabnya penting untuk mengadakan program kehamilan dan mendapatkan cadangan mengenai kehamilan yang sihat.

Baca juga: Mengandung berusia 40-an, inilah yang perlu diperhatikan

Selepas beberapa kehamilan ektopik, kedua-dua tiub fallopio dikeluarkan. Persenyawaan In Vitro (IVF) mungkin merupakan langkah terbaik untuk promil selepas kehamilan ektopik. Dengan IVF, embrio dimasukkan ke tengah rahim, menjadikan wanita hamil berisiko sangat rendah untuk mengalami kehamilan ektopik yang lain.

Beberapa perkara yang perlu diingat ketika mempertimbangkan untuk hamil selepas kehamilan ektopik adalah menunggu sekitar tiga bulan untuk hamil, terutama jika anda menerima suntikan methotrexate. Setelah menjalani satu kehamilan ektopik, kemungkinan besar anda akan mengalami kehamilan ektopik yang lain. Oleh itu, adalah penting untuk berjumpa doktor yang akan memantau kehamilan masa depan.

Perlukan cadangan? Tanya doktor secara langsung di . Doktor yang pakar dalam bidangnya akan berusaha memberikan penyelesaian terbaik. Ia mudah, hanya muat turun permohonan melalui Google Play atau App Store. Melalui ciri Hubungi Doktor anda boleh memilih untuk berbual melalui Panggilan Video / Suara atau Berbual .

Baca juga: Inilah Cara Mengatasi Hernia pada Wanita Hamil

Sekiranya anda mengalami kehamilan ektopik, ada baiknya anda memperhatikan perkara berikut:

1. Segera hubungi doktor jika anda fikir anda mungkin hamil.

2. Mempunyai tempoh lewat.

3. Mengalami sakit perut yang tidak normal.

4. Mengalami pendarahan haid yang berbeza daripada biasa.

Sekiranya anda mengalami kehamilan ektopik, beberapa kaedah kontrasepsi mungkin tidak sesuai lagi. Adalah lebih baik untuk membincangkan sejarah dan pilihan perubatan anda dengan doktor anda.

Baca juga: 5 Ini adalah Tanda Kehamilan yang Sihat

Kehamilan ektopik boleh menjadi pengalaman yang sangat beremosi. Adalah normal bagi emosi untuk turun naik selama berminggu-minggu atau bahkan berbulan-bulan setelah kehilangan. Setelah mengalami kehamilan ektopik, perasaan dapat berubah-ubah. Sebilangan wanita ingin hamil lagi tidak lama lagi, sementara yang lain takut memikirkannya dan tidak lagi dapat menghadapi kehamilan yang membimbangkan itu. Beri masa anda untuk pulih secara fizikal dan emosi sebelum cuba hamil lagi.

Gejala Kehamilan Ektopik

Kehamilan ektopik tidak selalu menyebabkan gejala dan hanya dapat dikesan semasa imbasan kehamilan rutin. Sekiranya anda mempunyai simptom, mereka cenderung berkembang antara minggu ke-4 dan ke-12 kehamilan. Gejala boleh menjadi gabungan:

1. Kehilangan haid dan tanda-tanda kehamilan yang lain.

2. Sakit pada satu bahagian bahagian bawah abdomen.

3. Pendarahan faraj atau keputihan berair coklat.

4. Sakit di hujung bahu.

5. Ketidakselesaan ketika membuang air kecil atau buang air besar.

Walaupun begitu, gejala ini tidak semestinya menjadi tanda masalah yang serius. Kadang-kadang ia boleh disebabkan oleh masalah lain. Oleh itu, sangat penting untuk berbincang dan melakukan pemeriksaan berkala dengan doktor.

Keradangan yang disebabkan oleh jangkitan kelamin, seperti gonorea atau klamidia, boleh menyebabkan radang saluran dan organ sekitarnya yang lain, dan meningkatkan risiko kehamilan ektopik. Merokok sebelum kehamilan juga dapat meningkatkan risiko kehamilan ektopik.

Rujukan:
Klinik Mayo. Diakses pada tahun 2020. Kehamilan Ektopik
Perkhidmatan kesihatan Kebangsaan. Diakses pada tahun 2020. Kehamilan Ektopik
Kesuburan Alabama. Diakses pada tahun 2020. Kehamilan Berjaya Selepas Kehamilan Ektopik
Jabatan Kesihatan Kerajaan Australia Barat. Diakses pada tahun 2020. Kehamilan Ektopik