Mitos dan Fakta Seks Semasa Kehamilan

Jakarta - Ketika Anda hamil, tentu ada hal-hal yang dapat dan tidak dapat Anda lakukan, untuk menjaga kesihatan janin dan ibu, termasuk dari segi hubungan seks. Tidak sedikit pasangan yang merasa tidak yakin untuk melakukan hubungan seks ketika hamil, kerana pelbagai maklumat mengenai hubungan intim semasa kehamilan yang tidak jelas. Sebagai contoh, adakah benar bercinta ketika ibu mengandung akan memberi kesan negatif terhadap perkembangan bayi dalam kandungan.

Ternyata apa yang saya takuti tidak benar. Tidak ada larangan untuk terus bercinta walaupun ibu mengandung. Mungkin, ibu hanya perlu mengetahui mitos dan fakta mengenai perkara ini. Ayuh, lihat ulasan penuh di bawah!

Mitos: Bercinta ketika hamil akan menyebabkan keguguran

Tidak perlu takut lagi ketika anda ingin melakukan hubungan seks dengan pasangan anda, kerana maklumat bahawa seks semasa hamil akan menyebabkan ibu keguguran sama sekali tidak benar atau hanya mitos. Mungkin, ibu akan mengalami kekejangan semasa persetubuhan, tetapi keadaan ini tidak berbahaya.

Mitos: Tidak Boleh Melakukan Seks Oral

Siapa kata anda tidak boleh melakukan seks oral semasa anda hamil? Saya hanya perlu lebih berhati-hati ketika melakukannya. Jangan biarkan pasangan anda meniup udara ke dalam vagina kerana ini akan menyebabkan embolisme udara, dan keadaan ini boleh membahayakan ibu dan janin.

Mitos: Penembusan Terlalu Dalam Akan Menyakitkan Janin

Tentunya ini tidak benar, kerana semasa persetubuhan, Miss V akan terbentang dan akan membuat jarak antara Mr. P dan serviks. Selain itu, janin juga akan dilindungi oleh kantung ketuban di rahim ibu, sehingga tetap aman walaupun ibu melakukan hubungan seks dengan pasangan.

Mitos: Seks Semasa Hamil Menyakitkan

Bercinta ketika hamil tidak akan menyakitkan, selagi ibu memilih kedudukan yang betul. Ibu dan pasangan hanya perlu melakukannya dengan lebih lembut. Elakkan merasa cemas atau tergesa-gesa untuk mencapai orgasme, kerana ini memberi tekanan kepada ibu, dan bercinta bukan lagi aktiviti yang menggembirakan.

Lalu?

Sebenarnya, melakukan hubungan seks ketika hamil membantu melatih kekuatan otot ibu untuk menghadapi kelahiran nanti. Setelah mencapai klimaks, terdapat pengecutan kuat di dasar pelvis, dan ini membantu meningkatkan kekuatan otot yang diperlukan semasa melahirkan anak.

Bercinta ketika hamil juga membantu menurunkan tekanan darah ibu. Walaupun ketika bercinta tekanan darah ibu cenderung menurun, ia tidak akan bertahan lama. Tekanan darah yang terlalu tinggi ketika ibu hamil sebenarnya tidak baik untuk kesihatan ibu dan janin dalam kandungan.

Seks semasa mengandung membantu mengurangkan tekanan yang dirasakan oleh ibu. Mungkin ibu terlalu memikirkan pekerjaan, tugas di rumah, dan bimbang tentang perkara-perkara mengenai kelahiran anak yang tidak semestinya benar. Semasa bercinta, tubuh melepaskan hormon oksitosin yang berfungsi untuk menghilangkan kegelisahan dan mengurangkan tekanan.

Jadi, tidak ada salahnya melakukan hubungan seks ketika hamil. Sekiranya anda masih merasa cemas dan ragu-ragu, anda boleh terus bertanya kepada doktor melalui permohonan tersebut bagaimana melakukan hubungan seks yang selamat ketika hamil Melalui perkhidmatan Ask a Doctor, ibu akan mendapat nasihat dan penyelesaian terbaik terus dari pakar. Ayuh, muat turun permohonan sekarang!

Baca juga:

  • 5 Nutrien Terbaik yang Diperlukan Ibu Semasa Kehamilan
  • Bolehkah Wanita Hamil Mengambil Perubatan?
  • 6 Perkara Yang Perlu Dilakukan Semasa Mengandung