Harus Tahu, 5 Gaya Hidup Baru Semasa Pandemik

, Jakarta - COVID-19 telah mengubah banyak rutin harian dengan cara yang tidak disangka-sangka. Kini banyak orang terpaksa tinggal di rumah lebih banyak untuk mengurangkan risiko penularan. Walau bagaimanapun, bersendirian dan di rumah dapat meningkatkan godaan untuk meninggalkan gaya hidup yang sihat. Contohnya, tidak memperhatikan pengambilan makanan yang masuk kerana anda terlalu banyak makan makanan ringan , makanan ringan , dan makanan berkualiti rendah yang hanya memberikan kepuasan segera kepada lidah. Di samping itu, aktiviti fizikal dikurangkan kerana aktiviti itu hanya di rumah.

Dengan perubahan gaya hidup yang belum pernah terjadi sebelumnya, ada potensi untuk menormalkan gaya hidup yang tidak sihat. Sebenarnya, menjaga kesihatan badan dan sihat semasa wabak sangat penting untuk mengelakkan pelbagai penyakit. Jadi, apa yang sekarang boleh dilakukan untuk mengekalkan gaya hidup dan rutin yang sihat dan aktif semasa wabak? Inilah ulasannya!

Baca juga: Berurusan dengan Virus Corona, Inilah Yang Harus Dilakukan dan Tidak Boleh Dilakukan

Gaya Hidup Sihat Semasa Pandemik

Terdapat beberapa gaya hidup sihat yang mesti anda pakai semasa pandemik, termasuk:

Kekal Aktif

Gim mungkin tidak dibuka, tetapi terdapat banyak alternatif yang selamat untuk aktiviti fizikal tanpa bertentangan dengan protokol kesihatan. Contohnya ialah senaman aerobik yang boleh dilakukan di rumah. Perkara penting lain yang perlu dipertimbangkan ialah menghindari orang ramai tidak bermaksud menjauhi alam. Berjalan atau berjoging di luar rumah di mana tidak banyak orang juga dianggap agak selamat. Push-up, sit-up, jump-jack, dan lebih banyak latihan fizikal adalah cara terbaik untuk kekal bugar semasa gim ditutup.

Namun, jika anda sudah selesai bersenam di luar rumah, melancong, atau baru sahaja membeli-belah bulanan, bersihkan badan anda dengan segera untuk meminimumkan penularan virus korona. Ingat, virus SARS-CoV-2 tidak dapat dilihat. Jadi, cara terbaik untuk mencegahnya adalah dengan mandi dan menukar pakaian sebaik sahaja melakukan perjalanan dari luar rumah.

Cukup tidur

Tidur yang baik sangat penting untuk kesihatan keseluruhan. mengikut A.S. Institut Kesihatan Nasional menjelaskan bahawa tidur seterusnya boleh mempengaruhi sistem pertahanan badan. Walaupun jumlah tidur yang diperlukan untuk kesihatan yang baik dan prestasi yang optimum sangat bergantung pada individu, para pakar mengesyorkan orang dewasa berumur 18-60 untuk mendapatkan tujuh atau lebih jam tidur setiap malam.

Baca juga: Cegah Corona dengan Mencuci Tangan, Adakah Anda Perlu Menggunakan Sabun Khas?

Jaga Pengambilan Makanan

Mempraktikkan disiplin diri dan mengelakkan "makan emosi" kerana tekanan yang mungkin berkaitan dengan perubahan semasa pandemik COVID-19 adalah sangat penting. Menurut para pakar, makanan keseluruhan seperti sayur-sayuran hijau tua, buah-buahan, dan kacang-kacangan sarat dengan vitamin, serat, dan mineral. Biasakan makan makanan berkhasiat yang tinggi vitamin dan elakkan makanan yang diproses.

Sekiranya diperlukan, anda juga perlu mengambil makanan tambahan seperti vitamin yang mudah anda dapatkan di rumah melalui ciri beli ubat. Tidak sampai satu jam, pesanan anda akan dihantar terus ke rumah anda. Jadi, anda tidak perlu meninggalkan rumah untuk membeli ubat dan keperluan kesihatan yang lain, sehingga mengurangkan kemungkinan dijangkiti virus dan penyakit.

Penjagaan diri

Luangkan masa untuk menjaga kesihatan diri. Beri sokongan dan cadangkan perkara yang sama untuk mereka yang terdekat dengan anda. Berlatih meditasi, bersantai, menghabiskan masa yang berkualiti dengan keluarga, atau penjagaan diri untuk meningkatkan kesihatan keseluruhan anda. Kaedah ini juga berkesan untuk mengatasi tekanan dan kegelisahan semasa pandemik. Ingat, kesihatan tidak akan optimum jika kesihatan fizikal dan mental tidak seimbang.

Rawat Keadaan Kesihatan

Sekiranya anda mempunyai ubat yang diresepkan untuk sebarang keadaan, pastikan untuk mengambilnya seperti yang diarahkan. Keadaan kronik seperti darah tinggi, diabetes, asma dan lain-lain harus dipantau dengan mengambil ubat seperti yang ditetapkan. Pastikan anda menghubungi pasukan penjagaan kesihatan jika anda mempunyai gejala yang mencurigakan.

Namun, anda tidak perlu meninggalkan rumah untuk memeriksa diri anda atau ahli keluarga anda untuk mendapatkan rawatan perubatan. Kerana melalui Anda boleh berjumpa dengan doktor am dan pakar pada bila-bila masa dan di mana sahaja.

Baca juga: Hati-hati, Ini adalah 8 Mitos Virus Corona yang mengelirukan

Itulah beberapa gaya hidup sihat yang perlu dilaksanakan semasa wabak untuk menjaga diri dan menjaga kesihatan mereka yang terdekat dengan anda. Walau bagaimanapun, jika anda mendapati gejala yang mencurigakan dan serupa dengan COVID-19, segera berbincang dengan doktor anda di . Anda juga boleh membuat janji untuk melakukan ujian pantas melalui aplikasi .

Ayuh, manfaatkan semua ciri di yang memudahkan anda dan tentunya membantu menjaga kesihatan anda dan keluarga semasa wabak. Muat turun aplikasinya kini ada di App Store atau Google Play!

Rujukan:
Persatuan Amerika untuk Pemakanan. Diakses pada tahun 2020. Cara Tetap Cergas dan Sihat Semasa Pandemik Coronavirus (COVID-19).
Pusat Perubatan Tentera Madigan. Diakses pada tahun 2020. COVID-19: Petua Gaya Hidup untuk Tetap Sihat Semasa Wabak.
Pertubuhan Kesihatan Dunia. Diakses pada tahun 2020. #HealthyAtHome.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found