Khasiat Halia untuk Merawat Gastroenteritis

, Jakarta - Gastroenteritis adalah jangkitan yang berlaku di perut dan usus yang disebabkan oleh beberapa jenis virus dan bakteria. Keadaan ini juga dikenali sebagai selesema perut atau selesema perut. Sekiranya anda menghidap penyakit ini, anda biasanya akan mengalami beberapa gejala, seperti rasa mual dan muntah. Nah, halia dikenali sebagai salah satu makanan yang dapat mengatasi gejala gastroenteritis. Ayuh, ketahui khasiat halia untuk merawat gastroenteritis.

Beberapa bakteria yang menyebabkan gastroenteritis, seperti bakteria salmonella, rotavirus dan norovirus, sering dijumpai dalam makanan dan air. Selain itu, makanan yang dimasak yang dibiarkan terlalu lama pada suhu bilik juga boleh menyebabkan kemunculan gastroenteritis bakteria. Seseorang boleh mendapat penyakit perut ini jika mereka memakan makanan dan air yang telah dicemari bakteria yang menyebabkan gastroenteritis atau dijangkiti ketika mereka bersentuhan langsung dengan orang yang dijangkiti.

Jangkitan ini sering dicirikan oleh loya, muntah, dan cirit-birit. Sebenarnya gastroenteritis jarang menyebabkan komplikasi. Walau bagaimanapun, penyakit ini boleh menjadi sangat berbahaya, bahkan berisiko menyebabkan kematian jika pesakit terus muntah dan mengalami cirit-birit. Sebabnya ialah muntah dan cirit-birit menyebabkan penghidapnya tidak dapat mengambil atau menyerap ubat untuk merawat jangkitan. Di samping itu, jika dibiarkan terlalu lama, penghidapnya boleh mengalami dehidrasi. Lebih-lebih lagi, gastroenteritis lebih kerap dialami oleh kanak-kanak kecil dan orang tua yang mempunyai sistem imun yang lemah. Itulah sebabnya mengapa gejala gastroenteritis perlu diatasi dengan segera.

Namun, hasil ujian klinikal yang dilakukan oleh sejumlah saintis Eropah mendapati bahawa halia sangat berkesan untuk melegakan muntah yang teruk, sehingga dapat digunakan sebagai pertolongan pertama untuk merawat gastroenteritis. Kajian yang dilakukan pada kanak-kanak dengan masalah gastroenteritis, mendapat hasil bahawa halia dapat mengurangkan keparahan dan kekerapan muntah. Ini berkat kandungan anti-radang yang terkandung dalam halia yang mampu memberikan kesan antiemetik (anti-muntah).

Jadi, salah satu cara yang boleh anda lakukan untuk mengatasi gejala mual dan muntah yang timbul akibat gastroenteritis adalah dengan mengambil minuman rehidrasi, seperti halia untuk mengurangkan kekerapan muntah. Oleh itu, ubat dan makanan yang anda makan juga dapat diserap oleh badan dengan betul. Selain air halia, ORS juga dapat membantu proses rehidrasi. Minuman ini mengandungi elektrolit dan mineral yang diperlukan oleh badan. Walau bagaimanapun, pastikan anda mengambil ORS mengikut arahan penggunaan yang tertulis pada bungkusan.

Untuk membantu melegakan gejala gastroenteritis, anda juga boleh melakukan perkara berikut:

  • Minum banyak air untuk mengelakkan dehidrasi. Namun, elakkan memakan jus buah kerana minuman ini sebenarnya boleh memburukkan lagi gejala cirit-birit yang dialami.

  • Walaupun anda merasa mual dan tidak mempunyai selera makan, cuba terus makan. Anda boleh mengatasi ini dengan memakan makanan yang mudah dicerna dalam jumlah kecil, tetapi kerap. Makanan yang disyorkan untuk penderita gastroenteritis termasuk pisang, bubur, dan ikan.

  • Gunakan lebih banyak masa untuk berehat.

  • Kanak-kanak dan orang dewasa boleh mengambil minuman tenaga untuk menggantikan elektrolit yang hilang di dalam badan. Elakkan ais krim atau minuman bersoda yang boleh membuat cirit-birit menjadi lebih teruk pada kanak-kanak.

Nah, sudah tahu khasiat halia untuk merawat gastroenteritis. Oleh itu, minum segelas air halia suam jika anda mengalami loya dan muntah. Anda juga boleh membeli ubat yang anda perlukan , kamu tahu. Tidak perlu bersusah payah keluar dari rumah, cukup pesan melalui aplikasi dan ubat yang anda pesan akan dihantar dalam masa satu jam. Ayuh, muat turun sekarang juga di App Store dan Google Play.

Baca juga:

  • Atasi Keracunan Makanan dengan Petua Ini
  • 5 Makanan yang Selamat Dimakan oleh Orang yang Menghidap Dispepsia
  • 6 Kebaikan Minum Air Halia dengan Biasa