Jenis Penyakit yang Dikesan oleh Pemeriksaan Uroflowmetri

Jakarta - Uroflowmetry adalah pemeriksaan yang dilakukan untuk mengukur aliran dan kekuatan aliran air kencing semasa membuang air kecil. Ini adalah ujian air kencing yang tidak invasif yang biasanya digunakan untuk mendiagnosis gejala, seperti sakit ketika membuang air kecil atau kencing. Hasil uroflowmetry dapat membantu penilaian fungsi pundi kencing dan sfinkter atau untuk menguji halangan dalam aliran air kencing yang normal.

Uroflowmetry dilakukan dengan membuang air kecil ke corong khas. Corong disambungkan ke alat pengukur yang mengira jumlah air kencing yang dikeluarkan, kadar aliran dalam beberapa saat, dan jangka masa yang diperlukan untuk mengosongkan pundi kencing sepenuhnya.

Semasa kencing normal, aliran awal air kencing bermula dengan perlahan, kemudian mempercepat, kemudian melambatkan lagi. Ujian ini mencatat penyimpangan dari norma-norma ini untuk membantu doktor membuat diagnosis. Ini boleh menjadi alat penting dalam merancang program rawatan.

Baca juga: Tabiat Yang Meningkatkan Risiko Batu Pundi kencing

Ujian aliran air kencing adalah ujian cepat dan sederhana yang memberikan maklum balas berguna mengenai kesihatan saluran kencing yang lebih rendah. Ini sering digunakan untuk melihat apakah terdapat penyumbatan di saluran kencing yang normal. Keadaan kesihatan yang dapat mengubah aliran air kencing yang normal termasuk:

  1. Hipertrofi Prostatik Benigna (BPH)

Ini adalah kelenjar prostat yang membesar. Ia tidak disebabkan oleh barah dan biasa pada lelaki berusia lebih dari 50 tahun. Prostat menutupi uretra. Apabila membesar, ia dapat menyempitkan uretra dan mengganggu aliran air kencing yang normal dari pundi kencing. Sekiranya tidak dirawat, prostat yang membesar dapat menyekat uretra sepenuhnya.

  1. Kanser Prostat atau Pundi kencing

Halangan saluran kencing boleh berlaku, kerana pelbagai sebab di sepanjang bahagian saluran kencing dari buah pinggang hingga ke uretra. Ini boleh menyebabkan jangkitan, parut, atau bahkan kegagalan buah pinggang jika tidak dirawat.

  1. Disfungsi Pundi kencing Neurogenik

Ini adalah masalah dengan fungsi pundi kencing, kerana masalah sistem saraf, seperti tumor tulang belakang atau kecederaan.

Baca juga: Berhati-hati, Makanan Ini Boleh Memudaratkan Pundi kencing

  1. Jangkitan saluran kencing

Ini boleh menyebabkan parut dan kerosakan pada saluran kencing.

Ujian aliran air kencing adalah selamat bagi kebanyakan orang. Ujian ini sering dilakukan di bilik mandi atau kawasan prosedur. Mungkin ada risiko bergantung pada keadaan kesihatan fizikal anda. Pastikan anda membincangkan sebarang masalah dengan penyedia penjagaan kesihatan anda sebelum prosedur.

Faktor atau keadaan tertentu boleh mengganggu ketepatan ujian aliran air kencing. Faktor-faktor ini merangkumi:

  • Mengidap dengan membuang air kecil

  • Sembelit

  • Pundi kencing tidak penuh dengan air kencing

  • Tubuh membuat pergerakan tertentu semasa membuang air kecil

  • Pengambilan ubat-ubatan tertentu yang mempengaruhi nada otot pundi kencing dan sfinkter

Baca juga: 8 Fakta Mengenai Batu Pundi Kencing Yang Menyukarkan Pergi ke Tandas

Semasa pemeriksaan uroflowmetri, anda akan dibawa ke bilik ujian peribadi dan diminta untuk membuang air kecil ke saluran khas yang disambungkan ke uroflowmeter elektronik. Anda seharusnya tidak mengalami kesakitan atau ketidakselesaan dari prosedur ini.

Uroflowmeter akan mencatatkan pengeluaran air kencing dan kadar aliran pada graf. Cuba untuk tidak mendorong atau meneran semasa membuang air kecil. Dalam beberapa kes, anda mungkin diminta untuk mengikuti ujian tersebut selama beberapa hari berturut-turut.

Sekiranya anda ingin mengetahui lebih lanjut mengenai proses pemeriksaan uroflowmetri, anda boleh bertanya terus ke . Doktor yang pakar dalam bidangnya akan berusaha memberikan penyelesaian terbaik untuk anda. Bagaimana, cukup muat turun permohonan Helodoc melalui Google Play atau App Store. Melalui ciri Bercakap dengan Seorang Doktor , anda boleh memilih untuk berbual melalui Panggilan Video / Suara atau Berbual .