Anak kecil anda menghidap barah tulang, berikut adalah pilihan rawatannya

, Jakarta - Kanser tulang boleh muncul di mana-mana bahagian tulang. Walaupun jarang terjadi, penyakit ini perlu diperhatikan kerana mudah menyerang anak-anak semasa pertumbuhan dan perkembangan mereka. Beberapa jenis barah tulang yang perlu diperhatikan termasuklah chondrosarcoma, Ewing sarcoma, dan osteosarcoma.

Baca juga: 4 Jenis Kanser Tulang dan Cara Penyebarannya

Tanda dan Gejala Kanser Tulang

Berikut adalah tanda dan gejala barah tulang:

  • Sakit tulang.
  • Bengkak di kawasan yang terkena sel malignan.
  • Tulang melemah sehingga terdedah kepada patah tulang.
  • Keletihan.
  • Penurunan berat badan yang ketara.
  • Kesakitan yang semakin teruk pada waktu malam atau dengan bersenam.

Diagnosis dan Rawatan Kanser Tulang

Untuk mendiagnosis barah tulang, doktor anda akan bertanya mengenai sejarah perubatan anda dan melakukan pemeriksaan fizikal. Penyelidikan juga diperlukan untuk mengetahui lokasi barah (x-ray) dan penyebaran barah (imbasan CT atau MRI). Diagnosis juga boleh berdasarkan spesimen (PA).

Pilihan rawatan untuk barah tulang bergantung pada usia, jenis barah dan seberapa parah barahnya. Ini kerana, tulang juga sering menjadi lokasi metastasis kanser lain. Sekiranya anak anda menghidap barah tulang, ibu bapa perlu berbincang dengan doktor mereka untuk menentukan jenis rawatan yang tepat. Berikut adalah pilihan rawatan barah tulang pada kanak-kanak:

  1. Operasi

Pembedahan bertujuan untuk membuang tumor atau sel barah. Dalam kebanyakan kes, pembedahan menggunakan teknik khas untuk menghilangkan tumor dalam satu bahagian serta tisu sihat yang mengelilinginya. Sekiranya kerosakan tulang berlaku, doktor akan menggantinya dengan tulang dari kawasan badan yang lain atau tulang yang diperbuat daripada logam dan plastik keras.

Amputasi diperlukan apabila barah tulang telah merebak atau berada pada titik yang rumit. Setelah diamputasi, penghidap biasanya dilengkapi dengan anggota badan buatan dan menjalani latihan khas untuk belajar menggunakan anggota badan yang baru.

Baca juga: Menyerang tanpa gejala, Ani Yudhoyono tiba-tiba dihukum barah darah

  1. Kemoterapi

Kemoterapi bertujuan untuk membunuh sel barah dengan memasukkan ubat anti-barah yang kuat melalui saluran intravena. Rawatan jenis ini hanya berkesan untuk jenis barah tertentu. Kemoterapi secara amnya dilakukan dalam kes barah tulang sarkoma osteosarcoma dan Ewing.

  1. Terapi radiasi

Terapi radiasi adalah sejenis rawatan perubatan yang menggunakan sinar-X untuk membunuh sel barah. Semasa terapi radiasi, pesakit berbaring di atas meja, kemudian mesin bergerak di seluruh badan sambil memancarkan pancaran tenaga pada titik yang betul. Terapi radiasi sering digunakan sebelum pembedahan kerana mengecilkan tumor dan menjadikannya lebih mudah dikeluarkan. Rawatan ini juga berguna untuk mengurangkan risiko amputasi pada penderita barah tulang.

Di samping itu, terapi radiasi berfungsi pada orang yang menghidap barah tulang yang sukar dibuang melalui pembedahan. Selepas pembedahan, terapi radiasi dapat digunakan untuk membunuh sel-sel barah yang tersisa. Bagi orang yang menghidap barah tulang lanjut, terapi radiasi membantu mengawal tanda dan gejala.

Baca juga: Terapi Imun untuk Pesakit Kanser, Berkesan atau Tidak?

Itulah sedikit maklumat mengenai barah tulang yang perlu diketahui. Sekiranya anda mempunyai pertanyaan mengenai barah lain, tanyakan kepada doktor anda . Gunakan ciri Bercakap dengan Seorang Doktor apa yang ada dalam aplikasi untuk menghubungi doktor pada bila-bila masa dan di mana sahaja melalui Berbual , dan Panggilan Suara / Video . Ayuh, cepat muat turun permohonan di App Store atau Google Play!