Perlu Tahu, 4 Kesan Tabiat Saus Makan Terhadap Kesihatan

, Jakarta - Sos adalah bahan makanan yang sering ditambahkan untuk menjadikan rasa sesuatu yang dimakan lebih enak. Rasa pedas yang dihasilkan oleh sos mempunyai ciri tersendiri yang tidak dapat digantikan oleh bahan makanan lain. Namun, ada banyak berita yang beredar bahawa terdapat kesan buruk dari makan sos yang sudah menjadi kebiasaan. Inilah ulasan lengkapnya!

Kesan Buruk Makan Sos untuk Kesihatan

Sos adalah salah satu bahan makanan yang disukai oleh ramai orang dari kanak-kanak hingga orang dewasa. Secara amnya, sos digunakan sebagai pelengkap ketika makan makanan siap makan. Beberapa makanan lain juga sangat sesuai untuk dimakan dengan bahan makanan ini, seperti pizza, kentang goreng, dan ayam goreng. Walau bagaimanapun, apa-apa yang berlebihan biasanya boleh memberi kesan negatif.

Baca juga: Manfaat dan Bahaya Makanan Pedas untuk Kesihatan

Sesungguhnya, sos dapat meningkatkan rasa makanan apabila dimakan bersama. Di samping itu, kebanyakan orang juga tidak memikirkan kesan buruk dari makan sos kerana rasanya tidak berbahaya. Oleh itu, anda mesti tahu apakah kesan buruk yang boleh berlaku dari kebiasaan makan sos sehingga anda perlu mengurangkannya. Inilah kesannya:

1. Kehilangan Vitamin dan Mineral

Apabila anda makan sos, ini bermaksud makanan disediakan dari sayur-sayuran sebenar yang dimasak, seperti tomato atau cili. Sayuran akan ditapis untuk mengeluarkan biji dari kulit, setelah itu dimasak lagi. Proses memasak boleh memakan masa beberapa jam pada suhu tinggi. Kesannya, semua vitamin dan mineral penting yang terkandung di dalamnya dapat hilang. Oleh itu, anda hanya makan makanan tanpa faedahnya kerana makan terlalu banyak sos.

2. Mengandungi Sirap Jagung Fruktosa Tinggi

Salah satu bahan utama yang digunakan dalam sos adalah sirap jagung fruktosa tinggi. Makanan ini sangat tidak sihat dan boleh menyebabkan keracunan. Ia dihasilkan dari jagung yang telah diubahsuai secara genetik. Sirap jagung dapat meningkatkan kadar gula dalam darah dan dikaitkan dengan kegemukan, diabetes, penyakit jantung, dan gangguan lain akibat memakan saus.

Baca juga: Inilah bahaya memakan banyak makanan pedas untuk tubuh

Sekiranya anda masih mempunyai pertanyaan mengenai kesan buruk dari kebiasaan memakan sos, doktor dari sedia menjawab semua keluhan yang dirasakan. Ia mudah, cuma muat turun permohonan dan dapatkan kemudahan yang berkaitan dengan akses kesihatan tanpa had hanya dengan menggunakan alat!

3. Tidak Mempunyai Kandungan Berkhasiat

Kesan buruk lain dari kebiasaan makan sos adalah ketiadaan kandungan nutrien yang memasuki tubuh ketika memakannya. Semua kandungan yang harus ada, seperti protein, serat, vitamin, dan mineral hilang semasa pemprosesan. Jadi, selain hanya menambah rasa ketika dimakan, tidak ada manfaat lain yang dapat diterima oleh tubuh selepas itu.

4. Tahap Gula Tinggi

Perkara yang mesti anda ketahui juga jika kuahnya kaya dengan kandungan gula tinggi. Dalam satu sudu sos botol, anda akan mendapat pengambilan gula yang mencapai empat gram. Kandungan gula terlalu banyak, terutamanya jika anda memerlukan banyak sos dalam satu hidangan. Kesan buruk makan kuah kerana terlalu banyak gula masuk ke dalam badan adalah kerana ia dapat meningkatkan risiko diabetes dan beberapa penyakit berbahaya yang lain.

Baca juga: Hobi Makan Pedas Boleh Mencetuskan Kerosakan Otak?

Itulah beberapa kesan buruk dari kebiasaan makan sos tomato setiap kali makan. Oleh itu, lebih baik membatasi penggunaan bahan makanan tambahan agar tidak berlebihan. Dengan cara itu, anda dapat menjaga kesihatan tubuh secara keseluruhan dan menjaga risiko menjauhkan semua penyakit berbahaya.

Rujukan:
NDTV. Diperoleh pada tahun 2020. Taruhan Anda Tidak Tahu Penyakit Ini Keju Tomato Punca.
Secara sihat. Diakses pada tahun 2020. Indeks Glikemik Bumbu.