Makanan yang Selamat dimakan pada waktu malam

, Jakarta - Sebilangan besar orang yang menjalani diet akan menghindari makan malam kerana dianggap dapat menambah berat badan. Selain itu, makan pada waktu malam, terutama jika dilakukan di depan TV, tidak dapat dikawal kerana bahagiannya tidak terkawal. Makanan yang dimakan pada waktu malam biasanya berupa makanan berlemak, seperti kerepek atau kek. Sebenarnya, makan makanan ini sebelum tidur juga berisiko menyebabkan gangguan tidur dan pencernaan.

Baca juga: Mitos atau Fakta, Makan Malam Menjadi Lemak

Pada waktu malam, anda masih boleh makan selagi makanan yang dimakan adalah makanan yang tidak mencetuskan kegemukan. Jadi, apakah makanan paling selamat untuk dimakan pada waktu malam?

1. Sayang

Dipetik dari halaman Kalis peluru , pengambilan madu sebelum tidur dipercayai dapat meningkatkan kualiti tidur. Kandungan gula semula jadi dalam madu meningkatkan kadar insulin di dalam badan, sehingga merangsang pembebasan triptofan, asid amino yang membentuk protein di otak. Asid amino ini diubah menjadi serotonin, hormon yang menenangkan yang meningkatkan mood dan mendorong tidur yang lebih baik.

2. Daun Selada

Pasti ramai di antara anda tidak menyangka bahawa selada sangat baik untuk meningkatkan kualiti tidur. Dilaporkan dari Berita Perubatan Hari Ini , daun selada mempunyai kesan penenang hipnosis ringan yang menjadikan seseorang mempunyai kualiti tidur yang baik. Jurnal Sains Makanan dan Bioteknologi kata, selada bukan hanya dapat meningkatkan kualiti tidur, tetapi melindungi sel-sel dalam tubuh dari keradangan yang mungkin terjadi akibat gangguan tidur.

3. Pisang

Tahukah anda bahawa makan pisang pada waktu malam dapat membantu anda tidur lena? New Delhi Television Limited tuliskan sebab mengapa pisang sedap dimakan pada waktu malam. Pisang mengandungi relaksan otot semula jadi seperti asid amino triptofan , magnesium, kalium, dan vitamin B6 yang membantu mengurangkan kesukaran tidur atau insomnia.

4. Susu

Susu mengandungi protein dengan sembilan asid amino dan mineral penting yang diperlukan untuk menjaga kesihatan pelbagai fungsi organ tubuh. Susu juga kaya dengan vitamin, seperti vitamin A, B2, B12, dan D yang baik untuk menjaga kesihatan mata, kulit, sistem imun, dan penyerapan kalsium tulang.

Selain itu, susu juga merangsang pengeluaran melatonin, hormon yang berperanan mengatur kitaran bangun dan tidur. Penghasilan melatonin membantu tubuh menghantar isyarat ke otak supaya badan dapat tidur lebih nyenyak. Dilaporkan dari Berita Perubatan Hari Ini , anda harus memilih untuk mengambil susu suam sebelum tidur supaya anda dapat tidur lena dengan berkualiti.

5. Kiwi

Makan buah kiwi sebelum tidur dapat membantu anda meningkatkan kualiti tidur. Pusat Pengajian Sains Pemakanan dan Kesihatan dalam jurnal yang bertajuk Kesan Penggunaan Buah Kiwi Terhadap Kualiti Tidur pada Orang Dewasa Dengan Masalah Tidur , kata seseorang yang memakan buah kiwi selama beberapa jam sebelum tidur secara berkala telah meningkatkan kualiti tidur dan mereka tidak terlalu lama untuk akhirnya tertidur.

Kiwi adalah buah terbaik untuk mengatasi masalah tidur yang anda alami, kerana mengandungi banyak nutrien dan protein, seperti folat, kalsium, kalium, magnesium, dan flavonoid.

6. Teh Chamomile

Dilaporkan dari Berita Perubatan Hari Ini , minum teh chamomile sebelum tidur adalah salah satu cara yang boleh dilakukan untuk mengatasi masalah kesukaran tidur.

Baca juga: Makan malam sebelum tidur ternyata mempunyai faedah

Anda juga perlu menjaga kesihatan dengan memeriksa keadaan kesihatan anda secara berkala. Anda boleh berbincang dengan doktor dengan aplikasi tersebut . Melalui aplikasi tersebut, anda boleh menghubungi doktor kapan saja dan di mana sahaja.

Di samping itu, anda juga boleh membeli ubat-ubatan atau vitamin yang diperlukan oleh badan anda melalui aplikasi tersebut . Anda hanya memesan ubat dan vitamin yang anda perlukan, kemudian tunggu pesanan tiba. Ayuh, muat turun permohonan sekarang!

Rujukan:

Berita Perubatan Hari Ini. Diakses pada tahun 2020. Makanan Mana Yang Boleh Membantu Anda Tidur

Pusat Pengajian Sains Pemakanan dan Kesihatan. Diakses pada tahun 2020. Kesan Penggunaan Buah Kiwi Terhadap Kualiti Tidur pada Orang Dewasa Dengan Masalah Tidur

Sains Makanan dan Bioteknologi. Diakses pada tahun 2020. Kesan Selada Tidur yang Menimbulkan Tidur

New Delhi Television Limited. Diakses pada tahun 2020. 5 Makanan Yang Harus Anda Miliki Sebelum Tidur untuk Tidur Selamat

Bukti Peluru. Diakses pada tahun 2020. 6 Cara Memperbaiki Tidur Menggunakan Makanan