Selok-belok bahasa dalam membentuk otak dan kehidupan manusia

Jakarta - Bahasa dan komunikasi sama pentingnya dengan makanan dan air. Bahasa adalah alat komunikasi untuk bertukar maklumat, membina hubungan, dan mencipta seni. Bahasa dimanifestasikan dari dalam otak dan membentuk kehidupan seharian. Bahasa juga boleh disebut sebagai ciri pembezaan yang paling menonjol bagi setiap kumpulan. Anda boleh katakan, bahasa berfungsi sebagai identiti suku atau bangsa kerana keunikannya. Jadi, bagaimana selok-belok bahasa dalam membentuk otak dan kehidupan manusia? Inilah penjelasannya.

Baca juga: Mendidik Anak-anak Dwibahasa, Ibu bapa Perhatikan Perkara Ini

Selok-belok Bahasa dalam Kehidupan Manusia

Bahasa adalah alat komunikasi yang dimiliki oleh manusia. Bahasa diciptakan dalam bentuk suara yang berasal dari mulut manusia, yang terdiri dari kumpulan kata, di mana setiap kata mempunyai makna dan hubungan dengan konsep. Berikut adalah beberapa inti bahasa dalam membentuk otak dan kehidupan manusia:

1. Inilah Yang Menjadikan Bahasa Manusia Istimewa

Mungkin ada banyak persoalan dalam fikiran anda yang berkaitan dengan bahasa. Salah satu persoalan yang sering timbul adalah, kapan bahasa lisan pertama kali muncul sebagai alat komunikasi? Jadi, bagaimana ia berbeza dengan cara haiwan berkomunikasi? Tidak seperti manusia yang menyatakan sesuatu dengan bahasa, haiwan mempunyai kod komunikasi mereka sendiri untuk menunjukkan bahaya, keinginan untuk mengawan, atau menunjukkan rasa lapar.

Komunikasi haiwan tidak mempunyai struktur formal yang digunakan manusia untuk mengucapkan ayat. Bahasa manusia itu sendiri mempunyai dua ciri, iaitu:

  • Komposisi yang bermakna membolehkan penutur mengungkapkan pemikiran dalam ayat yang terdiri daripada subjek, kata kerja, dan objek.
  • Referensial yang bermaksud penutur menggunakan bahasa untuk menukar maklumat tertentu mengenai orang atau objek, lokasi, atau tindakan yang dilakukan.

Baca juga: Ketahui Tahap Perkembangan Bahasa pada Bayi

2. Asal dan Kepentingan Bahasa

Manusia mempunyai alat biologi yang diperlukan untuk menyebut konstruksi kompleks yang terdiri dari bahasa, alat vokal, dan struktur otak yang mampu membuat perbendaharaan kata yang beragam. Bukan hanya itu, otak juga mengatur cara menggunakan bahasa. Otak dan bahasa membolehkan manusia menyesuaikan diri, memiliki alat, tempat tinggal, pakaian, dan perkara lain yang diperlukan untuk bertahan hidup. Sebaliknya, bahasa adalah alat untuk menyampaikan maklumat terperinci dari generasi ke generasi.

3. Bahasa diproses di Otak

Tetapi di manakah sebenarnya bahasa yang diproses di otak? Dari hasil kajian yang dilakukan, terdapat dua pusat bahasa utama, yang keduanya terletak di sebelah kiri otak. Bahagian ini dapat mengarahkan proses yang membawa kepada pertuturan. Peranan itu sendiri adalah untuk menyahkod dan menterjemahkan dalam bentuk lisan. Sekiranya seseorang mengalami kecederaan otak yang menyebabkan kerosakan pada kawasan itu, kemampuannya untuk bercakap dan memahami apa yang dikatakan secara automatik akan terganggu.

Baca juga: Ajar Bayi 2 Bahasa, Berhati-hati dengan Kelewatan Bahasa

Itulah selok-belok bahasa dalam membentuk otak dan kehidupan manusia. Untuk menyokong kesihatan otak dan badan, anda disarankan untuk menjalani gaya hidup yang sihat dengan memakan makanan berkhasiat yang seimbang, berolahraga secara teratur, cukup tidur, minum banyak air, menguruskan tekanan dengan baik, dan mengambil makanan tambahan atau multivitamin. Untuk membelinya, anda boleh menggunakan ciri "beli ubat" dalam aplikasi , ya.

Rujukan:
Berita Perubatan Hari Ini. Diakses pada tahun 2021. Bagaimana bahasa membentuk otak kita ... dan kehidupan kita.
Nation.com.pk. Diakses pada tahun 2021. Bagaimana bahasa membentuk otak dan kehidupan kita.